| Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
reziliență

Se tot vorbește despre reziliență în ultimii ani, iar trendul este cu atât mai evident odată cu începerea pandemiei. Este doar o formă mai pompoasă de definire a capacității de adaptare.

Conform dexonline, REZILIENȚA este 1. Capacitatea unui corp de a reveni la forma și dimensiunea inițială după deformare. 2. Capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (emoțional, economic ș.a.m.d.). Din fr. résilience, engl. resilience.

Cu alte cuvinte, reziliența este o calitate care îți permite să iei forma mediului pentru a opune o minimă rezistență, apoi reiei forma inițială, a calităților personalității și ființei tale. Din punct de vedere energetic, acest lucru este atributul esențial al celei de-a doua chakre, având ca element apa. Apa ia forma oricărui recipient în care este turnată, iar atunci când este în stare liberă, curge conform curentului.

Citește și: Soothing SACRAL CHAKRA CHANTS - Seed Mantra VAM Chanting Meditation {swadhishthana} Chakra Healing | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti

Corpul uman este 70% apă, este firesc ca reziliența să fie o calitate importantă, nativă a omului. În majoritatea cazurilor este nevoie să fie și cultivată, dezvoltată, de obicei prin evenimente care cresc gradual nivelul de rezistență la stres si apoi nivelul de adaptare la condiții normale de viață. Indiferent că este vorba despre război, pandemie, o relație nesănătoasă sau un job abuziv. Pentru toate acestea, există practici care să ajute corpul în condiții de stres și mintea în condiționările sale. Practica yoga este una dintre ele.

Conectarea cu corpul nu înseamnă să fii atent neapărat la organele interne și la cum îți ții dieta și exercițiile fizice. Asta este doar partea superficială. În yoga, vedem corpul ca pe un vehicul al spiritului, ca pe o mașină pe care o ai de îngrijit și întreținut până la finalul călătoriei tale pe pământ. Și, ca la orice mașină, cel mai repede îți dai seama dacă ceva nu este în regulă în funcție de suntele pe care le scoate mașina. În ceea ce privește corpul, vorbim despre sunetele subtile, interioare, vibrații, în general.

Iar pentru a dezvolta această capacitate de ascultare interioară, este nevoie de meditație, de introspecție și interiorizare. Este nevoie să liniștești mintea, să o duci dincolo de stimulii externi, în așa fel încât să creezi noi conexiuni ale creierului care să te pună, în cele din urmă, pe alte căi decât cele pe care le-au urmat până acum.

Citește și: Invata sa meditezi. Mic indrumar pentru practicanti. (yogasat.ro)

Destul de probabil ca în situații de mediu ostil să nu știi încotro este nevoie să mergi sau să te simți blocat și confuz. Atunci, reziliența se creează prin ceea ce știi deja să faci: să nu te întorci acolo unde nu ai reușit să calmezi mentalul. Chiar dacă nu știi ce vrei, pentru moment este suficient să știi ce nu mai vrei, iar acest lucru în sine va creea lumină și speranță. Pentru că nimeni și nimic nu se poate dezvolta, nu poate crește într-un mediu ostil.

Reziliența, ca și voința sau autocontrolul, este un mușchi care are nevoie de antrenament. Și cu cât este mai antrenat, cu atât va fi pregătit să facă față unor situații dificile.   

Mihaela Dragomir mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Sursă: thewholeu.uw.edu
Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook