Temperaturile scăzute, vântul și umiditatea din aer specifice iernii, ne predispun la diverse pericole din punct de vedere al sănătății asa ca ar trebuie sa ne preocupe mai mult intarirea sistemului imunitar. Pentru a le preveni trebuie să ne asiguram că sistemul nostru imunitar este fortificat, pentru a face față virusurilor care circulă în această perioadă.
Alimentația are un rol esențial atunci când vine vorba despre imunitate. Asigură organismului nutrienții de care are nevoie pentru a respinge sau pentru a trata bolile de sezon.
Potrivit medicinei ayurvedice, există un set de reguli pe care trebuie să îl respectăm pentru a micșora riscul de îmbolnăvire în sezonul rece. Pe timpul iernii, trebuie prevenite dezechilibrele ce pot apărea la nivelul Kapha și Vata.
În anotimpul rece, sistemul digestiv este mai activ ca niciodată, acesta având nevoie de mai multă mâncare pentru a menține temperatura corpului optimă. Așadar, e posibil ca iarna să poftim la alimente mai sățioase, dar și mai bogate în grăsimi.
Dacă ai însă o dietă echilibrată, care oferă organismului nutrienții necesari, nu vei mai pofti la alimente “interzise”, adică nesănătoase. Iată o listă a alimentelor ideale pentru intarirea sistemului imunitar pe timp de iarna:
Fructe: merele coapte, banane, curmale, smochine, prune deshidratate, grepfrut, lime, lămâi, portocale, clementine, papaya și piersici.
Legume: morcovi, varza de Bruxelles, chilli, vinete, usturoi, fasole verde, ciuperci, cartofi, ceapă, spanac și dovleac.
Cereale: făină integrală, orez brun, orez basmati, quinoa, porumb, secara, mei și orz.
Alune, nuci și semințe: migdale, caju, alune de pădure, alune, muguri de pin, fistic, semințe de dovleac și semințe de floarea soarelui.
Lactate: unt, lapte de vacă, lapte de capră și smântână.
Produse de origine animală: ouă, pește proaspăt, carne de iepure, carne de pasăre și creveți.
Uleiuri: ulei de migdale, ulei de floarea soarelui, ulei de măsline și ulei de susan.
Îndulcitori: miere și melasă.
Condimente: orice condiment este benefic pe timp de iarnă.
Exercitiile fizice, masajul limfatic cu uleiuri calde, consumul de ceaiuri calde din plante medicinale dar și practica yoga constantă îți asigură o iarnă fără probleme de sănătate