Nicio religie nu este plina de simboluri precum hinduismul. Simbolismul hindus este descris in Dharmashastras si fiecare simbol are un sens si un inteles mult mai profunde decat ar parea, la prima vedere.
Om sau Aum
Sunetul Om reprezinta cele patru stari ale lui Brahman. Simbolul Om, scris in sanscrita, reprezinta tot ce exista. Punctul si semicercul din partea de sus sunt separate de rest. Punctul reprezinta turiya, starea de constiinta absoluta. Semicercul deschis simbolizeaza infinitul si faptul ca punctul nu poate fi accesibil celui care se limiteaza la gandirea finita. Lumea materiala, a starii in care suntem in stare de trezie, este reprezentata de linia curba mare, din partea de jos. Starea de somn profund este reprezentata de linia curba de sus, din partea stanga. Starea de vis, de veghe, dintre starea de trezie de mai jos si starea de somn profund de mai sus rezulta din unirea celor doua.
Swastika
Swastika a capatat o asociere negativa in secolul al XX-lea, dar ea are o istorie lunga si pozitiva. Termenul swastika inseamna, in sanscrita, noroc bun sau bunastare. In antichitate, in sudul Asiei si bastinasii americani o foloseau ca simbol al norocului, pentru ca ea era simbolul Dumnezeului suprem. Se spune ca pasii lui Buddha lasau urme in forma de swastika. Cu mult inainte ca europenii sa o descopere, swastika simboliza viata lunga, noroc si prosperitate.
Sri Yantra
Este un simbol al energiei pozitive puternice, care se manifeste prin pace, prosperitate, armonie si noroc. In antichitate, misticii cunosteau puterile formelor triunghiulare, precum piramidele si stelele. Sri Yantra, in forma tridimensionala, este o piramida care semnifica abundenta infinita si puteri pozitive.
Tilak
Tilak se aplica pe Ajna Chakra, in zona celui de-al treilea ochi. Pasta de santal, din care se face, are proprietati terapeutice pretioase, in afara influentei spirituale. Racoreste si anuleaza efectul de incalzire, rezultat in urma concentrarii intense din timpul meditatiei asupra celui de-al treilea ochi. Se spune ca Lordul Shiva are un al treilea ochi in Brumadhya. Cand deschide acest al treilea ochi, cele trei lumi sunt distruse.
Rudraksha
Rudraksha este considerata cea mai puternica manifestare a fortei cosmice. Boabele sunt semintele fructului facut de copacii Rudraksha si sunt venerate ca sacre.
CITESTE Tattvas - principiile realitatii si harta existentei tale
Lotusul
In multe culturi, de-a lungul timpului, lotusul a reprezentat un simbol spiritual. In hinduism, buddhism si in religia egipteana, lotusul era considerat floare sfanta. Reprezinta creatia ca generare spontana, nasterea divina si dezvoltarea spirituala. Deoarece lotusul rasare din ape mocirloase, inflorind curat si necontaminat, este totodata simbolul puritatii si al renasterii.
Veena
Veena este un instrument muzical traditional indian si totodata cel mai vechi instrument muzical inregistrat in istorie, fiind mentionat in Rig Veda. Veena este este comparata cu corpul uman si se canta la acest instrument in pozitia tipica meditatiei, cu picioarele incrucisate. Kudam (partea sa cea mai mare, ca un vas) este asemanatoare capului. Coada sau “trupul” sau este precum coloana vertebrala. Tastiera sau griful este alcatuit din 25 de “taste”, comparabile cu cele 25 de vertebre ale coloanei vertebrale si cu cele 25 de principii din yoga. Ceara intunecata la culoare, de la amestecul cu carbune negru, in care sunt fixate tastele metalice, este precum iluzia pe care o indura fiinta umana. Dragonul din capat simbolizeaza curajul, triumful asupra raului sau, poate, kundalini. Acordajele, numite birudais, sunt simbolurile mintii, care controleaza totul.
Bindi
In mod traditional, bindi (un punct rosu) este desenat pe fruntea femeilor hinduse maritate. Simbolizeaza energia feminina si se spune ca protejeaza femeile si pe sotii lor. Pasta se face dintr-un amestec colorat din lemn de santal si turmeric. Bindi evidentiaza zona celui d-al treilea ochi, unde se focuseaza atentia, in timpul meditatiei.
Brahman
In Rig Veda, realitatea ultima mai este denumita “Unul, unicul” sau unimea absoluta. In Purushasukta, este numita Purusha, iar in Upanishade i se spune Brahman sau “Unicul Unu”. Hinduismul modern il descrie pe Brahman ca fiind etern, constient, ireductibil, infinit, omniprezent, sursa spirituala a universului finitutinii si al schimbarii. Brahman este sursa tuturor lucrurilor si se afla in toate lucrurile, este Sinele (atman, sufletul) tuturor vietuitoarelor.
CITESTE Ce obiecte pot fi folosite la rugaciune si meditatie
Dhvaja sau steagul
Dhvaja este steagul portocaliu care flutura deasupra templelor, la festivaluri sau procesiuni. Este simbolul victoriei, semnifica triumful Sanatana Dharma. Culoarea sa aminteste de stralucirea datatoare de viata a soarelui.
Trishula
Trishula sau Tridentul este un simbol hindus predominat, asociat cu Shiva. Reprezinta arma, cu trei brate, folosita de Shiva pentru protectia si restabiliarea Dharmei. Semnifica trinitatea formata din Brahma, Vishnu si Mahesh, echilibrul dintre fortele creatiei, conservarii si distrugerii. Mai simbolizeaza cele trei gunas: Rajas, Tamas is Sattva.
Tripundra
Tripundra este un simbol frecvent intalnit in hinduism, folosit in Shivaism sau de catre cei devotati lui Shiva. Tripundra este un tilak cu trei linii orizontale, facute din bhasma sau cenusa sfanta, aplicat pe frunte sau pe partea laterala a bratelor. In centrul sau este evidentiat un punct rosu sau bindu.
Culoarea sofranului
Culoarea care simbolizeaza toate aspectele hinduismului este culoarea sofranului, a focului, Agni, care reflecta Fiinta Suprema. Altarul focului este considerat un simbol distinct in ritualurile vedice. Culoarea sofranului, folosita si in Sikhism, Buddhism si Jainism, se pare ca a obtinut semnificatie spirituala cu mult inainte ca aceste religii sa apara.
Pacea lui Buddha
Nu exista cale catre pace. Pacea este calea. Floarea de lotus reprezinta renasterea pacifista, care poate insemna o schimbare a modului de gandire, o renastere a credintelor sau a capacitatii de a vedea si de a intelege greselile din trecut.
Roata Dharmei
Calea, cu 8 brate, catre iluminare, din traditia buddhista, este reprezentata de Roata Dharmei. Cele 8 brate ale Roatei Dharmei amintesc de cele 8 ramuri Yoga. Aceste brate sunt: observarea/perspectiva corecta, intentia corecta, vorbirea corecta, actiunea corecta, stilul de viata corect, efortul corespunzator/corect, constientizarea adecvata (mindfulness) si concentrarea corecta. Folosirea simbolului Rotii Dharmei intareste devotiunea.
Gayatri Yantra
Acest simbol reprezinta mintea iluminata si inteleciunea atotcuprinzatoare. Cuvintele si sunetele Mantrei Gayatri cuprind cele mai puternice afirmatii vedice. Utilizarea simbolului Gayatri Yantra, care reprezinta acele sunete iluminate, radiaza cunoastere puternica si vasta catre toate fiintele.