Oamenii de știință au descoperit că starea ta mentală poate afecta telometrii, adică anumite regiuni din ADN, ceea ce înseamnă că atât sănătatea fizică, cât și calitatea vieții îți sunt afectate de gândurile pe care le ai.
Factorul genetic este extrem de important atunci când vine vorba despre procesul de îmbătrânire, însă noile studii făcute în domeniu au dovedit că acesta nu este singurul factor care determina rapiditatea cu care semnele îmbătrânirii ni se arată pe chip și corp.
Telometrii sunt porțiunile din ADN aflate la extremitatrea cromozomilor, care îi protejează pe aceștia de degradare. Așadar, telometrii mențin informația genetică în ciuda procesului de îmbătrânire. În timp însă, telometrii se scurtează și așa începe îmbătrânirea celulară. Ceea ce oamenii de știință au descoperit recent este că telometrii pot fi și alungiți.
Îmbătrânirea este un proces dinamic, care poate fi atât accelerat, cât și încetinit. Telometrii nu poartă numai material genetic, ci ascultă și ceea ce tu le transmiți. Mâncarea pe care o consumi, atitudinea pe care o ai în anumite situații precum și numărul de exerciții fizice făcute – toate aceste informații și nu numai ajung la telometrii și au un impact direct asupra procesului de îmbătrânire.
Oamenii de știință au mers chiar mai departe cu descoperirile, aflând că cea mai dăunătoare atitudine pentru telometrii este ostilitatea cinică – atitudine definită prin furie combinată cu lipsa de încredere față de ceilalți. Persoanele care au adesea o asemenea atitudine au șanse mai mari să dezvolte probleme cardiovasculare, boli metabolice, dar și să moară la vârste mai tinere. Asta pentru că această atitudine are un impact direct asupra telometrilor, accelerând scurtarea acestora.
Persoanele care adoptă o atitudine de ostilitate cinică răspund la stres într-un mod mult mai agresiv în comparație cu persoanele care nu au această atitudine. De asemenea, tensiunea arterială a acestora depășește limitele normale iar interacțiunile sociale și optimismul au valori minime.
Un alt factor care favorizează scurtarea telometrilor este pesimismul. Mai mult decât atât, pesimismul crește și șansele de îmbolnăvire, slăbind sistemul imunitar.
Ruminația (n.r. “rumegarea” unei probleme iar și iar) este al treilea comportament dăunător pentru telometrii, urmat de suprimarea gândurilor din dorința de a elimina gândurile și sentimentele nedorite. Suprimarea gândurilor nu face altceva decât să ne aducă în atenție acele gânduri într-o manieră mult mai accentuată. Așadar, în loc sa diminueze stresul și încordarea, acest tip de comportament accentuează stările nedorite.
In ultima categorie de gânduri care scurtează telometri și grăbesc astfel îmbătrânirea se află rătăcirea gândurilor adică lipsa de conștientizare. Specialiștii în psihologie ai Universității Harvard, Matthey Killingsworth și Daniel Gilbert, au descoperit că persoanele care nu sunt cu mintea în același loc cu trupul, care nu fac lucrurile în mod conștient și sunt veșnic cu gândul la trecut și viitor sunt mult mai nefericite. Cu cât ne gândim mai mult la trecut și cu cât ne îngrijorăm mai mult în ceea ce privește viitorul, suntem mai nefericiți.
* În perioada 18-24 iunie la Fundata, județul Brașov, se desfășoară YogaSat Festival, primul festival de yoga din România care aduce la un loc instructori de renume internaționali, instructori autohtoni și specialiști în ayurveda. Mai multe informații găsești aici.