28 martie – Lună plină în Balanță. Vremea echilibrului Skip to main content
luna plina

Energia lunii pline ne face de fiecare dată să simțim mai acut stările specifice zodiei pe care o tranzitează și este un moment bun pentru a “săpa” mai adânc după nevoile reale ale sufletului. În general, este o vreme prielnică pentru interiorizare și introspecție, fără a ne mai lăsa ditrași de stimuli exteriori.

Luna plină atinge punctul maxim în zodia Balanței pe 28 martie, la ora 20.48 și aduce cu ea dorința de echilibru și de armonizare interioară și exterioară.

Din punct de vedere fizic, sunt mai sensibile în această perioadă organele precum vezica urinară, rinichii, ureterele, venele și pielea și este recomandat să se evite intervențiile chirurgicale de orice fel.

În plan subtil, luna plină în Balanță stimulează dorința de echilibru și armonie, de imparțialitate și neutralitate. Este indicat să nu iei decizii majore în această perioadă, deoarece energia zodiei Balanță nu este tocmai un maestru în luarea deciziilor. În schimb, lasă lucrurile să meargă, să se așeze și păstrează atenția pe ascultarea interioară. De acolo îți va veni echilibrul și vei primi și răsunsurile de care ai nevoie.

Practica ta în această perioadă

În plan fizic, ai grijă să rămâi hidratat și să păstrezi ph-ul echilibrat. Eventualele neplăceri pot veni zilele acestea din prea multă aciditate sau alcalinizare excesivă. În practica ta yoga, poți introduce asane care să echilibreze energia la nivelul rinichilor, precum Bhujangasana, Paschimottanasana sau Ardha Matsyendrasana.

Dirga Pranayama (respirația completă) are și ea beneficii uriașe în alcalinizare și reducerea nivelului de stress. Este un exercițiu bun și pentru pregătirea minții pentru practica meditativă.

Cum se face respirația completă:

  • Cea mai ușoară postură este Shavasana, întins pe spate, cu picioarele depărtate și brațele ușor depărtate de corp (în așa fel încât umerii să fie relaxați). Poți face respirația completă și în postură de meditație, însă e posibil să o își fie mai greu să o controlezi la început.
  • Începe prin a aduce respirația în cavitatea abdominală, cu inspirații lungi și expirații luni, controlate. Simte sau vizualizează cum aduci aerul până în pelvis, în rinichi și cum se umflă ușor abdomenul cu fiecare inspirație.
  • După ce respirația abdominală începe să fie spontană, să apară cu ușurință, condu mai departe aerul în cavitatea toracică. Astfel, pe fiecare insprație vei aduce în primă fază aerul în abomen, apoi în piept, simțind distinct cele două regiuni cum se extinx, ca și când ai umfla um balon în ele. Continuă să respiri în doi timpi, până când devii una cu respirația și nu mai există un efort conștient.
  • După ce te-ai obișnuit cu respirația în doi timpi, pe următoarea inspirație continuă să aduci aer până când simți că se ridică ușor și claviculele. Vei inspira abdominal, apoi toracic, iar de acolo continui să inspiri până când ajungi la capacitatea maximă a plămânilor, până la baza gâtului. Vei simți cum claviculele se ridică și ele ușor cu fiecare inspirație.
  • Continuă să respiri complet, în trei pași, aducând aerul treptat în abdomen, piept și clavicule
  • Începe să conștientizezi pauza dintre respirații. O să observi că la finalul fiecărei expirații există o pauză, un moment de apnee în care respirația se oprește automat. Conștientizează cum se simte acest moment. Chiar dacă îți place senzația, încearcă să nu îți ții respirația, lasă următoarea inspirație să apară spontan.
  • Continuă să respiri complet, cu conștientizarea pauzei dintre respirații, timp de 11 minute. 

Mihaela Dragomir 

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook