Interviu Viviana Badea: “Multi adulti de astazi sunt rodul unui dezechilibru din copilarie” Skip to main content
Interviu Viviana Badea: “Multi adulti de astazi sunt rodul unui dezechilibru din copilarie”

Viviana Badea a venit din zona de fitness, nutritie si wellness catre zona practicii yoga, care a captat-o si a devenit prioritara in viata ei. Ca instructor, considera ca e necesar sa oferim darurile pe care le primim pentru a ne mentine o karma curata. Aflati mai multe despre Viviana din interviul oferit in exclusivitate cititorilor Yogasat.

viviana badea

Am descoperit calea Yoga intr-un moment in care nu stiam incotro se indreapta viata mea, in anul 2016, un an in care imi cautam stabilitatea. M-am angajat la o scoala prestigioasa de fitness, nutritie si wellness din Romania in sales si organizare evenimente, desi nu stiam ce presupune. Cei doi fondatori ai scolii au crezut in mine si mi-au oferit o sansa atunci cand aveam mai mare nevoie. Managerul meu de atunci terminase un teacher training si a inceput sa organizeze clase de yoga pentru echipa, gratuit, dupa munca, la birou.

CITESTE Interviu Adrian C. Bajenaru: “Un om care practica este un om fericit”

Prima mea clasa de yoga a fost o experienta transcedentala, prin simplitatea ei, prin faptul ca a aparut atunci cand aveam nevoie si m-am indragostit de aceasta practica. Un an mai tarziu am urmat si eu cursul de teacher training, iar profesorii mei au ramas mentorii mei.  In prezent incerc sa ofer ceea ce am primit si eu de la prima mea profesoara, organizand clase de yoga cu noii mei colegi de munca, in mediul corporate. In viata am descoperit ca sunt norocoasa, insa norocul se termina daca nu oferi inapoi catre univers din darurile primite, sa incerci sa le cultivi la randul tau si sa iti mentii karma curata. 

viviana badea 2

Am ajuns sa pot defini prin propria experienta yoga ca fiind un sistem de viata care curprinde practica fizica, practica meditativa, tehnici de respiratie si o conduita in viata ce presupune disciplina, intelegere, blandete si rabdare. Aceste concepte, pentru mine, aduse impreuna, determina un stil de viata yoga in timpurile in care traim. Poate fi usor sa urmezi aceasta cale, dar poate fi si dificil, de accea ai nevoie de disciplina, sa poti integra practica fizica si practica meditativa intr-o rutina in viata ta; de aceea ai nevoie de intelegere, sa realizezi ca este un proces si nu se intampla peste noapte; de aceea ai nevoie de blandete, sa stii sa fi bland cu mintea si corpul tau si nu in ultimul rand, de aceea ai nevoie de rabdare. Totul este un proces, iar agitatia si dorinta de a ajunge undeva nu vor grabi procesul, dar s-ar putea sa piezi din vedere partea frumoasa a drumului. 

Yoga o practic in fiecare zi, poate nu practic fizic in fiecare zi, insa incorporez zilnic tehnici de respiratie si meditatie. Consider ca este o conceptie gresita ca "trebuie sa ceva" ca sa traiesti yoga. Practica yoga, in viata mea inseamna sa ai un set moral de conduita, sa incerc sa insuflu aceasta practica minunata celor care sunt pregatiti sa o cunoasca, sa imi mentin prin asane corpul armonios si sa am grija la ceea ce consum. La clase si in propria practica aleg intre hatha yoga si vinyasa, uneori yoga nidra si yin yoga, atunci cand corpul o cere. 

viviana badea

Foarte multi adulti de astazi sunt rodul unui dezechilibru din copilarie si consider ca introducerea unor cursuri de mental healthcare sau meditatie in scoli ar ajuta la dezvoltarea unei societati formate din adulti functionali din punct de vedere emotional si afectiv. Am observat la clasele profesorilor pe care ii admir si ii urmaresc, care sustin clase de kids yoga o activitate foarte placuta atunci cand se implica si parintii. In engleza este o vorba: It takes a village to raise a child adica este nevoie de un efort comun din partea societatii sa crestem o generatie noua si frumoasa de copii, iar daca la acest lucru ar contribui si yoga intr-un fel ar fi minunat.  

viviana badea

La inceputul practicii mele, fiind si foarte tanara, mi-a fost foarte dificil sa meditez. Mintea mea era nestatornica, creativa si plina de imaginatie si se razvlatea impotriva starii de liniste, impotriva meditatiei. Am incercat diferite tehnici, insa cea care a functionat cel mai bine in cazul meu a fost meditatia ghidata. La inceput incercam sa memorez cuvintele profesorilor mei, apoi sa ascult tot ce era disponibil online, in cele din urma imi inregistram propriile meditatii. Mi-a luat foarte mult timp si am investit multa munca si rabdare cu mintea mea, insa acum meditez in fiecare dimineata, cand este cel mai liniste pentru a-mi seta un ton pozitiv si productiv pentru intreaga zi. 

CITESTE Interviu Monica Filip: „Este incredibil sa ai ca meserie propria pasiune”

Mi se pare minunat ce se intampla cu comunitatea yoga din Romania, cum se dezvolta si cum interactioneaza toata lumea si ma bucur mereu sa descopar profesori noi. Ador sa fiu pe rand si teacher si student si am sa fiu un elev toata viata din acest punct de vedere. O sa imi urmez mereu primii profesori, care au avut o influenta pozitiva in viata mea si catre care ma intorc mereu cu intrebari, profesorii de la scoala. In prezent am inceput sa urmaresc in social media cativa noi profesori din strainatate, insa cred ca fiecare trebuie sa gaseasca profesorii cu care sa rezoneze. 

Namaste! 

 

 

Comenteaza cu Facebook