Va propunem o varianta de meniu vegetarian international, sanatos, satios si delicios, pentru seara de revelion.
- Aperitiv. Bruschete.
Ingrediente:
- Felii de paine sau crackers
- 4 rosii
- ½ ceapa rosie
- 1 catel de usturoi
- O mana frunze de busuioc
- 1 lingura de oregano
- 2 linguri ulei de masline
- Sare, piper
Se face o compozitie din rosiile taiate cubulete, amestecate cu ceapa, usturoiul si busuiocul, tocate cat mai marunt. Se ung feliile de paine cu putin ulei de masline si se prajesc sau se pun la cuptor, cateva minute, sa se rumeneasca. Se aseaza compozitia de rosii pe feliile de paine si se servesc bruschetele calde.
CITESTE MENIU VEGETARIAN PENTRU CRACIUN
- Supa crema de broccoli
Ingrediente:
- ¾ cana de caju crud, hidratat
- 2 lingurite de ulei de masline extravirgin
- 2 cepe medii, taiate feliute
- 2 tulpini de telina, tocate
- 3 morcovi taiati marunt
- 3 catei de usturoi, tocati
- 450 gr broccoli buchetele
- 6 cani de apa
- 1 ½ lingurita de sare sau dupa gust
- Piper
Se hidrateaza nucile crude de caju. Se pun nucile intr-un castron, acoperite cu apa, si se lasa la hidratat minim 30 de minute. Apoi, se scurge apa si spala bine nucile hidratate. Se pun in blender, cu o cana de apa. Se mixeaza pana cand nucile sunt complet faramitate si compozitia devine cremoasa.
Se toarna uleiul intr-o oala, la foc mediu spre mare, si se adauga ceapa si putina sare. Se soteaza 3 minute. Se adauga tulpinile de telina si morcovii si se soteaza 5 minute. Se adauga usturoi si broccoli si se soteaza inca 5 minute. Se toarna 5 cani de apa, se presara sare si piper. Se amesteca pana la fierbere. Cand supa incepe sa fiarba, se lasa focul mic, se acopera partial oala cu un capac si se lasa pe foc 15 minute. Cand e supa gata, se mixeaza la blender. Se toarna crema de nuci de caju si se amesteca usor, precum smantana, decorand totodata supa.
- Salata a la russe
Ingrediente pentru salata:
- 3 cartofi
- 200 gr mazare
- 4 morcovi
- O radacina de pastarnac
- O bucata de telina
- Cativa castraveti murati
- Optional, pentru decor: masline, porumb dulce, patrunjel, gogosari etc
Cartofii, mazarea, pastarnacul, morvocii si telina se pun la fiert in apa cu putina sare. Dupa ce s-au fiert, se lasa putin la racit, apoi se taie cubulete. La fel, se taie cubulete cat mai marunte si castravetii murati si se amesteca toate.
Ingrediente pentru maioneza vegetala:
- 2 cartofi
- Suc de lamaie
- O lingura de mustar
- Ulei de masline
- Sare
Se curata cartofii si se fierb in apa cu sare. Cand sunt fierti, se scot, se lasa putin la racit, apoi se paseaza pana se obtine piure. Se adauga mustar si ulei de masline, amestecand permanent piureul. Se completeaza cu mustar si ulei de masline, pana se obtine consistenta dorita. Se adauga sare dupa gust.
Decorare si servire
Se amesteca o parte din maioneza vegetala cu salata a la russe (sau boeuf). Se aseaza pe o tava sau farfurie intinsa, mare, si se niveleaza ca un tort. Se unge pe margini cu restul de maioneza. Se decoreaza deasupra, optional, cu castraveti murati si/sau gogosari, masline, patrunjel, porumb dulce.
CITESTE APA CALDA - CEL MAI BUN MEDICAMENT PENTRU STOMAC, POTRIVIT AYURVEDA
- Desert. Cheesecake de mar si caramel (raw, fara coacere)
Ingrediente pentru blat:
- 100 gr nuci
- 30 gr migdale
- 10 curmale
- 1 lingura de sirop de cocos
- 1 lingurita suc de mar
Se sfarama nucile si migdalele in robotul de bucatarie. Se adauga curmalele, siropul de cocos si sucul de mere si se continua mixarea la robot pana se obtine o pasta subtire si lipicioasa. Se toarna pasta intr-o forma de inel, pregatita in prealabil si unsa cu ulei de cocos. Se preseaza ferm mixtura, asigurandu-ne ca este compacta la baza si bine presata la marginile inelului (forma de tort). Blatul se lasa la intarit la frigider.
Ingrediente pentru crema:
- 100 gr nuci caju hidratate
- 4 linguri de sirop de cocos
- 1 lingurita de pasta de vanilie
- 1 lingurita de suc proaspat de lamaie
- 4 linguri de unt de cocos topit
- 2 linguri de lapte de cocos
In robotul de bucatarie, se mixeaza nucile de caju, siropul de cocos, pasta de vanilie si sucul de lamaie, pana devin o pasta moale. Se adauga untul de cocos topit si laptele de cocos, se mixeaza din nou, pana se omogenizeaza compozitia si devine crema. Se scoate blatul de la frigider si se toarna crema deasupra. Se pune din nou la frigider, timp de 12 ore, inainte de a scoate prajitura din forma de inel.
Ingrediente pentru sosul de mar si caramel:
- 2 mere curatate si feliate
- 20 curmale
- 3 linguri de sirop de artar
- 1 lingurita de pasta de vanilie
- Putina apa calduta, daca este necesar
In robotul de bucatarie, se combina ¾ din merele taiate, curmale, sirop de artar si pasta de vanilie. Se mixeaza pana la omogenizare. Se poate adauga putina apa calduta, pentru a ajuta mixtura sa formeze un caramel frumos. Se toarna sosul intr-un bol si se adauga bucatelele de mar taiat ramase. Se amesteca si se toarna peste prajitura, preferabil inainte de a o scoate din inel.
Va dorim pofta buna si sarbatori senine, pline de bucurie!