Aceste 10 tehnici “simple” sunt unele dintre cele mai bune instrumente pe care le ofera practica yoga, cu beneficii imense pentru trup si minte, in orice etapa a vietii.
Fara mobilitate si flexibilitate extraordinare, iti poti imbunatati postura, echilibrul si articulatiile, iti poti stimula digestia si energiza corpul, iti poti calma sistemul nervos si poti capata mai multa claritate si concentrare mentala, la orice varsta.
1. Respiratia constienta
Un proverb sanscrit spune “Pentru ca respiratia este viata, daca respiri bine, vei trai mult.” Nu conteaza daca faci respiratie diafragmatica (respiratie abdominala), respiratie costala profunda sau vreo tehnica pranayama anume, studiile arata ca respiratia adanca si lenta poate declansa raspunsul de relaxare. Respiratia incetineste, bataile inimii se raresc, tensiunea arteriala scade, digestia se relaxeaza, sporind energia, reducand stresul si durerile. Respiratia constienta este recomandata oricui, indiferent de varsta.
2. Chakravakasana
O combinatie intre Marjaryasana si Bitilasana. Miscari delicate, usoare, care te ajuta sa te conectezi mai bine la ritmul respiratiei si la senzatiile corpului. Stimuleaza fluxul sanguin si limfatic, incalzesc si mobilizeaza articulatiile. Miscarile blande, prin care sa simti cum curgi precum apa, ajuta la dizolvarea tensiunilor mentale si musculare, indepartand rigiditatea si stagnarea.
3. Tadasana
Chiar si cei mai dedicati yoghini practica doar cateva ore pe zi. Asadar, ce faci in afara saltelei de yoga are mai mare impact asupra sanatatii tale decat ceea ce practici pe saltea. Postura influenteaza respiratia, digestia si chiar starea generala. Pe termen lung, poate crea incheieturi asimetrice si poate duce la o degradare fizica prematura.
De fiecare data cand iti gasesti radacinile in postura muntelui, esti incurajat sa observi si sa-ti corectezi obiceiurile posturale. Asta te ajuta sa-ti construiesti noi obiceiuri, pe care sa le practici si in afara saltelei de yoga, in viata cotidiana.
4. Adho Mukha Svanasana
Nu e degeaba o asana fundamentala in Hatha yoga. Creeaza armonie intre partea de sus si cea de jos a corpului si deschide pieptul.
5. Vrksasana, Garudasana, Anjaneyasana
Sunt asane care imbunatatesc echilibrul si stabilitatea pe picioare. Sporesc constiinta asupra corpului, cat si concentrarea mentala. Devii constient de modul in care muschii iti coordoneaza partea de sus si cea de jos a corpului. Ai ocazia sa descoperi discrepantele atunci cand folosesti fiecare parte, pe rand, stanga si dreapta, pentru a le armoniza intr-un tot echilibrat.
6. Vasisthasana
Posturile de echilibru in picioare ajuta la intarirea si stabilitatea partii de jos a corpului. Vasisthasana face acelasi lucru pentru partea de sus. Este o asana foarte recomandata femeilor, deoarece tind sa-si piarda puterea din pareta de sus a corpului, pe masura inaintarii in varsta.
7. Bhujangasana, Salabhasana
De-a lungul anilor, multi oameni au tendinta sa-si aplece capul inainte, umerii “cad” in fata si spatele se curbeaza. Acest obicei “inchide”, limiteaza capacitatea de respiratie si functionarea organelor, forteaza si degradeaza articulatiile gatului, ale spatelui si ale umerilor si diminueaza energia. Bhujangasana si Salabhasana contracareaza acest obicei, iar atunci cand te deschizi postural, te deschizi si energetic.
8. Viparita Karani
O postura de inversiune care ajuta la exersarea “renuntarii”, a cedarii sau a da drumul. Inverseaza greutatea gravitationala si elibereaza zonele cele mai tensionate, dandu-le o pauza binemeritata de relaxare.
9. Supta Matsyendrasana
O rasucire echivalenta cu un buton de resetare a obiceiurilor posturale. Stimuleaza circulatia sanguina in organele abdominale, imbunatatind digestia si vitalitatea.
10. Meditatie
Meditatia regulata, indiferent de stil sau de durata, s-a dovedit ca sporeste imunitatea, concentrarea si creativitatea, diminuand anxietatea, stresul si durerile. Indiferent de postura, beneficiile meditatiei sunt puternice, de durata si la indemana oricui isi poate lua o pauza sa observe fara sa judece, macar cateva minute pe zi.
! Daca sunteti incepator, nu practicati yoga fara indrumarea unui instructor autorizat. Unele asane si respiratii pot avea efecte nedorite.
Hatha Yoga Seva va invita la retreat in Gherdeal, in perioada 27-30 iunie 2019. Invitația este deschisa pentru toti cei care vor sa isi modifice mentalul intr-o maniera pozitiva, sa capete increderea si motivatia esentiale pentru o practica individuala constanta. Locuri limitate. Rezervari si inscrieri pe: hathayogaseva@gmail.com. Mai multe detalii aici.