Ilinca Mihaela Neamțiu practică yoga de 21 de ani. În toți acești ani practica ei a avut diverse forme și trăiri, toate ajutând-o să se transforme, să experimenteze stările meditative, să devină sinceră și obiectivă cu sine și să se poată observa detașat. De asemenea, a călătorit deseori în India pentru a învăța și pentru a perfecționa tehnicile și stilul de practică și predare. Ilinca vă așteapta pe salteluța yoga pentru a practica împreună, atât online cât și offline.
Vezi aici colecția de covoare din bumbac premium YogasatShop
Mai multe despre Ilinca în interviul oferit în exclusivitate pentru Yogasat:
„Yoga este un mod de a dansa cu viața. Yoga m-a ajutat să devin echilibrată si centrată in Sine și să inspir și celor din jur acest lucru. Nu mi-am propus să predau yoga, chiar am refuzat asta de câteva ori, dar am ajuns aici deoarece yoga înseamnă și dăruire și grija pentru cei din jur. In același mod am ajuns să practic și dans tradițional indian, ca o formă de yoga exprimată artistic ce împlinește natura spirituală feminină.
Yoga a avut de-a lungul timpului efect asupra tuturor planurilor, dar cel mai important este că a ajutat la observarea propriei naturi și la dezvoltarea și descoperirea unor înzestrări de care nu eram conștientă, iar apoi acestea au ajutat la dezvoltarea armonioasa pe toate planurile.
Citește și: Istoria asanelor. Intre sacru si promiscuitate
Asanele sau practica fizica sunt doar o mica parte din tot ce înseamnă yoga si da, le practic și pe acestea zilnic, pe cat posibil, pentru a menține la capacitățile optime această „unealtă” care este corpul fizic. Dar ceea ce urmăresc sa practic non stop este starea de a fi conștientă sau altfel spus de trăire în momentul prezent. Este acel „carpe diem” ce se refera la trăirea clipei și la a deveni clipa - cheia transformării noastre ca ființe umane și calea spre fericire.
In India, yoga este inclusă în ora de sport, ar putea fi și la noi. Sunt mulți copii care nu au înzestrări de mari atleți și ar avea multe de învățat din practica yoga. Iar la locul de muncă devine din ce in ce mai necesară având în vedere nivelul de stres și toate bolile aferente de care suferă tot mai mulți.
Citește și: 8 tehnici si posturi stravechi pentru activarea si echilibrarea chakrelor
Practic yoga de 21 de ani și am practicat multe forme greșite: practica competitivă - prea focalizata pe depășit capacitățile fizice proprii; practica atașata – de sadhana zilnică, cu sentimente de vinovăție când nu reușeam sa mențin sadhana stabilită; practica rigidă - care a dus la saturație... Scopul e să înțelegi, să înveți și să mergi mai departe. Treci prin toate și invitabil te transformi, te detașezi, înveți să asculți corpul, să îl cunoști mai bine si apoi să uiți de el, să plonjezi în universul interior, să experimentezi stările meditative, să înveți care sunt etapele, să fii sincer si obiectiv cu tine și să vezi unde te situezi...să te abandonezi, să renunți și să reîncepi cu forțe noi, cu entuziasm și iubire pentru că simți că asta e calea pentru tine.
Apreciez foarte mult și am înțeles și învățat multe din cărțile lui Swami Satyananda Saraswati. Daca ar fi să recomand două cărți tuturor celor care practică yoga, acestea ar fi: „Four Chapters on Freedom” – sunt comentariile lui Swami la Yoga Sutra Patanjali și a doua - „Kundalini Tantra” (tot de Swami Satyananda) – te ajută să înțelegi mai în profunzime ce reprezintă Chakrele.
Mai urmăresc și pe Sadhguru și din domeniul „awareness” – autori precum Louise Hay, Brandon Bays, Edgar Tole.
Ne vedem pe Insta - yogawithilinca”
Namaste!