Yoga prenatală câștigă din ce în ce mai multă popularitate, fiind promovată intens în filmele americane, dar și în publicațiile de lifestyle de peste Ocean.
Te întrebi insă dacă și de ce e indicată practica yoga în timpul sarcinii? Ei bine, acest articol te va lămuri.
Beneficiile yoga în timpul sarcinii:
- Îmbunătățește somnul, ajuând viitoarea mămikcă să se odihnească
- Reduce stresul și anxietatea, ceea ce este important pentru făt
- Mărește flexibilitatea și anduranța musculară, ceea ce va fi de ajutor în cazul nașterii naturale
- Ameliorează durerile de spate, greturile, durerile de stomac precum și respirația greoaie
Pe lângă beneficiile pentru sănătatea femeii insarcinate, dar și a fătului, cursurile de yoga prenatală ajută viitoarele mămici să cunoască alte femei care trec prin aceeași etapă ca și ele.
Cum se desfășoară o sesiune de yoga prenatală
O sesiune de yoga pentru femeile însărcinate este adaptată nevoilor și abilităților acestora. Aceasta include:
- Exerciții de respirație – în practica yoga, respirația este extrem de importantă așa că vei învăța o serie de tehnici de respirație care te vor ajuta inclusiv în timpul travaliului și al nașterii.
- Asane ușoare – asanele care nu presupun un efort prea mare vor fi practicate de viitoarele mămici în timpul unei sesiuni de yoga prenatală.
- Posturi – viitoarele mămici sunt învățate să stea în anumite posture care le întăresc mușchii din anumite zone, ceea ce este benefic pentru femeile care vor aduce copilul pe lume pe cale naturală.
- Relaxare – sarcina poate fi extrem de stresantă, iar la cursurile de yoga prenatală vei învăța să te relaxezi și să te regăsești.
Tipuri de yoga interzise femeilor însărcinate
Bikram yoga este contraindicată femeilor însărcinate. Acest tip de yoga se practică la temperaturi de peste 40 de grade Celsius, iar femeile însărcinate nu ar trebui să se expună unor asemenea temperaturi, mai ales în timpul practicii asanelor.
Pe de altă parte, hatha yoga sau yoga prenatală sunt indicate pentru viitoarele mămici.