Oana Dan este o viitoare mămică care are ca și studenți și viitori yoghini copilașii de câteva luni, care vin împreună cu mamele la clasele „de Mama & Bebe Yoga”. Practică zilnic iar Yoga și activitățile zilnice în cazul ei se împletesc mai mereu.
Mai multe despre Oana în interviul oferit în exclusivitate pentru Yogasat:
„Un stil de viață, o călătorie de regăsire a sinelui, a conștiinței prezente în fiecare dintre noi. Yoga înseamnă pentru mine suma gândurilor pe care le gândesc, a sentimentelor pe care le simt, a gesturilor și faptelor pe care le săvârșesc într-o zi pentru a cultiva o stare de echilibru, armonie și iubire dincolo de obstacolele vieții.
Vezi aici colecția de perne yoga premium YogasatShop.ro
Practica yoga mă face mai veselă și mai echilibrată. Ca profesor de yoga pentru copii am redescoperit bucuria de-a mă juca și de-a mă lua mai puțin în serios. Cu toții avem nevoie de câteva ore de yoga pentru copii în viața noastră! Îmi imaginez un anunț de interes public difuzat la radio și TV: pentru sănătatea ta fizică și emoțională practică zilnic 15 minute de yoga pentru copii! Îmi amintesc o vorbă a unuia dintre profesorii mei, referitoare la percepția oamenilor asupra yoginilor, că nimic nu-i afectează, că sunt cu toții zen întotdeauna, orice s-ar întâmpla… însă în realitate și yogini sunt oameni și ca toți oamenii fac și greșeli, se mai și supără, își pierd calmul și se enervează. Ei bine, diferența este că practica yoga ne poate ajuta să revenim mai repede la starea aceea zen, la starea de echilibru. Asta constat și eu în viața mea… Nu că problemele nu mă afectează și nu mă mai supăr, ci atunci când mă supăr reușesc să regăsesc mai repede calmul și armonia, să mă detașez și să nu devin victima dramelor exterioare sau interioare. Mintea noastră e specialistă în a construi tot felul de drame interioare, iar yoga mă ajută să conștientizez mai repede rolul meu de observator și nu de actor în aceste drame imaginare.
Aș spune că yoga mi-a redat controlul asupra modului meu de viață. Yoga reunește o serie de principii, exerciții și valori pe care eu aleg să le aplic în viața de zi cu zi. Despre asta e vorba, până la urmă, cum mă ajută tot ce fac pe salteaua de yoga, în liniștea spațiului sacru și protejat pe care mi-l construiesc, atunci când pășesc dincolo de saltea în orașele aglomerate, printre oamenii încrâncenați și multele probleme de la serviciu și de acasă. Eu dețin controlul și decid să acționez din poziția observatorului și a propriei conștiințe, spre deosebire de a reacționa din poziția victimei, a actorului dramatic despre care vorbeam. Să vă dau un exemplu… Dacă sunt în trafic și mă agasează claxonul insistent al șoferului din spate, este alegerea mea ca, în loc să mă afund și eu în claxon și să mă enervez că abia dacă m-am mișcat 3 metri în ultimele 5 minute, mai bine să inspir adânc pe nas, să expir zgomotos pe gură și să profit de timp pentru a-mi detensiona puțin umerii ridicându-i spre urechi și coborându-i spre spate, și gâtul făcând câteva cercuri ușoare într-o direcție și în cealaltă. Sau pot decide ca în acele 5 minute de stat în trafic să fac scurta meditație pe care poate n-am apucat toată ziua să o fac. Sau dacă lucrez de acasă și tocmai am avut o video conferință tensionată în care șeful a strigat la mine și mi-a dat niște termene imposibil de realizat, este alegerea mea ca, în loc să mă ridic nervoasă de pe scaun și să strig și eu la copiii care fac gălăgie prin sufragerie după ce poate au așteptat și ei vreo două ore să-mi termin întâlnirile și să facem prăjitura aia pe care le-am tot promis-o, mai bine să inspir profund pe nas, să expir zgomotos pe gură, să mă ridic de pe scaun și să fac de 3 ori salutul soarelui - la care e foarte posibil să mi se alăture și copiii fiindcă e prea haios cum scot limba și sâsâi ca o cobră și cum, atunci când mă aplec înainte, bat pământul cu palmele și îmi flutur brațele ca o salcie în vânt. Așa arată pentru mine yoga aplicată în viața de zi cu zi.
Citește și: Sesame Street - respirația abdominală și tehnici de calmare pentru copii
Practic aproape zilnic, mai ales de când sunt însărcinată și am nevoie de un sprijin în plus să îmbrățișez toate schimbările fizice și emoționale prin care trec. Totuși, practica mea nu se întâmplă de fiecare dată pe saltea, în spațiu formal. Practic meditații în mișcare, folosindu-mi toate simțurile pentru a observa lumea din jur. Practic recunoștința de când mă trezesc dimineața pentru a începe ziua cu o vibrație ridicată. Practic poziția muntelui așteptând autobuzul pentru a-mi detensiona spatele sau postura vacii și a pisicii din picioare pentru a pune sângele în mișcare prin coloana vertebrală și articulații. Yoga și activitățile zilnice la mine se împletesc mai mereu.
Lucrez cu copii mici, încă de la vârsta de 3 ani, ba chiar mai de timpuriu, de la câteva luni la sesiunile de Mama & Bebe Yoga, și asta îmi permite să observ că de foarte mici copiii au conștiința sinelui, știu să se observe pe ei înșiși și lumea din jur, știu să respire cu tot corpul, sunt implicit atenți, generoși și dăruiesc iubire prin atât de multe gesturi pe care le fac. Toate astea sunt principii și valori pe calea yoga cu care eu cred că ne naștem, le avem în conștiința noastră ca parte a conștiinței universale. Doar că la un moment dat începem să le uităm și să ne îndoim de noi înșine, confruntați probabil cu judecățile, etichetele și constrângerile forțate asupra noastră de societate. Și atunci da, cred că yoga ar aduce schimbări semnificative pentru că ar însemna o șansă ca această uitare să nu se mai întâmple și să îmbrățișăm mai devreme o viață conștientă. Ar însemna că trăim într-un sistem și o lume care au curajul să ne învețe practici care ne dezvoltă încrederea în sine, ne ajută să ne cunoaștem mai bine și să trăim conștienți de adevărata noastră natură.
Asta mă face să mă gândesc la vorba altui profesor… Trebuie mai întâi să ne cunoaștem și să ne liniștim corpul pentru a putea accesa mintea, pentru a o putea apoi cunoaște și înțelege. Oricare ar fi motivul pentru care pășesc pe salteaua de yoga calea spre mine însămi mi-e deschisă. Este de ajuns să pășesc cu încredere și fără să mă judec.
Pentru mine cei mai de preț profesori sunt întotdeauna oamenii din fața mea, participanții la sesiunile yoga. De la ei am cele mai multe de învățat, observându-i și păstrându-mi acea atitudine a începătorului. Două dintre cele mai importante lecții pe care profesorii mei mi le-au transmis sunt: pentru a-i inspira pe oameni să pășească pe calea yoga trebuie ca eu însămi să pășesc pe această cale zi de zi; rolul meu ca profesor este să le fiu oamenilor ghid către ei înșiși.”
Namaste!