Adolescenții pot practica yoga? | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
Adolescenții practica yoga

Adolescența este una dintre cele mai critice perioade, de tranziție între copilărie și vârsta adultă tânără, în timpul căreia tinerii experimentează schimbări fiziologice, cognitive și sociale. Dificultatea de a se adapta și de a face față acestor schimbări conduce la stres, care le afectează bunăstarea psihologică și fiziologică.

Yoga pentru adolescenți este la fel de benefică ca și pentru adulți. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP), yoga este o terapie sigură și potențial eficientă, care poate ajuta copiii și adolescenții să facă față condițiilor fizice și mentale la care sunt expuși și contribuie la îmbunătățirea bunăstării lor emoționale și comportamentale.

Pentru 2.000 de adolescenți, elevi, cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani, au fost necesare doar 17 săptămâni de practică a asanelor simple, de pranayama și meditație, pentru a le reduce nivelul de stres, a le îmbunătăți concentrarea și a le scădea greutatea corporală, dar și alți parametri metabolici.

Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de Madras Diabetes Research Foundation, între anii 2017 și 2018, în 24 de școli publice și private din Delhi și Chennai, studiu condus de medicul Ranjani Harish, doctor în nutriție și sănătate publică.

În plus, copiii au deprins obiceiul de a avea săptămânal, 40 de minute de activitate fizică, ca parte a rutinei școlare și în vederea prevenirii bolilor cronice. 

In cadrul acestui studiu, practica yoga consta în exerciții de respirație profundă (~10 minute); asane ușoare, pentru atenuarea stresului, precum, îndoirile spatelui, pozițiile în picioare și inversiunile (~15 minute); meditație (~5 minute) și exerciții de relaxare (~5 minute) pentru relaxarea mintii, îmbunătățirea atenției și a concentrării. Programul a inclus discuții tematice la începutul și la sfârșitul fiecărei sesiuni, cu intenția de a implica participanții în învățare, prin auto investigație într-un mediu reflectiv (~10 minute). Sesiunile de yoga au avut loc o dată pe săptămână timp de 4 luni, iar ultima sesiune a avut loc în luna a 5-a (în total 17 sesiuni), în incinta școlii, timp de aproximativ 45 de minute și a fost susținută de un instructor de yoga calificat.

Ca parte a acestui proiect, instructorii de yoga din fiecare școală de yoga implicată, au fost  instruiți de către echipele de cercetare specializate pe fiecare modul de yoga predat copiilor.

În timpul sesiunilor de practică yoga la clasă, liderul clasei și profesorii au participat și ei la efectuarea posturilor de yoga, împreună cu instructorul de yoga. De asemenea, au ajutat la corectarea elevilor în timpul execuției asanelor. Ideea de a implica profesorii școlii ca parte a proiectului, a avut ca scop asigurarea sustenabilității pe termen lung a programului de yoga în școli.

De asemenea, proiectul a cuprins și prelegeri despre stilul de viață sănătos, cu o frecvență săptămânală, timp de 5 luni, la care elevii au participat activ. Sesiunile, cu durata de 45 de minute au inclus discuții despre modul de viața sănătos (10 minute pentru alimentație sănătoasă, 10 minute pentru creșterea activității fizice, 10 minute pentru discuții despre somn, stres și obiceiuri bune, 5 minute de exerciții simple de întindere, iar timpul rămas pentru întrebări și răspunsuri).

Studiul a arătat că o simplă practică yoga de 17 săptămâni, desfășurată în școli, folosind un anumit model de antrenament, cu instructori specializați, a fost eficientă în reducerea nivelului de stres, a parametrilor metabolici și la îmbunătățirea atenției și a concentrării, la adolescenții cu vârsta între 13-15 ani.

Modelul acestui studiu poate fi implementat oriunde, în cadrul instituțiilor de învățământ, cu ajutorul factorilor de decizie și prin participarea profesorilor, elevilor și chiar a părinților.

Un alt studiu din 2017, de aceasta dată derulat de Școala de Sănătate Publică și Medicină Tropicală a Universității Tulane din SUA, a avut rezultate similare. Acesta a demonstrat că practica yoga la școală, timp de opt săptămâni, a îmbunătățit bunăstarea și sănătatea emoțională a elevilor.  

Un studiu din 2016, a arătat că oamenii care practicau yoga în mod regulat aveau niveluri scăzute de cortizon. O analiză din același an a constatat că practica Hatha yoga a ajutat la controlul anxietății în rândul subiecților testați. Se știe că o creștere a hormonilor de stres, adrenalina și cortizonul, afectează vasele de sânge și cresc tensiunea arterială.

Un alt studiu al Școlii de Medicină a Universității din Boston, din 2010, a demonstrat că yoga a îmbunătățit starea de spirit și a redus nivelul de anxietate mai mult decât mersul pe jos. Cercetătorii sugerează că acest lucru s-a datorat unor niveluri mai ridicate de acid gamma-aminobutiric (GABA) din creier. Cercetătorii au descoperit că practica yoga a condus la creșterea nivelului GABA la participanții testați.

In concluzie, practica yoga îi ajută pe adolescenți să-și îmbunătățească starea fizică, printr-o postură îmbunătățită și o coloană vertebrală sănătoasă, flexibilitate, echilibru, forță și coordonare, contribuie la îmbunătățirea stării psihice prin reducerea stresului și a anxietății, la o mai bună concentrare, calm, un somn odihnitor și nu în ultimul rând, la o stare de bine generată de o creștere a energiei.

 

Surse: indianexpress.com, sciencedirect.com, theteenmagazine.com

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook