Antonela Pantea la vârsta de 24 de ani avea 2 hernii de disc, dureri mari și abia se mișca. A început să studieze yoga și prin practică fidelă a reușit să scape de frici, de anxietate, de atacuri de panică și să se simtă puternică. În 2017 a început să predea yoga. A început cu Hatha Yoga, apoi a descoperit Vinyasa, de care s-a îndrăgostit, iar de aproximativ 2 ani studiază Yin Yoga.
Citește și: Pratyahara, a cincea si cea mai importanta ramura yoga, fara de care nu poti medita.
Mai multe despre Antonela în interviul oferit în exclusivitate pentru YogaSat.
„Yoga a venit în viața mea ca un CADOU din partea Universului.
Aveam 24 de ani (2004), 2 hernii de disc, dureri extrem de mari și abia mă mai puteam mișca. Doctorul mi-a recomandat să mă operez... iar iubitul meu de atunci (actualul meu soț și celălalt cadou din viața mea) m-a îndrumat spre yoga, el practicând deja de 3 ani. Așa a intrat yoga în viața mea și nu a mai ieșit. În timp, a devenit răspunsul la cele mai importante întrebări: Cum îmi mențin starea de bine mereu? Cum obțin liniște și echilibru sufletesc? Cum să mă cunosc pe mine mai bine? Cum să cresc personal și spiritual? Practic Yoga.
Indiferent de motivul pentru care începem yoga – o stare de bine fizică, mentală, emoțională, eliminarea durerilor și tensiunilor, relaxare, flexibilitate sau poate doar ca să experimentăm o altă formă de mișcare – ea aduce în viața noastră exact ce avem nevoie și de cele mai multe ori nici nu conștientizăm că avem nevoie.
Am început să studiez și să experimentez yoga pentru a-mi vindeca spatele, însă am primit mult mai mult - încredere în viața mea și în faptul că tot ceea ce primesc, primesc pentru a crește. Universul știe mai bine decât mine ce am eu nevoie. Eu știu ce vreau, ce îmi doresc, însă primesc ceea ce am nevoie pentru a evolua... Practica fidelă, m-a ajutat să respir mai bine, să scap de frici, de atacurile de panică și anxietate, să mă cunosc și să mă simt puternică, să simt că am un potențial enorm și să îmi doresc să practic mai mult pentru a vedea până unde pot ajunge în viața aceasta.
În 2016, a fost un punct mare de cotitură pentru mine, când am renunțat la cariera pe care o aveam de 11 ani în alt domeniu și mi-am luat un an liber, să mă regăsesc. Yoga m-a salvat din nou, ”relația” noastră devenind din ce în ce mai profundă. Din 2017 predau yoga. Am facut cursul de certificare YTTC200h la scoala Fitness Scandinavia și studiez continuu, cel mai mult îndreptându-mă înspre beneficiile și partea terapeutică a practicii.
Citește și: Daca transpiri in asane, inseamna ca nu faci yoga
Practica mea este zilnică. Este și pe saltea, dar și în afara saltelei. Îmi place să petrec timp cu mine dimineața, când e liniște. Am început cu Hatha Yoga vreo 10 ani, apoi am descoperit Vinyasa, de care m-am îndrăgostit. Mă adâncesc în starea meditativă atunci când curg conștient și intenționat dintr-o postură în alta... când devin una cu respirația. Ujjayi m-a ajutat să mă bucur și mai mult de practică. De vreo 2 ani studiez și integrez Yin Yoga în viața mea.
În școală și în societate se pune foarte mult accent pe carieră, pe competiție și pe succesul material. Banii și ce facem în viață este important, sigur. Dar nu învățăm în școală cum să fim sănătoși, mulțumiți, să facem cu bucurie și entuziasm ce am ales să facem... Yoga este o știință, o disciplină care în primul rând ne unește pe noi, unește toate părțile noastre componente pentru a ne simți întregi. Fără a ne simți întregi, nu putem experimenta cu adevărat viața. Și trece pe lângă noi... Niciodată nu e prea târziu să ne îndreptăm spre yoga, însă cu cât o facem mai devreme, cu atât ne bucurăm mai mult și experimentăm mai mult din ce înseamnă viața.
Încă de la primul contact cu yoga am fost foarte conștientă de efectele fiecărei posturi asupra mea și asupra corpului meu. Am început cu pași mici și am crescut treptat, cu răbdare, încredere și cu grijă față de corpul meu. Apreciez atât partea fizică a practicii, făcută conștient, cât și partea spirituală. Studiind yoga mi-am dat seama că ne oferă tot ce avem nevoie și că stă la baza tuturor disciplinelor care se ocupă de dezvoltarea ființei. În ce mă privește, yoga nu poate fi decât conștientă. Însă am observat că și cei care încep să practice yoga doar ca pe o formă de mișcare, în timp devin preocupați de alte aspecte, mai elevate și vor să înțeleagă mai mult despre cum funcționează și să practice mai conștient.
În urmă cu mulți ani, am urmat un curs de Ayurveda cu un maestru indian, specialist în Medicina Ayurvedică –
Indrasenji Rendy. Am simțit ce înseamnă să-ți întâlnești maestrul. Atunci am învățat Salutul Soarelui, tehnici de curățare și recomandări alimentare pe care le aplic și azi. El s-a întors în India și nu l-am mai întâlnit niciodată. De atunci nu am mai simțit la fel cu nici un alt maestru, dar urmăresc și învăț de la mai mulți – Kira Sloane, Erich Schiffmann, J Tenzin Palmo, Brenda Lear, James Boag, Robert Siddoti, Rosemary Garrison, Bernie Clark, Paramhans Swami Maheshwarananda, Sadhguru.”
Mulțumim Antonela.
Namaste!