Mudrele sunt, la origini, gesturi ale mâinilor cu conotații ritualice în hinduism și budism. Totodată, mudrele se regăsesc și în creștinism (Iisus și sfinții din icoane țin degetele în anumite posturi cu o semnificație aparte).
Spre exemplu, Iisus apare în multe icoane ținând degetele în postura denumită Prithvi Mudra, adică apăsând cu buricul degetului inelar, vârful degetului mare de la aceeași mână. Această mudră, potrivit hinduismului, reduce slăbiciunea fizică și mentală, instaurând stabilitatea. Din punct de vedere creștinesc, acest semn al mâinii simbolizează sființirea și binecuvântarea.
Pran Mudra este o altă mudră pe care o regăsim și în creștinism, Iisus fiind înfățișat în multe icoane ținând degetul mic și pe cel inelar lipite de buricul degetului mare, în timp ce arătătorul și degetul mijlociu rămân unite. Această mudră are capacitatea de a stimula energia vitală.
În hinduism, mudrele reglează modul în care cele 5 elemente care compun Universul (pământul, aerul, apa, focul și eterul) acționează asupra glandelor și asupra centrilor energetici.
În anul 1988, în timpul Jocurilor Olimpice, oamenii de știință au constatat că amprentele digitale pot scoate la iveală o mulțime de trăsături printre care abilități fizice, orientare sexuală, trăsături de caracter precum și zona geografică din care provine persoana respectivă.
Cercetătorii ruși au descoperit o legătură între formarea amprentelor (care se produce în primele 3-4 luni de viață) și formarea creierului. Cheiro, cu numele său real de William John Warner, astrolog irlandez de renume, folosea amprentele și semnele din palmă pentru a “citi” persoanele pe care le avea în față. Acesta a fost supus unui test în timpul căruia i s-au prezentat 10 fotografii cu amprente diferite, ale unor oameni complet necunoscuți lui. Cheiro a uimit întreaga lume reușind să citească cu mare precizie amprentele. Irlandezul a reușit să descopere orientarea sexuală a lui Oscar Wilde înainteca acesta să declare că este homosexual.
Degetele găzduiesc un număr mare de terminații nervoase care duc la creier, terminații care sunt stimulate prin intermediul mudrelor.