Interviu Oana Maftei: “Este o pierdere uriasa sa te rezumi doar la asane” Skip to main content
Interviu Oana Maftei: “Este o pierdere uriasa sa te rezumi doar la asane”

Oana Maftei este brasoveanca, stabilita la Luxemburg, profesoara de sport si de yoga. Cautarile ei au inceput in zona disciplinei fizice, continuand cu descoperirea beneficiilor profunde ale practicii yoga. Aflati mai multe despre Oana si despre calatoriile ei in lume si prin viata din interviul oferit in exclusivitate pentru cititorii Yogasat.

OANA MAFTEI

Cautam, dar nu stiam exact ce...                           

M-am nascut in Brasov. Inca de la gradinita, tata ne-a invatat sa facem fluturasul, podul, lumanarea, sa stam pe cap etc, iar mama a avut grija sa ne transmita dragostea pentru natura si cum sa ne hranim sanatos. Toata mancarea era gatita in casa cu alimente din gradina noastra, iar cand ne imbolnaveam eram tratati cat mai naturist posibil. Ei nu stiau, dar intr-o forma sau alta, asa au deschis calea spre yoga.

La sapte ani am plecat la scoala de gimnastica de la Deva. M-am intors acasa dupa noua ani de antrenamente dure, program strict, disciplina si competivitate. Dupa ce am absolvit Facultatea de Educatie Fizica si Sporturi Montane din Brasov - sectia Kinetoterapie, am decis sa plec la Cluj.

Motivatia mea a fost ca doream sa urmez un Masterat in acelasi domeniu, lucru pe care l-am si indeplinit. Adevaratul motiv a fost ca imi doream sa ma desprind de tot ce cunosteam si simteam ca ma tinea pe loc. Am vrut libertate si independenta. Am vrut sa cunosc mai mult, sa ma cunosc, sa evoluez,  sa aflu cine sunt atunci cand nu ma leaga nimic. Cautam, dar nu stiam exact ce.

Pe durata studiilor, am primit un job la World Class, unde predam diverse clase de grup fitness, insa favorita mea era clasa de Pilates. Ceva ma fascina la aceasta metoda: miscarile controlate, cursive, constiente, sincronizarea respiratiei cu fiecare miscare, sau poate faptul de a fi prezenta. Printre altele, stiam ca Pilates s-a inspirat si din Yoga. Cam atat stiam eu despre acest subiect in momentul in care mi s-a propus sa preiau si clasa de yoga. Am fost suficient de inconstienta si ignoranta incat sa accept.

oana maftei 1

Am aflat atunci ca yoga nu e doar o alta clasa de fitness...

Nu pot sa spun ca predam yoga, faceam un fel de stretching combinat cu exercitii de echilibru. Pentru ca nu imi placea sa ma duc la clase nepregatita, intr-o zi am mers la librarie si am cumparat prima carte despre yoga pe care am gasit-o. Am aflat atunci ca yoga nu e doar o alta clasa de fitness, e ceva extrem de complex, nu e o joaca unde poti improviza si insira posturi fara sens, este o unealta foarte puternica de transformare.

M-am speriat putin, insa totul s-a sincronizat cu anuntarea unui workshop la Bucuresti - The power of Asanas. Dupa acest curs, lucrurile au inceput sa capete mai mult sens, dar simteam ca ceva imi scapa, ca trebuie sa fie mai mult decat asane.  

CITESTE Interviu Violeta Ciobotaru: “Yoga este felul meu de a trai.”

Ulterior, am  decis sa plec in India, la Rishikesh, pentru primul curs de yoga teacher. Drumul a fost o adevarata calatorie initiatica, cu multe incercari si peripetii care, ulterior, mi-au intarit convingerea ca fac ceea ce trebuie. Chiar si in momentul de fata pot sa spun ca a fost cea mai importanta experienta din viata mea.

Acele sase saptamani mi-au deschis ochii si inima, chiar si mintea. Fiecare calatorie in India ma schimba  si ma invita inapoi. Vreau sa cred ca yoga nu a fost ceva ce am ales sa fac, cred ca s-a decis pentru mine inainte sa imi dau seama ce inseamna. Poate gresesc, inca nu stiu.

oana maftei yoga

“God doesn’t call the quallified, he quallifies the called.” (Dumnezeu nu-l cheama pe cel calificat, il califica pe cel chemat)

Suntem extrem de norocosi sa traim intr-un loc si timp care ne permite sa avem acces atat de usor la practica yoga si la toata informatia care o insoteste.

Yoga pentru mine inseamna echilibru, disciplina, dar in primul rand constientizare. Constientizarea gandurilor, emotiilor , senzatiilor, reactiilor compulsive . Observarea este o parte foarte importanta din proces.  In practica yoga ma intalnesc cu mine, asa cum sunt .

Nu prea cred in Flower Power; pentru mine yoga nu inseamna doar flori si fluturi, inimioare si stelute. Uneori, pot aparea tot felul de stari si ganduri ciudate, frustrare sau plictiseala, poate sa scoata la iveala lucruri ascunse cu mult timp sub pres, traume, compulsii. In acelasi timp, te invita sa privesti obiectiv, sa te detasezi si sa nu te identifici cu toate acestea; te invata sa le observi, sa le privesti in fata, sa le infrunti si sa vezi cum dispar, cum isi pierd importanta.

Yoga m-a invatat sa fiu mai deschisa, mai curajoasa, sa spun lucrurilor pe nume, sa am mai multa incredere in intuitia mea, sa-mi ascult corpul si sa comunic cu el, dar in primul rand sa imi accept si sa-mi imbratisez ciudatenia. Ma ajuta sa-mi observ comportamentele compulsive si ulterior sa sparg cercul, sa nu ma indentific atat de usor cu fiecare gand sau stare, sa observ ca ele sunt amplificate sau diminuate de atentia pe care le-o acord. Mintea e mai calma, gandurile sunt mai clare, emotional sunt mai stabila, fizic mai usoara.

Cu siguranta, yoga m-a schimbat, iar asta se reflecta si in modul in care aleg sa traiesc. Mi-a schimbat prioritatile, dorintele si placerile, a schimbat modul in care ma raportez la viata, in general. Daca inainte imi cautam fericirea in exterior, in socializare, distractie, calatorii, experiente de tot felul, acum atentia se indreapta mai mult spre interior.

Asta nu inseamna ca nu mai fac lucruri pe care le faceam inainte, insa frecventa si importanta lor s-a diminuat. Gasesc mai multa implinire intr-o plimbare in padure cu talpile goale si fara cuvinte decat intr-o petrecere, de exemplu.

oana maftei 2

Cu cat inveti si cunosti mai mult, cu atat iti dai seama cat de putin stii

Atunci cand intelegi ca orice lucru care se intampla este pentru a te imbunatati, a te creste si a te invata ceva , incepi sa ai incredere in viata. Odata cu aceasta incredere, totul se aliniaza, viata curge prin tine, esti capabil sa observi sincronicitati, legaturi, sa vezi ca totul e conectat, ca nimic nu e la intamplare si ca toate sunt acolo sa sprijine evolutia ta.

Cand intelegi /realizezi ca nu esti nici corpul, nici mintea, ca nu poate fi atins cine esti tu cu adevarat, ranit, distrus, manipulat sau modificat, incepi sa traiesti viata dintr-o alta perspectiva. Pentru mine, lucrurile au evoluat treptat.  Nu a existat un moment in care am decis ca vreau sa practic sportiv sau constient, a fost un proces natural care inca se intampla, o calatorie spre sine, spre adevar. Cu siguranta, intotdeauna am vrut sa cunosc mai mult, iar cand am fost pregatita sa inteleg, am primit. Este o pierdere uriasa sa te rezumi doar la asane si sa practici doar pentru beneficiile pe care le aduce corpului.

Cred ca daca ar fi introdusa si in scoli, yoga ar avea un impact major. In timp, ar putea schimba modul in care societatea functioneaza si principiile pe care se bazeaza. De mai bine de un an si jumateate locuiesc in Luxembourg. Aici am ocazia sa tin cursuri de yoga la locul de munca si consider ca este ceva minunat. De cele mai multe ori, studentii reusesc sa se deconecteze total de job, stres, anxietate, target-uri, competivitate, presiunea de a face mereu mai mult.

CITESTE Interviu Alina Grecu: “Yoga inseamna conectare”

Incerc sa imi fac practica zilnic, de obicei dimineata, pentru ca simt efectele imediat si sunt prezente pe tot parcursul zilei. Astfel, totul devine yoga. Ma influenteaza in fiecare aspect al vietii: cum interactionez cu cei din jurul meu, cum mananc, cum respir samd.

 Toti oamenii cu care am interactionat in viata aceasta au avut un rol in educarea si transformarea mea. In plus, am fost foarte norocoasa sa am in jurul meu oameni care sa ma inspire, sa ma incurajeze si sa ma indrume pe aceasta cale. Oameni care au vazut in mine mai mult decat vedeam eu la momentul respectiv.

Despre Sadhguru am aflat in India, de la Roshan Singh, un profesor de yoga care m-a inspirat profund. La unul dintre cursuri ne-a prezentat un video in care Sadhguru povestea despre iluminarea lui. M-a fascinat si asa am inceput sa-l urmaresc pe Youtube. Ulterior, am avut ocazia sa particip la o conferinta de-a lui in Paris. Apoi au urmat Inner Enginnering la Isha Yoga Center din India si alte cursuri care au schimbat radical perceptia mea asupra practicii yoga. Pentru mine, practicile lui Sadhguru s-au completat perfect cu invataturile lui Mooji, bazate pe filosofia advaita vedanta a nondualismului.

Paradoxal, cu cat inveti si cunosti mai mult, cu atat iti dai seama cat de putin stii. Yoga nu se intampla doar pe saltea, se intampla in fiecare moment in care esti constient.

 

 

Comenteaza cu Facebook