În ultimii ani, yoga a devenit un trend în aproape toată lumea modernă. În mare parte trendul se referă la asane, la yoga posturală și mai puțin la esența yoga.
În România și nu numai, s-a dat startul fabricilor de diplome de profesori yoga de câțiva ani. Nu numai că devii instructor după 200 de ore de practică, dar acum au apărut și cursuri de cum poți să îți vinzi cu succes serviciile pe care le-ai asimilat cu succes în cele 200 ore (8.33 zile, în total), la prețul corect. Astfel că, după câteva astfel de cursuri, au apărut în România câteva sute de instructori care nu înțeleg de ce nu reușesc să răzbată într-o piață liberă și de ce nu îi ia nimeni în serios. Pentru că yoga nu este o piață, iar după câteva zile de curs, nu poți fi luat în serios de cineva care caută esența pe care alții o obțin în ani de practică.
Ce nu te-a învățat nimeni la cursul de 200 ore
Responsabilitatea:
- Cel care stă în fața unei clase pline de discipoli, se presupune că este, din start, pe o treaptă a conștiinței mai ridicată decât cei din fața lui. Nu poți să te așezi în fața oamenilor și să le arăți drumul spre liniște interioară și armonie, dacă în interiorul tău este instabilitate și conflict.
- În ciuda a ceea ce se spune din rațiuni de marketing, yoga NU este pentru toată lumea. Mental, foarte puțină lume este pregătită pentru acest drum. În ceea ce privește asanele, este nevoie fie să ai o practică prealabilă de câțiva ani, fie cunostințe medicale foarte vaste, pentru a înțelege că poți face mai mult rău decât bine dacă nu înțelegi mecanismele fiziologice și psihosomatice care se declanșează în timpul posturilor.
- Oamenii care au ajuns în fața ta sunt acolo pentru că au nevoie de un ghid, iar de obicei, aceste lucru se întamplă într-o perioadă foarte vulnerabilă din viața lor. Asta înseamnă că oamenii sunt foarte receptivi la tot ceea ce emiți, de la ce scoți pe gură, la ceea ce transmiți energetic. Asta înseamnă că tu este nevoie să fii perfect centrat(ă) și echilbrat mental, pentru ca oamenii să își găsească stabilitatea și nu să plece mai rău decât au venit.
Efectele secundare
- În timpul fiecărei ședințe de yoga, are loc un schimb de energie foarte puternic între profesor și cursanți. Dacă nu ești foarte bine împământat și într-o simbioză armonioasă cu Divinitatea, schimbul va fi disproporționat. Tu vs 10, 15 sau câți oameni ai la curs. Vei ieși “stors” după fiecare ședință de yoga, până când vei renunța.
- În același schimb de energie, este posibil să preiei din problemele mentale sau afecțiunile fizice ale cursanților tăi. Da, știm că te flatează când spun că pleacă mai bine de la ședință, dar tu ce faci cu durerea de cap care te-a luat undeva pe la mijlocul sesiunii?
- Dacă nu ești suficient de “curat” (dacă nu îți faci practica personală și nu ești echilibrat mental și emoțional), vei atrage tot felul de oameni care să te “apese pe butoane”. Este nevoie să vezi în fiecare o lecție și să practice detașarea în timp real. Acei oameni nu au venit special să te irite pe tine, ci îi poți privi ca pe un test în propria-ți evoluție. De obicei, atragem ceea ce judecăm mai aprig.
- În medie, o ședință de yoga posturală are 90 minute. Făcută în fiecare zi, este prea mult pentru cineva care nu locuiește în pădure într-o asceză continuă și de neclintit. Așa că posibilitatea de ajunge la burnout dacă faci asta în fiecare zi, se transformă în probabilitate într-un interval de 6-12 luni.
Ce ai de făcut?
- Poți să începi prin a înțelege că Yoga este o stare, o experiență a conștiinței. La care poți să ajungi sau nu până la finalul vieții. Dacă vrei, ca stare, yoga este mântuirea. Și așa cum ne învață și ortodoxia, poți să o capeți sau nu. Yoga nu este un sport pe care îl faci spre atingerea perfecțiunii - deși și acolo ai nevoie de o oarecare disciplină și concentrare mentală, așa cum se întâmplă în Ashtanga Yoga.
- Înțelege că ai o responsabilitate uriașă față de oamenii din fața ta, astfel că este bine să dai la o parte orice urmă egotică și să îți răspunzi sincer dacă ești capabil să îți asumi asta sau nu. Dacă ai cea mai mică îndoială, nu o face. Nu vrei să te incarci karmic mai mult de atât.
- Petrece mai puțin timp în online, social, small talks etc. Tot ce te pune în contact cu exteriorul îți va dăuna atât practicii personale, cât și calității teachingului. Încearcă să te apropii cât mai mult de ideea de asceză în mijlocul lumii și rămâi neclintit în practica ta.
- Nu îți mai asuma meritele pentru energia pe care o simt cursanții tăi. Nu este a ta Tu ești doar un potențial canal prin care energia ajunge la ei.
Citește și: Val Voicu: “E nevoie de yoga autentica. Lumea nu are nevoie de concepte si nici de religii.”
Predatul yoga este o chemare, face parte din Dharma. Nu este un moft de moment, nu este o școală de meserii. Dacă decizi să faci asta, e nevoie să îți faci practica personală cu consecvența cu care postezi asane pe Facebook. Adică în fiecare zi, zi de zi, fără excepții.
Iar dacă dintr-un motiv sau altul nu vei putea preda, nu te supăra, nu te opune. Ești yoghin și fără validarea și laudele cursanților tăi. Yoghin te face doar practica personală și viața dedicată evoluției conștiinței.
În curând, vom da startul la prima ediție a școlii de instructori Yogasat. Dacă îți dorești să predai yoga autentică, învățată corect, trimite-ne un email la hathayogaseva@gmail.com și îți vom da mai multe detalii.
Namaste!
Mihaela Dragomir
- Yoga Instructor la MediYoga
- Founder la One Yoga Studio