Reteta marocana condimentata de couscous cu legume Skip to main content
Reteta marocana condimentata de couscous cu legume

Aceasta reteta marocana condimentata de coucous cu legume are o aroma deosebita si este usor de preparat, in doar jumatate de ora. Combinatia de condimente o face savuroasa.

Couscous sau cuscus, pe romaneste, seamana cu orezul sau quinoa, este consistent si totodata dietetic. Contine fibre, vitamine si minerale si doar 150 de calorii la 100 de grame. Desi s-ar putea crede ca face parte din familia cerealelor, couscous este, de fapt, din categoria pastelor. Se obtine din grau dur, numit semolina, obtinut din doua tipuri de grau zdrobit, nemacinat, legat cu apa si faina.

CITESTE Bucatarul ayurvedic, reteta de supa de naut, cu toate cele sase gusturi

Ingrediente pentru 6 portii:

- 2 linguri de unt nesarat
- 2 linguri de ulei de masline
- 2 cepe mari, tocate
- 2 varfuri de cutit de sofran
- 1 varf de cutit de boia picanta
- ½ lingurita de turmeric
- 1 lingurita de radacina maruntita de ghimbir
- 1 lingurita de piper negru
- 3 legaturi de patrunjel si 3 de frunze de coriandru
- 4 rosii proaspete sau de la conserva, decojite, cu semintele scoase si taiate sferturi
- 1 litru de supa vegetala
- 3 cani de apa
- 1 nap curatat si taiat cubulete
- 175 g de dovleac placintar decojit, curatat de seminte si taiat bucati
- 1 zucchini de marie medie, taiat pe lungime in fasii
- 1 cana de stafide
- o conserva de boabe de naut si/sau boabe de mazare, scurse bine si spalate
- 2 linguri de zahar granulat
- 2 cani de couscous semipreparat
- ½ cana de migdale decojite prajite

CITESTE Bucatarul ayurvedic: reteta de orez salbatic, cu toate cele sase gusturi

Preparare:

Se incalzesc untul si uleiul de masline la foc mediu, intr-o cratita. Se adauga ceapa si se soteaza aproximativ 15 minute. Se amesteca sofran, boia, turmeric, scortisoara, ghimbir si piper. Se soteaza inca 5 minute. Se adauga patrunjel, coriandru, rosiile, supa vegetala si apa. Se aduce totul la fierbere, apoi se reduce focul la mic si se gateste timp de 10 minute.

Se adauga napul, morcovii si dovleacul. Se aduce mancarea din nou la fierbere si se gateste inca 10 minute. Se adauga zucchini, stafidele, nautul si zaharul. Se gateste inca 10 minute sau pana cand legumele sunt moi. Se adauga sare si piper dupa gust.

Se prepara couscous si, cand este gata, se adauga peste legumele gatite, se amesteca bine si se  rastoarna pe un platou mare. Se lasa minim 5 minute couscous sa absoarba lichidul. Se presara deasupra migdalele prajite si se serveste imediat.

Informatii nutritionale:

Calorii: 590
Carbohidrati: 103 g
Colesterol: 10 mg
Grasimi: 15 g
Fibre: 12 g
Proteine: 17 g
Grasimi saturate: 3 g
Sosiu: 460 mg
Zaharuri: 30 g

Comenteaza cu Facebook