Potrivit principiilor ayurvedice, ficatul este centrul agni (n.r. focul digestiv), care ofera energie organismului. In medicina chinezeasca, ficatul este responsabil pentru Qi (n.r. energia vitala).
Din punct de vedere medical, ficatul este responsabil pentru mentinerea nivelului de zahar din sange, pentru depozitarea vitaminelor, a fierului si cuprului, dar si pentru detoxificarea organismului.
Asane pentru stimularea functiilor hepatice
Executarea unor asane poate stimula functiile organelor. Aceste asane trebuie insa sa fie practicate pe stomacul gol.
Benefice pentru ficat sunt asanele care presupun rasucirea coloanei vertebrale printre care: Meru Wakrasana, Bhu Namanasana, Merudandasana, Ardha Matsyendrasana, Paschimottanasana, Ardha Padma Padmottanasana.
Dieta pentru stimularea functiilor hepatice
Pentru un ficat sanatos este bine sa se evite: alimentele prajite, ceaiul negru si cafeaua, alcoolul, zaharurile rafinate.
Totodata, ar trebui sa se creasca consumul de fructe, legume si vitamina C. Ceaiul verde si ceaiul de papadie sunt de asemenea benefice pentru ficat.
Hidratarea are si ea un rol important in mentinerea sanatatii ficatului iar cantitatea recomandata de apa este de 8 pahare pe zi.
Respiratia are, de asemenea, un rol important in mentinerea ficatului sanatos. Respiratia yoghina, adica abdominala, risipeste emotiile negative si stimuleaza activitatea ficatului.
*Se deschide Scoala de toamna Hatha Yoga SEVA - informatii suplimentare si inscrieri aici.