10 mituri despre Yoga demitizate Skip to main content
femeie-asana

Yoga este o practică străveche, o știință care are la bază un sistem complet și complex de tehnici și învățături. Deoarece învățăturile străvechi și-au pierdut din esență, în mintea oamenilor au apărut diverse mituri despre știința Yoga. Iată 10 dintre ele.

  1. Yoga este o religie.

Corpul, mintea și sufletul există în fiecare ființă umană, indiferent de religie. Yoga ne reamintește de uniunea dintre aceste aspecte - existentă în fiecare. Yoga este practică cu dedicare și consecvență, fără a cere să aderi la un anumit sistem de credințe.

  1. Yoga este doar despre asane (posturile fizice)

Cei care practică doar asanele nu are trebui numiți yogini și nu putem spune că sunt practicanți de Yoga. Asana este doar una din cele 8 Sutre prezentate în Yoga Sutra. Patanjali susține practicare celor 8 ramuri Yoga, numite Ashtanga Yoga, pentru a putea atinge starea supremă de iluminare. Acestea implică respectare normelor morale și etice din primele două ramuri Yama și Niyama, apoi urmând celelalte sutre: Asana, Pranayama (tehnici derespirație), Pratyahara, Dharana, Dhyana și Samadhi.

Citește și: Rolul asanelor în practica Yoga

  1. Yoga se poate învață din cărți.

În momentul actual există nenumărate cărți în librării despre Yoga și nu de puține ori s-a crezut că se poate învăța Yoga doar citindu-le. Însă nu este chiar atât de simplu. Pe lângă faptul că doar din cărți nu poți ajunge la adevărata esență a practicii Yoga, este destul de periculos practicarea fără îndrumător, atât la nivel fizic, cât și la nivel mental emoțional. Cunoaștem cazuri în care practicând Pranayama din cărți s-a ajuns la delir și psihoze. Yoga este un proces sistemic ce poate fi aplicat doar alături de un îndrumător veritabil. Așadar, cărțile sunt scrise pentru a te inspira însă daunele provocate fără îndrumare pot fi ireparabile.

  1. Pentru a practica yoga este necesar să fi flexibil.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă corpul își pierde flexibilitatea și elasticitatea, mișcarea corporală devenind tot mai rigidă. Acesta este un fapt, un adevăr incontestabil ce nu ar trebui însă să ne împiedice în practica Yoga. Așa cum am menționat mai sus, Yoga nu este doar despre postulațiile fizice și există asane ușor de practicat care, indiferent de vârstă, ajută corpul să devină mai flexibil. Practicarea asanelor este în același timp un dans armonios între echilibru, forță, flexibilitate și concentrare care se învață cu fiecare zi de practică.

Image
yoga-meditatie-orice-varsta
  1. Yoga este doar pentru tineri.

Când ne gândim la Yoga doar ca postulații fizice apare și concepția greșită că este adresată doar tinerilor. Însă Yoga este pentru oricine, indiferent de vârstă sau sex. Este vorba doar de perseverență și dăruire în practică. Există persoane de +60 ani care reușesc să stea în cu ușurință și perfecțiune în asane destul de complexe precum Shirshasana, Sarvangasana. Sub îndrumarea corectă se poate practică la orice vârstă iar practica este cea ce ne face perfecți.

  1. Yoga este consumatoare de timp.

Nu este necesar să se petreacă un număr mare de ore zilnic în practica Yoga. 30 de minute dimineața și 30 de minute seara sunt suficiente, cel puțin la început. De asemenea, pe timpul zilei, când programul este destul de încărcat se pot practica tehnici de atenție și respirație care pot spori eficiența. Cu cât înaintezi în practică este posibil să simți să mărești timpul alocat practicii, tocmai pentru că se pot observă cu ușurință beneficiile.

  1. Yoga înseamnă schimbarea totală a stilului de viață.

Yoga necesită cu siguranță schimbări și ajustări în stilul de viața, însă toate acestea vin echilibrat prin practică. În practica Yoga este recomandată o dietă predominant vegană și vegetariană, consumându-se doar moderat proteină de natură animală. Însă Yoga necesită mult mai mult decât ajustarea dietei, implică schimbări la nivelul modului de gândire, un comportament etic și moral, respect pentru toate religiile și ființele, precum și practică meditativă zilnică. Toate acestea vin ca un firesc prin înaintarea în practică.

Citește și: Hrana – din perspeciva hindusă

Image
  1. Yoga nu este pentru persoanele diagnosticate cu astm

Poate unul din cele mai eronate mituri! Dacă ești astmatic atunci Yoga este recomandată, incluzând în practică zilnică asanele, pranayama și meditație. Prin Pranayama poți oferi corpului cantitatea suficientă de oxigen de care are nevoie, astfel reducându-se considerabil efectele astmului. Unul din efecte poate fi și reducerea medicamentației. Așadar, Yoga are un efect terapeutic semnificativ în tratarea astmului.

  1. Yoga este periculoasă.

Orice dorești să obții în grabă, fără pregătire și fără ca cineva specializat să te susțină poate fi periculos. Acest lucru este valabil și în practica Yoga. Nu face exces de zel! Înțelegeți limitele corpului și practica asana în consecință. Și reamintește-ți: Yoga nu este doar postulație! Pranayama, Bandha, Mudra, Kriya și meditația sunt la fel de importante. Yoga este benefică și nu periculoasă dacă este practicată cu dăruire și sub supravegherea unui profesor experimentat.

Citește și: Chiar trebuie să plătim o organizație americană, Yoga Alliance, pentru diploma de yoga?

  1. Yoga poate fi predată de oricine.

Acesta este unul din miturile care a condus spre pierderea esenței adevăratei învățături Yoga. Dacă ai citit niște cărți, ai făcut niște cursuri prin care ai primit un certificat de instructor yoga sau dacă ai avut o practică zilnică o perioadă de timp asta nu înseamnă neapărat că ești un expert care poate preda. Fără dubiu ai ridicat conștiința și ai învățat anumite practici, însă Yoga este o știință completă și complexă ce are ca și scop atingerea conștiinței supreme. Iar cu Adevărul și Conștiința nu ne putem jucăm. Pentru a putea avea o bază stabilă în practica Yoga este nevoie de minim 5 ani de practică zilnică sub îndrumare unui învățat, care cunoște secretele mistice ale practici.  Pentru a fi profesor este nevoie ca tu să practici zilnic principiile Asthanga Yoga, să ai o atitudine smerită, să fi în acord cu Divinitatea și tot ceea ce este. Astfel, prin această călătorie a predării vei deveni un exemplu de urmat pentru fiecare student ce va păși la clasa ta.

Namaste!

Pe 7 Septembrie 2020 se deschide Școala de Toamnă Hatha Yoga Seva. Mai multe informații poți găsi aici, iar pentru înscrieri trimite-ți un mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

 

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.

Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

Comenteaza cu Facebook