Despre succesul pe plan profesioal al lui Steve Jobs, cofondatorul Apple, intreaga lume stie. Ce nu stie lumea este ca Steve Jobs era un om interesat in mod deosebit de latura spirituala a vietii si de practica yoga.
Steve Jobs nu obisnuia sa vorbeasca despre viata sa persoanala in fata camerelor de luat vederi, insa interesul sau pentru spiritualitate a iesit la iveala chiar la ceremonia de inmormantare. Steve si-a dorit ca toti cei acre participa la inmormantarea sa sa primeasca cate un exemplar al cartii sale de suflet: “Autobiografia unui yoghin”, scrisa de Paramahansa Yogananda.
Cofondatorul si CEO-ul Apple a citit pentru prima data aceasta carte in perioada adolescentei, iar apoi a recitit-o de mai multe ori de-a lungul vietii. In aceasta carte, Yogananda vorbeste despre tehnicile pe care yoghinii le folosesc pentru revelarea sinelui. Stiinta Kriya yoga este dezvaluita cititorilor acestei carti.
Interesul pentru yoga al lui Steva Jobs l-a determinat pe acesta sa calatoreasca in India in tinerete, pentru a descoperi mai bine cultura indiana, dar si pentru a descifra tainele practicii spirituale ale acestui popor.
Marc Benioff, un apropiat al lui Steve Jobs, pe care il considera chiar mentorul sau, a dezvaluit in cadrul unui interviu ca succesul lui Steve se datoreaza si calitatilor de natura spirituala pe care acesta si le-a dezvoltat. Potrivit spuselor lui Marc, in timpul calatoriei in India, cofondatorul Apple a realizat ca intuitia este cel mai mare dar al sau si ca trebuie sa priveasca lumea din interiorul sau pentru a intelege lucrurile asa cum sunt ele.
Dupa intoarcerea din India, Steva a devenit si mai preocupat de latura spirituala a lucrurilor, insa mai mult la nivel de teorie si meditatie decat la nivel de practica a asanelor, posturi specifice yoga. Energia sa spirituala a fost exprimata prin munca sa, nu prin practica yoga propriu-zis.
Steva Jobs nu era preocupat de yoga pentru reducerea stresului, pentru tonificarea corpului sau pentru motive ce tin de sanatatea trupeasca – el era in cautarea transformarii interioare despre care multi maestri yoga vorbesc.
Invataturile lui Yogananda au fost concepute sub forma unor tehnici practice, sub forma unui ghid, pentru a calauzi practicantul pe calea spirituala catre revelarea sinelui. Aceste invataturi respecta cei 8 pasi descrisi de Patanjali in Yoga Sutra.
Yogananda sustine ca practica Kriya functioneaza matematic, schimband legaturile neuronale din creier. Cu toate ca pe vremea lui Paramahansa Yogananda putini specialisti ii dadeau dreptate, studiile facute recent de cercetatori au confirmat faptul ca meditatia are capacitatea de a modela creierul.
Singura carte pe care Steve Jobs si-a descarcat-o pe iPad a fost “Autobiografia unui yoghin” a lui Yogananda.
Steve Jobs a declarat, in cadrul unui interviu, urmatoarele: “Timpul tau este limitat. Asadar, nu il irosi traind viata altcuiva. Ai grija sa nu fi prins in capcana dogmei – adica sa traiesti in functie de modul in care alti oameni gandesc. Nu lasa zgomotul opiniei altora sa iti acopera vocea interioara. Si cel mai important este sa ai curajul de a iti urma inima si intuitia. Acestea stiu ceea ce tu vrei sa devii”.
*Mai sunt 3 locuri disponibile la YogaSat Festival, care se va desfasura in perioada 18-24 iunie la Fundata, Brasov. Mai multe informatii gasesti aici.