Lipsa celor 18 ani din viata lui Iisus, care nu sunt prezentati deloc in scripturi, a starnit o serie de controverse in randul crestinilor si nu numai.
Au aparut nenumarate ipoteze cu privire la perioada nerelatata din viata lui Iisus in Noul Testament, adica de la varsta de 12 ani si pana la implinirea varstei de 30 de ani.
Potrivit unei teorii extrem de populare, Iisus Hristos si-a petrecut aceasta perioada calatorind in lume, in special in India. In cartea “Viata necunoscuta a lui Iisus Hristos”, scrisa de Nicolas Notovich, se prezinta marturiile unor calugari tibetani, care povestesc despre un anumit Sfant Issa, care a propovaduit calea crestinismului in India si Tibet . Specialistii sustin ca Sfantul Issa ar putea fi chiar Iisus Hristos.
Citeste: CE ESTE SANKALPA: SEMNIFICATIE SI ROL
In cei 18 ani in care a lipsit, se spune ca Iisus a ajuns in muntii Himalaya, unde a fost initiat in tainele budismului. Apoi, acesta se pare ca a calatorit in Imperiul Roman insotit de doi calugari indieni.
Potrivit Huffington Post, exista un manuscris antic intr-o manastire din Muntii Himalaya, denumit “Viata Sfantului Issa, Cel mai Bun Fiu al Oamenilor”. Manuscrisul este, potrivit ziaristului rus Nicolas Notovici, pastrat la manastirea Hemis din Ladkh, aflata in Kashmir. Acest ziarist sustin ca el insusi a avut prilejul de a vedea cu ochii sai manuscrisul care relata viata lui Iisus pe continent indian.
Potrivit acestui presupus manuscris, Iisus a parasit Ierusalimul la varsta de 13 ani, pornind intr-o calatorie al carei scop era intelegerea si studierea invataturilor Marelui Buddha. Iisus a ajuns in India la aproximativ 500 de ani dupa moartea lui Buddha. Iisus a studiat in acest timp Vedele, sub indrumarea preotilor brahmani. Apoi, a ajuns in muntii Himalaya, unde a petrecut o buna bucata de vreme in manastirile tibatene, studiind budismul. Aceasta calatorie s-a incheiat pe cand Iisus avea 29 de ani si s-a intors in Ierusalim.
Citeste: DIFERENTA DINTRE SHASTRE, VEDE SI UPANISADE
In momentul publicarii acestor informatii uimitoare, opinia publica a luat atitudine si l-a numit pe ziaristul Notovici mincinos, invinuindu-l pentru marturie mincinoasa.
In ceea ce priveste Biblia, singurul pasaj in care se face referire la perioada de 18 ani din viata lui Iisus pana in momentul botezului in apa Iordanului, de la varsta de 30 de ani, este urmatorul: “Si Iisus crestea in intelepciune, in statura, si era tot mai placut inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor” (Luca, 2:52).
Evangheliile apocrife si povestirile unor mistici fac referire la sederi ale lui Iisus in Kashmir si Tibet, dar si in Persia si Egipt. Edgar Cayce, medium de origine americana renumit pentru viziunile sale, sustinea ca Iisus a plecat catre India la varsta de 12 ani, a calatorit vreme de 1 an si a petrecut acolo 3 ani, pentru ca apoi la varsta de 16 ani sa plece catre Egipt, unde si-a continuat studiile incepute la Templu, in Palestina. Se spune ca in piramide exista documente care sa ateste acest adevar, documente ce vor fi dezgropate la momentul oportun.
Daca in India Iisus a invatat tehnici de purificare si de detoxifiere a organismului, precum si de fortificare fizica si mentala, in Persia a studiat medicina, precum si mijloace de coordonare a energiilor.
Lipsa relatarii celor 18 ani din viata lui Iisus in Biblie este motivata de revizuirea scripturilor de catre Constantin cel Mare si de Imparatul Teodosie I, cu scopul de a lasa in Bible informatiile considerate strict necesare pentru ortodocsi.
Iisus Hristos purta, in aramaica, denumirea de Iesu, in ebraica Iesua, arhaic Iehosua, in greaca Iesous, in latina Iesus Christus. Ortodocsii folosesc, la scrierea in romana, doi de "ii" la Iisus pentru ca pronuntarea acestuia sa fie cat mai apropiata de forma originala.
*In luna februarie a anului 2018 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.