Daca eviti dulciurile nesanatoase nu inseamna ca trebuie sa iti pui in cui pofta de dulce. Poti incerca un desert ayurvedic, extrem de gustos, insa totodata foarte sanatos.
Prajitura cu nuci
Ingrediente: ¾ cana de apa calda, 1 cana de sirop de artar, 3 linguri de tahini/ unt de arahide, ½ lingurita de sare, 2/3 cana de unt clarificat ghee, 1 lingurita de zeama de lamaie sau portocala, 2 cani de faina integrala sau de orez, 3 linguri de pudra de arrowroot, ½ cana de nuci maruntite in blender, ½ lingurita de coaja de lamaie rasa.
Amesteca, intr-un bol, apa calda, siropul de artar, tahini, ½ lingurita de sare, 2/3 cana de ghee si 1 lingurita de zeama de lamaie.
Intr-un alt bol, amesteca faina cu pudra de arrowroot, cu nucile maruntite si cu coaja de lamaie.
Incorporeaza amestecul de faina in primul bol, amestecand usor. Acopera o tava cu hartie de copt si pune aluatul in tava.
Coace prajitura la 180 de grade Celsius in jur de 45-55 de minute. Las-o sa se raceasca si serveste-o. O poti decora cu fulgi de cocos.
Budinca de orez
Ingrediente: 1 lingurita de migdale, ½ cana de orez basmati, ¼ lingurita de cardamom, ½ cana de ghee, 8 cani de lapte (poate fi vegetal), 1 cana de miere, un praf de sofran
Pune toate ingredientele, mai putin migdalele, intr-o cratita si asaz-o pe foc. Amesteca incontiuu pentru a preveni lipirea orezului si, dupa ce incepe sa clocoteasca, lasa focul la intensitate minima. Amesteca ocazional si opreste focul cand orezul este fiert si desertul a capatat textura dorita. Asezoneaza cu migdalele maruntite si serveste cald sau rece.
Budinca de mere
Ingrediente: 2 mere, 1 lingurita de ghee, 1 praf de scortisoara, 1 praf de cardamom, 1 praf de pudra de ghimbir, 1 lingura de sirop de artar sau miere.
Curata merele, taie-le apoi in bucati mici. Intr-o cantitate mica de apa, gateste merele pana cand se transforma in sos. Adauga ghee si mirodeniile. Amesteca si lasa pe foc pana cand capata consistenta de budinca. Serveste desertul cald.