Influența practicii yoga asupra undelor cerebrale – prima parte | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
Influența practicii yoga asupra undelor cerebrale

Este oare posibil să ne controlăm undele cerebrale prin detectarea naturală a propriei vibrații, să “schimbăm canalul” atunci când dorim, reușind astfel să ne optimizăm viața?

Deocamdată, este probabil prea simplist să sugerăm că putem face acest lucru, deoarece mecanismele reale care influențează stările creierului și ale minții rămân greu de descifrat. Totuși, există metode și tehnici care au rezultate în acest sens.

Neuronii din creier folosesc semnale electrice și chimice pentru a crea gânduri, emoții și comportamente. Când activitatea neuronilor se sincronizează, se creează unde cerebrale, ce pot fi măsurate prin diferite tehnici de investigație, fie electroencefalografie (EEG) ce implică electrozi așezați pe scalp, pentru a înregistra semnalele electrice, fie rezonanță magnetică (RMN). Undele cerebrale pot varia de la o frecvență joasă, la o amplitudine mare și de la o frecvență înaltă, la o amplitudine mică, creând ritmuri binaurale. Astfel, ele generează anumite stări mentale care afectează creierul în moduri diferite. Când suntem treji și alerți, creierul este mai activ, având unde cerebrale rapide. Dacă suntem somnoroși sau plictisiți, acestea pot fi mai lente.

Citește și: cele-5-frecvente-cerebrale-si-efectul-meditatiei-asupra-acestora

În consecință, putem avea următoarele tipuri de unde cerebrale, de la cele mai lente la cele mai rapide:‌

Undele cerebrale Delta sunt cele mai lente, variază de la 1 la 4 Hertzi.‌ Creierul produce unde delta atunci când suntem complet relaxați, în timpul somnului profund. Undele Delta sunt esențiale pentru ca organismul să se vindece și să se refacă în timpul somnului. Sunt dominante la sugarii de până la un an și sunt prezente în stadiile 3 și 4 ale somnului la adulți. Undele delta au cea mai mare amplitudine și sunt cele mai lente.

Creștem undele Delta pentru a scădea conștientizarea lumii materiale și astfel,  putem accesa informații din mintea noastră inconștientă, din zona de energie psihică, care poate fi experimentată în vise, în acțiuni involuntare sau în emoții neexplicate. Inconștientul este adesea descris ca o parte a mintii noastre care conține dorințe, conflicte și traume care au fost respinse sau suprimate de mintea noastră conștientă.  

Performerii de vârf își scad natural undele Delta atunci când au nevoie de o focalizare ridicată și o performanță de vârf. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor diagnosticate cu deficit de atenție își cresc în mod natural activitatea undelor Delta, atunci când încearcă să se concentreze. Răspunsul inadecvat al undelor Delta limitează sever capacitatea de concentrare și de menținere a atenției. Este ca și cum creierul este blocat într-o stare perpetuă de somnolență.

Un alt mod de a înțelege undele Delta este să ne imaginăm că suntem la volanul unei mașini al cărei motor se află în treaptă 1 de viteză. Nu vom ajunge nicăieri foarte repede.

Undele cerebrale Theta variază de la 4 la 8 Hertzi.‌ Influențează creativitatea, intuiția, visarea cu ochii deschiși și fantezia, fiind un depozit pentru amintiri, emoții, senzații.

Undele Theta sunt puternice în timpul concentrării, al meditației, rugăciunii și conștientizării spirituale. Reflectă starea dintre veghe și somn și se referă la subconștient. Se crede că Theta reflectă activitatea din sistemul limbic și din regiunile hipocampusului. Putem accesa intuiția, creativitatea și cunoașterea superioară, dar și propria programare internă - sistemele de credințe, amintirile și percepțiile subiective care influențează modul în care gândim.

Prin diferite practici de meditație, cum ar fi Yoga Nidra sau prin metoda ThetaHealing, putem renunța la amprentele inutile. Nivelurile crescute ale undelor Theta cerebrale sunt asociate cu o învățare îmbunătățită și cu consolidarea memoriei. În unda Theta cerebrală, este eliberată serotonină și sistemul imunitar este întărit. Undele Theta pot fi observate și în stările de anxietate și de inhibiție comportamentală. Când ritmul Theta pare să funcționeze normal, el mediază și/sau promovează comportamente adaptative, complexe, cum ar fi învățarea și memoria.

Revenind la exemplul nostru cu mașina, Theta ar fi considerată treaptă a 2-a de viteză, nu așa de lentă ca prima treaptă (Delta), dar încă nu foarte rapidă.

Undele cerebrale Alfa sunt cuprinse între 8 și 12 (Hz), dar ating apogeul în jurul valorii de 10 Hz. Acestea susțin ingeniozitatea și coordonarea mentală. În această stare, putem îndeplini orice sarcină, ne simțim în largul nostru, calmi. Undele Alpha par să facă o punte între conștient și subconștient. Subconștientul conține informații, gânduri si amintiri pe care nu le putem accesa conștient, dar care ne influențează comportamentul și emoțiile noastre. Subconștientul poate fi considerat o zonă intermediară între mintea conștientă și inconștientul nostru. Reprezintă ritmul predominant observat la adulții normali relaxați, prezent în cea mai mare parte a vieții.

Se presupune a fi derivate din substanța albă a creierului, considerată a fi cea care conectează toate părțile creierului între ele. Alfa este o stare obișnuită a creierului care apare ori de câte ori o persoană este alertă, dar care nu procesează în mod activ informațiile. Undele Alfa sunt legate de extroversiune (introvertiții au mai puțin), creativitate (subiecții creativi accesează unde alfa atunci când ascultă și ajung la o soluție pentru problemele creative) și muncă mentală. Alfa este una dintre cele mai importante frecvențe ale creierului pentru a învăța și utiliza informațiile predate la clasă sau la locul de muncă.

Putem crește undele alfa închizând ochii sau respirând adânc;  putem reduce alfa prin gândire sau prin calcul. Antrenamentul Alpha-Theta poate crea o creștere a senzației, a gândirii abstracte și a autocontrolului. Alpha ne permite să trecem cu ușurință de la o sarcină la altă.

În scenariul mașinii noastre, Alpha ar reprezenta punctul neutru sau inactiv.

 

Undele cerebrale Beta sunt produse pe parcursul activităților zilnice, se manifestă atunci când suntem treji, alerți, ocupați și concentrați. Este starea în care se află cea mai mare parte a creierului când avem ochii deschiși, ascultăm și gândim în timpul rezolvării analitice a problemelor, judecății, luării deciziilor, procesării informațiilor despre lumea din jurul nostru. Aceste unde variază de la 12 la 38 Hertzi. și pot fi împărțite în următoarele subtipuri:

  • Unde beta scăzute, ce variază de la 12 la 15 Hertzi, apar atunci când gândim, analizăm.
  • Unde beta, ce variază de la 15 la 22 Hertzi, apar atunci când desfășuram activități sau ne concentrăm pe ceva.
  • Unde beta înalte. ce variază de la 22 la 38 Hertzi, apar atunci când suntem entuziasmați sau anxioși sau când experimentăm ceva nou sau avem gânduri complexe.

Undele Beta ar reprezenta overdrive sau hyperdrive în scenariul mașinii noastre.

Undele cerebrale Gamma. Sunt cele mai rapide, apar în principal atunci când suntem foarte alerți și conștienți. Acestea variază de la 30 la 80 Hertzi. Au cea mai mare frecvență dintre toate undele cerebrale, fiind asociate cu niveluri înalte de gândire și concentrare.

Se găsesc în fiecare parte a creierului. Atunci când creierul trebuie să proceseze simultan informații din diferite zone, s-a emis ipoteza că activitatea de 40 Hz consolidează zonele necesare procesării simultane. O memorie bună este asociată cu o activitate de 40 Hz bine reglată și eficientă, în timp ce o deficiență de 40 Hz creează dificultăți de învățare.

Pot avea efecte diferite în funcție de nivelul lor din creier:‌

  • Dacă creierul produce un nivel ridicat de unde gamma, avem tendința de a fi mai fericiți și mai receptivi. Este posibil să avem un coeficient de inteligență sau un IQ mai mare și o concentrare mai bună, claritate mentală.
  • Dacă creierul produce niveluri scăzute de unde gamma, putem avea probleme de învățare și memorie. Este posibil să avem o concentrare, o capacitate de atenție și o capacitate mentală mai scăzute. Nivelurile mai scăzute ale undelor gamma pot duce chiar la dizabilități de învățare și tulburări mentale.
    Image

 

Surse: webmd.com, scienceabc.com, jeffersonhealth.org, terapie-nfb.ro, neurosciencenews.com, nhahealth.com

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook