Yoga este unul dintre cele mai succes “produse” exportate de India la nivelul întregii lumi. Yoga este un trend acum, la fel și sărbătorirea în fiecare an, pe 21 iunie, a Zilei Internaționale Yoga. Chiar dacă atunci când a fost adusă și învățată în Vest, yoga a fost adaptată mentalității noilor practicanți, în ultimii ani practica a deviat mult de la tradiție și esența yoga, în majoritatea cazurilor. La sălile de fitness care au integrat yoga în program – și nu numai – practica a devenit un fel de stretching mai sofisticat, nici pe departe o acțiune meditativă, așa cum este ea destinată să fie.
Yoga nu este despre nivelul fizic de fitness, ci mai degrabă despre nivelul mental de fitness. Deși se pune foarte mult accent pe aspectul estetic al asanelor, practicantul este încurajat să se uite în interior. Să se observe în timpul menținerii posturii, cât poate să o țină fără probleme, cât de mult are control pe respirație, ce gânduri apar în cele minute și ce efect au ele asupra asanei. De asemenea, este important ca practicantul să studieze și să înțeleagă conceptele teoretice și filosofice yoga, apoi să le aplice și în viața cotidiană. Este nevoie de multă disciplină și determinare pentru a susține practica, întinsă în ani mulți.
Citește și: Yoga tradițională versus yoga modernă | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti
Swami Hari Om Ananda, instructor la International Sivananda Yoga Vedanta Centre spune: “Yoga este un agent intermediar. Ajută la conectarea corpului cu mintea, iar pe o scară mai mare, la conectarea microcosmosului, care ești tu, la macrocosmos, care este Universul. Ajută practicantul să experimenteze viața din interior, în loc să se bazeze pe stimuli externi. Problema acum este că majoritatea cursurilor sunt create fără o cunoaștere solidă a unor elemente de bază, iar asta poate duce la probleme de sănătate. Mintea și corpul au nevoie să fie eliberate de toxine, altfel se vor bloca. Iar o astfel de energie în sistemul intern poate face mult rău. Este esențial ca atât instuctorii cât și practicanții să fie conștienți de tradiția yoga pentru o experiență holistică. Este ca atunci când mănânci. Te bucuri mai mult de proces decât de alimente în sine.”
Din păcate, în zilele noastre practica a distorsionat mult. Atât ca percepție din exterior, cât și ca practică în sine. Motivația practicanților pare să fie mai degrabă una comercială sau de trend, nu o căutare lăuntrică neîncetată. În ciuda faptului că yoga pare să fie atât incluzivă cât și foarte permisivă cu orice fel de oameni, este nevoie de câteva virtuți de bază pentru a putea menține o practică autentică și benefică pe termen lung. Există niște standarde în yoga, iar inovația, oricât de necesară ar fi progresului, poate devia foarte mult esența practicii.
Nu este nimic rău să celebrăm Ziua Internațională Yoga. Ba chiar este recomandat să aducem un tribut unei practice menită să ne aducă evoluție, bucurie și eliberarea de iluzie. Însă măcar în ziua de 21 iunie, să menținem o practică nealterată, curată și cât mai apropiată de esență.
Citește și: 7 greșeli comune în practica meditației (yogasat.ro)
Yoga este o călătorie interioară, un mod de a schimba definitiv percepția, viziunea, o rescriere la nivel celular. Prin urmare, este un act foarte intim, nu presupune exibiționism, nu presupune marketing, nu este despre 108 Salutul Soarelui, despre contorsionism sau “meditații ghidate”. Ziua de 21 iunie este despre celebrarea instrumentului cel mai eficient pentru a satisface căutarea, auto-cunoașterea și evoluția conștiinței.
Namaste!
Mihaela Dragomir mihaeladragomir.ro/
- Yoga Instructor la MediYoga
- Founder la One Yoga Studio