Pericolul falsului pozitivism si al iresponsabilitatii spirituale Skip to main content
Pericolul falsului pozitivism si al iresponsabilitatii spirituale

Emotiile si experientele negative ne  ajuta sa evoluam

In zilele noastre, putem resimti uneori ca fiind fals ceea ce vine din zona spiritualitatii si a psihologiei. Instagram si alte retele sociale sunt pline de postari motivationale despre vibratii pozitive, despre a nu le permite gandurilor si energiei negative sa te cuprinda, despre a a te inconjura doar de oameni pozitivi, care te sustin.

Daca nu cumva traiesti intr-o bula sau pe Marte, toate acestea nu sunt doar irealiste, sunt totodata o reteta pentru a nu evolua sau de a nu afla niciodata cine esti. Daca incerci sa eviti experientele dificile, poti ramane blocat emotional. Psihologii orientati catre spiritualitate si ghizii spirituali considera aceasta atitudine ca fiind iresponsabilitate spirituala. Indiferent ca ne place sau nu, partile urate ale umanitatii noastre sunt in acelasi loc din care poate aparea evolutia. Precum spunea scriitoarea si calugarita buddhista Pema Chödrön: “Sentimente precum dezamagire, rusine, iritare, resentiment, furie, gelozie si frica sunt, de fapt, momente foarte clare care ne invata ce anume ne retine pe loc. Sunt ca mesagerii care ne spun exact, cu o claritate terifianta, unde suntem blocati.”

Multe emotii servesc ca indicii, ca sansa de a invata. Provocarea, durerea, schimbarea, disconfortul, conflictul, ura, depresia si anxietate sunt cai de a evolua si de a ne transforma. Putem accepta si explora acele parti din noi, pe care societatea ne sileste sa le tinem adanc ascunse. Experientele dureroase si inconfortabile ne permit sa avansam dincolo de nivelul emotional si spiritual de la momentul respectiv.

Falsul pozitivism poate perpetua stigmatul in jurul afectiunilor mentale. Sa incurajezi pe cineva care sufera de depresie clinica sa se focuseze pe pozitivism nu numai ca nu este de ajutor, poate face chiar mult mai mult rau. Un asemenea indemn le poate intari acestor oameni sentimentul ca ei sunt de vina pentru ca pur si simplu nu reusesc sa se simta mai bine prin propriile lor eforturi. Oamenii care se lupta cu depresia sunt mai realisti si traiesc experiente si emotii umane mai autentice decat cei care vor sa serveasca doar portia de vibratii pozitive. . E nevoie de mult curaj ca sa nu mai pretindem ca totul e in ordine si sa dam mana cu tristetea profunda sau cu traumele din copilarie.

CITESTE OSHO DEMONTEAZA MITUL GANDIRII POZITIVE

Calea individuatiei inseamna integrarea totala a tuturor aspectelor sinelui: bine, rau si urat.

Uneori, e ok sa nu fii ok. E mai bine decat sa te prefaci ca esti bine. Uneori, nu putem face nimic in privinta emotiilor negative. Uneori, avem nevoie sa acceptam pur si simplu aceste sentimente, sa traim cu tristetea, cu resentimentul sau gelozia, fara sa incercam sa schimbam experienta respectiva sau s-o evitam. Trebuie sa ne dam voie sa simtim, sa observam cum emotiile ne inunda sistemul, sa respiram, sa oxigenam zonele blocate din corpul nostru. Experientele nu mai par atat de dure atunci cand le facem loc tuturor emotiilor, nu doar acelora placute, care ne fac sa ne simtim bine.

Daca ne dam voie sa simtim toate emotiile si acceptam ca suntem multivalenti, vom experimenta, vom trai viata la maximum. Sa fii om inseamna sa infrunti suferinta. Nu exista lumina fara intuneric, bucurie fara tristete. Daca nu experimentam toate sentimentele, nu avem termen de comparatie. Daca ne ferim de anumite emotii, fiind prea ocupati, exprimand fals pozitivism sau abuzand de substante care ne pot schimba starea, e ca si cum am taia si am da deoparte jumatate din viata noastra. Cand ne oprim si acordam atentie emotiilor dificile, avem sansa de a trai din plin, integrand toate partile noastre componente. Aceste sentimente ne vor chinui pana cand vom inceta sa fugim de ele si de adevarul a ceea ce suntem.

CITESTE SADHGURU EXPLICA DE CE APARE DEPRESIA

Data viitoare cand simti furie, frica sau tristete, te provoc sa faci o pauza, sa te calmezi si sa ramai linistit. Observa unde este localizat ce simti, in corp, si respira adanc, gandindu-te ca oxigenezi acel loc. Poti sa pui mana pe locul respectiv, acolo unde par a fi localizate emotiile pe care le resimti. Cand recunosti aceste sentimente, cand le accepti, iti accepti pe deplin umanitatea. Poti sa simti cum o emotie amenintatoare, periculoasa, te inunda. Dar va pali, ca un val care se sparge la mal, inainte de a se intoarce in ocean.

E important, totodata, sa fii responsabil de propriile tale emotii, sentimente, de ceea ce simti. Niciun om nu-l poate face pe altul sa se simta intr-un mod anume. Pare ca altcineva declanseaza ceea ce simtim, dar sursa este intotdeauna in noi insine. Sa dai vina pe altcineva pentru resentimentul sau furia ta este o modalitate foarte usoara de a evita propria munca interioara. Este iresponsabilitate spirituala.

Calea individuatiei inseamna integrarea totala a tuturor aspectelor sinelui: bine, rau si urat. Nu te descuraja din cauza momentelor si emotiilor dificile. Nu le indeparte sau evita. Nu limita experientele altuia incurajand falsul pozitivism.

Sa-ti descoperi si sa-ti intelegi sinele este o calatorie care dureaza intreaga viata si care necesita respingerea atitudinilor conventionale, formale, si masca pozitivismului. June Singer, un reputat psiholog american, spunea: “E una sa spui <fii tu insuti> si alta sa stii cine esti, cu adevarat. Cum sa poti fi tu insuti (in sine), daca nu cunosti acel sine? Asadar, procesul individuatiei devine cautarea cunoasterii de sine.”

 

* S-a redeschis Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

Comenteaza cu Facebook