Dieta unui yoghin are un rol important atât pentru starea de bine a acestuia, cât și pentru practica sa, oferindu-i energia necesară pentru executarea asanelor, dar și pentru concentrare.
Pentru un practicant de yoga, o alimentație echilibrată este alcătuită din fructe, legume, nuci, cereale integrale și produse lactate, în cantități echilibrate. Ceaiurile făcute din plante vindecătoare fac, de asemenea, parte din dieta echilibrată adoptată de un yoghin.
Dieta unui yoghin oferă organismului nutrienții de care are nevoie, îl energizează, facilitează digestia, asigură o minte limpede și putere de concentrare și îmbunătățește memoria. Alimentația nesănătoasă nu numai că îmbolăvește trupul, însă îngreunează gândirea și ucide, treptat, spiritul.
Iată 10 alimente pe care un yoghin nu le consumă niciodată:
- Carne de orice fel, precum și produse de origine animală precum ouăle
- Alimente procesate, alimente de tip fast-food, îndulcitori artificiali și sucuri
- Grăsimi de origine animală, precum și margarină
- Alimente prăjite
- Alimente în conservă, mai puțin cele conservate prin metode naturale
- Făină alba, zahăr
- Usturoi, ceapă și alimente picante
- Alimente modificate genetic
- Alimente încălzite în cuptorul cu microunde
- Alcool, tutun sau alte stimulente
Iată 10 alimente pe care un yoghin le consumă:
- Fructe
- Legume, exceptând ceapa și usturoiul
- Cereale integrale
- Fasole
- Tofu
- Uleiuri vegetale precum uleiul se floarea-soarelui, de susan sau de măsline
- Nuci și semințe, fără sare
- Îndulcitori naturali
- Ceaiuri pe bază de plante
- Condimente precum scorțișoara, menta, busuiocul, turmericul, ghimbirul și chimionul
Și maniera în care sunt preparate și consumate alimentele contează. Spre exemplu, un practicant de yoga evită să consume alimente pe fugă, într-un mediu neliniștit.
Totodată, acesta nu va consuma preparate gătite de către o persoană cu rele intenții ori dominate de emoții negative. Yoghinii consumă mâncare preparată cu dragoste și nu uită să își arate, la finalul mesei, recunoștința.
Un yoghin nu mănâncă niciodată prea mult, ci exact atât cât îi trebuie, poate chiar mai puțin. El va alege mereu preparate ușor de digerat și nu va combina mai multe alimente la aceeași masă. De asemenea, yoghinul va prefer mereu produsele de proveniență locală.