In traditia Ayurveda, fiecare sezon are caracteristicile sale, in functie de care este benefic sa ne conducem rutina zilnica, Vara ( Grishma) reprezinta perioada cuprinsa intre lunile iunie- septembrie, cand energia Focului este la cea mai mare intensitate,
Din acest punct de vedere, se deduce usor faptul ca va creste predominanta lui Pitta in fiinta noastra, in special in cazul celor in care aceasta dosha este predominanta sau prezinta o anumita acumulare sau/si agravare.
Ca energie, gustul care predomina acum este cel picant ( denumit Katu), care este compus din elementele Aer si Foc. Are loc activarea focului digestiv ( Agni) in aceasta perioada, acest aspect influentand toate manifestarile noastre.
Gusturile recomandate predominant in acest sezon sunt cele cu energie rece ( dulce, amar si astringent, exact cele recomandate lui Pitta dosha).
Tocmai de aceea, se recomanda sa amplificam in fiinta noastra calitati ca rece, stabil, neted, ce tin de manifestarea lui Kapha dosha. Apare o veritabila “uscare” a trupului, provocand stari de epuizare, in special in cazul in care “ traim la intamplare”, avem aceleasi obisnunite nocive pe care le perpetuam in fiinta de multi ani. Acestea conduc la slabirea tuturor celor 7 tesuturi ( dhatu-uri) , forta fizica si vigoarea ( bala) cunoscand o scadere semnificativa. In acest context, se impun urmatoarele masuri din puhct de vedere ayurvedic|:
1. Alimentatia trebuie sa cuprinda alimente usoare, uleioase, dulci, usor digerabile si care sa aiba calitatea de “ rece”. Din aceasta categorie fac parte : ghee, lapte, laptele cu ghee, laptele cu miere, orzul vechi, legume ca spanacul rosu, castravetele amar, rosiile coapte, cartofii necojiti, si fructe ca lamaie, menta, salvie, etc.
2. Fructele cele mai benefice sunt smochinele,l pepenele rosu, sucul de mango, bauturile cu lamaie si menta, cardamom, etc. Toate acestea au darul de a “ raci” fiinta, conferindu-i o anumita capacitate de adaptare la conditiile psiho-meteorologice.
3. Terapiile pe care este benefic sa le abordam in acest sezon sunt, bineinnteles, cele care racoresc fiinta la toate nivelele. Se enumera aici baile cu temperatura potrivita (nu excesiv de rece), folosind uleiuri terapeutice cu efecte racoritoare ( salvie, menta, brad, pin, eucalipt, etc)..
4. Masajul ayurvedic ( abhyanga) cu uleiuri care regleaza Pitta dosha ( in specual uleiul de nuca de cocos), migdale, combinate cu uleiuri esentiale de menta, bergamota, salvie, etc.
5. Tehnici yoga care “ fixeaza” si “stabilizeaza” fiinta, cu rol de armonizare la nivelul lui Manipura chakra, executate lent, cu constientizare ( recomandare oricand valabila|).
6. Tehnici de respiratie cu rol racoritor, tehnici de relaxare si calmare a suflurilor subtile ( vayu), meditatie in special la rasarit sau in acesl interval cuprins intre orele 4-5 a.m., denumit Brahma muhurta sau “ ora de ambrozie” sau “ ora lui Brahma”
7. Incantarea unor anumite mantra-e cu rol de eliminare a fluctuatiilor mentale, cunoscute in traditia Japa Yoga
8. Consacrearea rezultatelor actiunilor noastre in totalitate si neconditionat lui Dumnezeu, lucrul dezinteresat pentru ceilalti, etc.
Alte recomandari tin de partea ritualica, intre care enumer ungerea corpului cu pasta de santal, pentru a conferi efect racoritor, purtare de perle ( purifica sangele si au si rol hemostatic), care protejeaza subtil fiinta, cristale cu rol de echilibrare energetica precum safirul, purtarea de haine de bumbac in culori deschise, fibra naturale, care permit corpului si mintii, simultan, sa se racoreasca si sa capteze energiile benefice din zori si in perioada de dupa apusul soarelui, in special. Apa rece este recomandata in anumite situatii, in special dimineata pe stomacul gol ( recomandare valabila in special in acest anotimp).
De asemenea, trebuie sa utilizam plante cu rol de calmare ca Ashwagandha, Tulsi, cardamom, musetel, tei, talpa gastei, salcam, menta, fenicul, salvie, sa aromatizam camerelor cu esente de menta, lavanda, etc.
Mesele trebuie sa fie moderate cantitativ si sa respecte regulile dietare din Dinacharya ( n.n.). Ultima masa este ideal sa o consumam la orele 18-19, putand consuma acum si o supa usoara, un ceai linistitor sau un fruct, pentru a permite organismului sa digere in mod optim.
Somnul ( calitatea si durata lui) este puternic influentat de toate aceste aspecte de care este nevesar sa tinem cont si sa le respectam, respectand astfel ritmul Naturii.
Sa ne fie de folos!
Mai multe detalii puteti afla in cadrul unei consultatii ayurvedice personalizate.
Vasile Scarpet
Lector, consultant si terapeut ayurveda
Relatii suplimentare la nr. 0725 081061
Comenteaza cu Facebook