Senzația de fluturi în stomac atunci când avem emoții pozitive puternice, strângerea de stomac care apare atunci când avem o presimtire rea, durerile abdominale pe care le avem în situațiile tensionate – toate acestea sunt dovezi clare că între emoții, gânduri și sistemul digestiv există o legătură strânsă.
Studiile făcute în ultimii ani au scos la iveală faptul că organismul uman este alcătuit din mai multe bacterii decât celule. Majoritatea bacteriilor se regăsesc în tractul digestiv, purtând numele de microbiota intestinală. Totodată, specialiștii au dovedit și că tractul digestiv nu are numai rolul de a digera măncarea, ci joacă un rol important și în reducerea inflamației și în întărirea sistemului imunitar.
Microbiota intestinală joacă un rol important în sănătatea fizică și psihică, acționând asupra acesteia prin sistemul nervos enteric, care este o componentă a sistemului nervos vegetativ. Sistemul nervos enteric este alcătuit dintr-o rețea de neuroni care acoperă tot peretele tractului intestinal.
Prin intermediul hormonilor, neurotransmitatorilor și impulsurilor electrice, creierul si tractul digestiv comunică.
Emoțiile sunt responsabile pentru multe boli gastrointestinale
De multe ori medicii nu găsesc o cauză concretă pentru apariția unor simptome gastrointestinale, asta pentru că unele afecțiuni sunt cauzate de emoțiile resimțite de individ. Factorii psihici pot declanșa contracții ale intestinelor, pot cauza inflamație la nivelul tractului digestiv, dar și crampe și alte simptome neplăcute.
Studiile făcute de către cercetătorii de la Universitatea Harvard au dovedit că meditația și tehnicile de relaxare au un impact pozitiv asupra persoanelor care sufera de sindrom de colon iritabil. Sindromul de colon iritabil este alcătuit dintr-o serie de simptome precum balonarea, constipatia si diareea și apare întotdeauna pe un fond emoțional instabil: emoție, anxietate, depresie sau stres.
Oamenii de știință încă fac cercetări cu privire la conexiunea neașteptată dintre emoții și sistemul digestiv. Cert este că, pentru a fi sănătoși și pentru a ne găsi echilibrul mental trebuie să fim foarte atenți la toate alegerile pe care le facem, inclusiv la cele de natură alimentară.