Ce este mintea?
Mintea, parte a corpului astral, este subtilă și puternică. Este instrumentul prin care percepem lumea exterioară. Hindușii o numesc instrumentul intern – antakaranam, cel care guvernează simțurile, prin care cunoaștem lumea exterioară (auz, văz, simț tactil, gust, miros), dar și organele prin care acționăm (vorbire, apucare, mers, excreție și procreare). Mintea este compusă din Manas, Buddhi, Citta și Ahamkara.
Citește și: ce-este-mintea-cum-o-putem-controla-partea-1
Manas, mintea senzorială, prin intermediul simțurilor, percepe obiectele acestei lumi și conduce această cunoaștere prin buddhi (intelect) către conștiință. Cunoașterea unui obiect se face utilizând instrumentul potrivit. Nu putem simți mirosul unei flori, uitându-ne la ea, trebuie să o mirosim. Nu putem admira frumusețea unui tablou cu ochii închiși. Gustul unei mâncări nu poate fi simțit prin atingere. Și așa mai departe.
Mintea funcționează asemenea unei perechi de ochelari. Dacă acești ochelari au defecte sau au lentile colorate, obiectele percepute cu ajutorul lor vor avea defecte sau vor fi colorate. Dacă lentilele sunt roz, vom vedea totul în roz, dacă o lentilă este spartă, această defecțiune va influența calitatea vederii ochiului respectiv. Așa se întâmplă și cu mintea, ne condiționează modul în care percepem lumea exterioară. O minte agitată aduce neliniște și anxietate, o minte tulburată de dorințe, devine agitată și nemulțumită, etc.
În cartea „Bliss Divine”, Swami Sivananda spunea despre minte: „Activitatea minții este cauza tuturor aparițiilor. Atâta timp cât există mintea, există toate aceste distincții între mare și mic, sus și jos, inferior și superior, bun și rău etc...practic, mintea este cea care percepe dualitatea, separația.
Realitatea nu este duală. Multiplicitatea este o iluzie proiectată de maya, care creează o diviziune între conștiința individuală și conștiința supremă. Maya are o putere extraordinară, amăgitoare, este cea care creează percepția materialității acestei lumi, este sursa universului fizic. Această lume a numelor și a formelor este un spectacol fals susținut de Maya care ne amăgește și ne răvășește mintea.
Lumea nu există de la sine. Nu se vede fără ajutorul minții, Ea dispare atunci când mintea încetează să funcționeze. Numai imaginația este cea care ia formele timpului, spațiului și mișcării. Spațiul și timpul nu au statut independent în afara conștiinței, Nu există spațiu fără timp și nu există timp fără spațiu. Timpul și spațiul sunt proiecții mentale, ireale ca visele. Oricât de reale ar părea, nu sunt în cele din urmă reale. Atemporală, fără spațiu, Divinitatea sau conștiința supremă este singura realitate. Ea apare sub forma acestei lumi atunci când este recunoscută prin minte și simțuri.
Lucrurile pe care le percepem peste tot în jurul nostru sunt doar mintea ca formă sau substanță. Lumea este un produs al minții, o expansiune a minții. Întregul univers apare și există în minte. Nimic din lume nu se află în afara minții.
De ce trebuie să ne controlăm mintea?
Ceea ce percepem în exterior este de fapt o reflectare a calității și condiționării minții noastre. Dacă suntem supărați atunci vom găsi un motiv pentru a fi supărați pentru orice. Dacă suntem deprimați, totul pare deprimant și așa mai departe. Întreaga lume este în mintea noastră de aceea avem senzația că lumea este un loc mare și nu avem control asupra ei.
Yoga ne ajută să recâștigăm claritatea și puterea, ajutându-ne să ne controlăm mintea. Procesul de introspecție și de retragere a simțurilor în interior pentru a găsi răspunsuri, reprezintă calea prin care putem afla ce anume ne condiționează mintea. Astfel, putem avea o viziune adevărată despre noi înșine și despre realitate.
Mintea și emoțiile
Pentru a putea controla mintea, trebuie să ne detașăm de ea, sa nu ne identificăm cu ea, Noi nu suntem nici acest corp și nu suntem nici mintea. Ambele sunt utile conștiinței pentru a putea percepe această lume.
În același mod, un nor care acoperă soarele ne poate face să credem că soarele nu există, dar dacă știm că soarele este dincolo de nori, atunci vom ști și că întunericul și frigul sunt doar temporare.
Mintea poate trece prin diferite stări, dar o putem face să se schimbe. În loc să spunem: „Sunt supărat”, putem spune „Există furie în mintea mea”. În loc să spunem „Urăsc această persoană”, spunem „Există ură în mintea mea”. Yoga, ne ajută să cultivăm acest proces de detașare.
Cum funcționează mintea
În general, nu suntem conștienți de funcționarea minții și devenim victime ale acesteia. A învăța cum funcționează mintea este ca și cum am învăța cum să conducem o mașină. Trebuie să fim capabili să ghidăm mintea în loc sa lăsăm mintea să facă ravagii, fără controlul nostru.
Mintea este ca un lac; are în mod constant valuri de gânduri. Swami Sivananda spunea că mintea face ravagii din cauza fluctuației gândurilor. De aceea, atunci când medităm, ne străduim să calmăm undele gândurilor, prin concentrare.
Un lac limpede, fără valuri, este capabil să ne redea o reflexie corectă a chipului (mintea sattvică); un lac vălurit distorsionează reflexia (minte rajasică), iar un lac noroios nu ne va permite să vedem limpede (mintea tamasică).
Mintea este ca o maimuță beată; este foarte neliniștită și agitată. Swami Sivananda spunea că mintea obișnuiește să rătăcească. Gândurile sunt dezordonate și aleatorii, fără continuitate sau concentrare.
Mintea este ca un cal sălbatic; nu-i place să fie îmblânzit, îi place să meargă pe propriul său drum. La fel ca un copil răsfățat sau un animal care nu e dresat, minții nu-i place să fie antrenată și își urmează propria voință, rezistând tuturor încercărilor de a o controla. De aceea, trebuie să fim blânzi cu ea, să-i câștigam încet încrederea, pentru a o ghida în direcția corectă.
Mintea este ca o doamnă timidă; îi place să se ascundă și să nu fie văzută. Este dificil să dezvălui secretele minții, deoarece nu va coopera cu ușurință. Cu toate acestea, atunci când cineva este capabil să o vadă așa cum este, mintea turbulentă se calmează.
Mintea este ca un disc de muzică; este condiționată în mod specific de experiențele și obiceiurile anterioare. Uneori, discul este zgâriat și cântă melodii proaste - ca și în cazul tiparelor noastre proaste pe care le tot repetăm - avem nevoie de ajutor uneori pentru a ridica acul și a schimba canalul, adoptând un obicei benefic.
Mintea este ca un ventilator care se rotește rapid; se poate mișca foarte repede și nu poți distinge gândurile, însă acestea îți pot face rău. De aceea, în yoga, învățăm să încetinim undele de gândire prin practica asanelor, prin pranayama, prin introspecție, tocmai pentru a schimba tiparele de gândire. Mintea concentrată este foarte puternică; o persoană concentrată poate părea că nu face nimic și totuși mintea ei este extrem de activă.
Citește și : cum-să-iti-menții-mintea-ascuțită
Mintea fiind legată de corp, dacă ne îndreptăm postura (asana), ne vom corecta și mintea. Practica asana este cea mai bună modalitate de a începe controlul minții.
Mintea este legată și de respirație; de aceea, dacă ne calmam respirația și controlăm prana prin pranayama, vom controla mintea. Este greu să controlăm valurile gândurilor, dar dacă nu este vânt, nu vor fi nici valuri.
Mintea este legată de simțuri; controlul simțurilor va calma mintea și controlul minții poate reduce efectul stimulării senzoriale care agita mintea. Dacă mintea este menținută concentrată, simțurile nu mai funcționează, deoarece nu pot funcționa fără cooperarea minții.
Mintea este limitată pentru că funcționează doar cu nume și forme prin care exprimă propria realitate percepută, diferită de realitatea ce se află dincolo de puterea ei de înțelegere. Această lume materială, așa cum o știm, este doar lumea numelor și a formelor.
Există o altă realitate care poate fi experimentată doar atunci când trecem dincolo de minte.
Mintea funcționează prin asociere. Putem folosi această tendință asociativă a minții pentru a elimina gândurile inutile și pentru a accentua gândurile utile.
Transcenderea minții include lucrul cu cele trei niveluri ale sale, subconștientul, conștientul și supraconștientul. Yoghinii își propun să elibereze subconștientul (instinctele și emoțiile), să utilizeze pe deplin conștientul (intelectul) și să dezvolte supraconștientul (intuiția).
Însă cel mai bine putem înțelege cum funcționează mintea prin practica yoga și prin meditație.
Surse: sivanandayogafarm.org,.sivanandaonline.org