Dopamina, cunoscuta si sub denumirea de hormonul placerii, este un neurotransmitator important al sistemului nervos care, printre altele, este responsabil si pentru senzatia de placere si pentru buna dispozitie.
Stimuland productia de dopamina poti preveni depresia, anxietatea, senzatia de teama sau apatia.
Productia de dopamina poate fi stimulata in mod natural, in cateva moduri:
Exercitiile fizice – sportul stimuleaza productia de dopamina la nivelul creierului, precum si pe cea de serotonina si alte endorfine din organism. De aceea, exercitiile fizice practicate in mod regulat pot preveni depresia, pot reduce stresul si sunt adesea recomandate de catre psihoterapeuti.
Consuma alimente care stimuleaza productia de dopamina – tirozina, un aminoacid care ajuta la secretia dopaminei, se regaseste in anumite alimente precum: ceaiul verde, laptele, cafeaua, migdalele, bananele, ouale, pepenele rosu sau ciocolata neagra.
Citeste: ANTRENAREA CREIERULUI: CUM SĂ FIM MEREU POZITIVI
Mizeaza pe detoxifiere – acumularea toxinelor in organism impiedica productia de dopamina, asa ca e recomandat sa apelam la un detox o data la cateva luni. Poate fi vorba despre un detox de o zi, pe baza de apa sau chiar post negru, dar poate fi vorba si despre un detox pe baza de sucuri din legume.
Asculta muzica (mantre) – cea mai rapida si la indemana metoda de ridicare a nivelului de dopamina din creier consta in ascultarea muzicii.
Practica meditatia si yoga – meditatia si yoga ajuta mecanismele din creier sa produca o cantitate mai mare de dopamina. Unul dintre motivele pentru care yoghinii rezista mai bine la stres consta in faptul ca practica zilnica le mareste nivelul de dopamina si de GABA din creier.
Odihneste-te suficient – studiile facute in domeniu au dovedit faptul ca deprivarea de somn reduce productia de dopamina, de aceea suntem atat de morocanosi cand nu dormim suficient.
Citeste: SADHGURU EXPLICA DE CE APARE DEPRESIA
O productie redusa de dopamina se poate manifesta prin urmatoarele simptome:
- Lipsa motivatiei
- Oboseala
- Apatie
- Tendinta de a amana
- Probleme de concentrare
- Tulburari de memorie
- Schimbari bruste de dispozitie
- Tulburari ale somnului
*In luna februarie a anului 2018 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.