În cosmologia tantrică, întregul univers este perceput ca fiind creat și susținut de două forțe fundamentale, care sunt permanent într-o uniune perfectă, indestructibilă. Aceste forțe sau aspecte universale se numesc Shiva și Shakti.
Tradiția a asociat acestor principii o formă, respectiv cea a unei zeități masculine și a celei feminine. În consecință, Lordul Shiva reprezintă elementele nemanifestate ale universului, în timp ce Shakti este potența dinamică, care face ca aceste elemente să prindă viață și să acționeze.
Din punct de vedere metafizic, cuplul divin Shiva-Shakti corespunde celor două aspecte esențiale ale lui Unu: principiul masculin, care reprezintă aspectul permanent al Conștiinței și principiul feminin, care reprezintă energia sa, forța manifestată care acționează în lume.
Shiva reprezintă ceea ce este nemanifestat și Shakti ceea ce este manifestat; Shiva cel fără de formă și Shakti cel format. Conștiința este Shiva și energia este Shakti. Rădăcinile lui Shakti se află în Shiva. Deși unul este manifestat și celălalt nemanifestat, ele sunt în sensul suprem același Unul. Sunt principiul schimbării și a permanenței, a veșniciei. Shakti este schimbare în schimbare, în timp ce Shiva este schimbare ca rădăcină a schimbării.
Experiența unității perfecte a schimbării și a ceea ce rămâne neschimbat, dizolvarea dualității, este scopul Tantra, deci al Yoga.
Citește și: Adevărul gol goluț despre Tantra – Mituri demontate
Tantra spune că Shakti sau puterea de a crea centre separate de manifestare (adică obiecte, indivizi etc.) este în esență conștiința însăși (Shiva). În India se venerau diferite forme ale lui Shakti - „Uma”, „Gaud”, „Durga” - formele ei sunt infinite, pentru că puterea și manifestarea ei nu are sfârșit. Formele ei sunt la fel de numeroase ca și reflexele lunii. Shakti este și mintea fiecăruia dintre noi, este ceea ce ne poate înrobi sau ne poate elibera. Ea este „Maya”, (creatorul lumii iluzorii), este energia activă, care crează și se dizolvă în Shiva doar pentru a fi recreată.
Energia, inclusiv materia și conștiința, funcționează împreună în cosmos, precum și în fiecare ființă umană. Această combinație dă naștere lumii pe care o vedem în jurul nostru, a timpului și a locului. Energia este controlată de conștiință și conștiința nu se poate exprima decât prin energie. Așa cum scrie Sri Adi Shankaracharya în prima sloka din „Saundarya Lahari”: „Cum poate funcționa Shiva fără Shakti?” Prin urmare, pentru a fuziona cu conștiința, este necesar ajutorul lui Shakti.
Shakti reprezintă aici aspectul imanent al Divinului, adică actul de participare activă la actul creației. Această viziune tantrică asupra femininului în creație, a contribuit la orientarea ființei umane către principiile active ale universului, mai degrabă decât spre cele de transcendență.
Există însă o experiență supremă în care Shiva și Shakti nu mai există ca entități separate. Unii îl numesc „Brahman”, alții se referă la el ca fiind „neti neti (nici asta, nici asta)”, ceea ce înseamnă că este inexprimabil. Aceasta este starea de nirvana, samadhi, unicitate perfectă, moksha sau iluminare. Este statul în care Shiva fuzionează atât de strâns cu Shakti încât devin UNUL. Se „îmbrățișează” atât de strâns încât încetează să mai fie separați. Acesta este sensul numeroaselor sculpturi erotice care personifică aceste două principii - Shiva și Shakti. Ele simbolizează acea stare captivată în care separarea nu mai există. Aceasta este „îmbrățișarea divină a tantrei”.
Shaktismul
Concentrarea shaktismului asupra Femininului Divin nu implică o respingere a divinității masculine. Cu toate acestea, energia masculină este considerată inactivă în absența lui Shakti. După cum se prevede în prima strofă a renumitului imn Shakta al lui Adi Shankara, Saundaryalahari (c. 800 CE): „Dacă Shiva este unit cu Shakti, el este capabil să creeze. Dacă nu este, este incapabil chiar să se și miște”. Acesta este principiul fundamental al shaktismului.
În linii mari, Shakti este considerată a fi cosmosul însuși - ea este întruchiparea energiei, dinamismului și forța motivantă din spatele oricărei acțiuni și existențe din universul material. Shiva este aspectul ei masculin transcendent, oferind forța divină tuturor ființelor. „Nu există Shiva fără Shakti sau Shakti fără Shiva. Cei doi [...] în sine sunt Unul”.
Citește și: 7 sfinti care au urmat calea shivaismului
Cele 5 Puteri ale lui Shakti
Există multe aspecte, forme și nume ale lui Shakti care este mama tuturor. În creație, ea se distinge prin ceea ce ea este, sau prin voința lui Shiva, în trei aspecte de bază:
- para-shakti (energie transcendentală),
- apara-shakti (energie imanentă) și
- para-apara-shakti (o energie intermediară).
În textele shivaismului găsim și o referire la cinci puteri supranaturale ale lui Shakti, trezite în sine de Shiva. Permutarea, combinarea și manifestarea lor sunt considerate a fi responsabile pentru multiplicitatea, pluralitatea, diversitatea și dualitatea ființelor, obiectelor și a formelor în lumea manifestată. Cele cinci aspecte ale lui Shakti manifestate de Shiva sunt:
- chit-shakti - puterea conștiinței,
- anada-shakti - beatitudinea conștiinței,
- iccha-shakti - puterea dorinței sau a voinței,
- kriya-shakti - puterea acțiunii,
- jnana-shakti - puterea cunoașterii.
Shiva dezlănțuie aceste cinci puteri la începutul creației și le retrage înapoi către Sine în momentul dizolvării. Între timp, folosește aceste energii în scopuri de creație (srishti), conservare (sthithi), distrugere sau transformare (samhara), tăinuite/mascare (tirobhava) și revelație (anugraha).
Mantre importante Shiva – Shakti
Shiva Shakti Panchakshari Mantran – „Om Hrim Namah Shivaya”
„Om Shiva Om Shakti”
„Namah Shiva Namah Shakti”
„Om Sarva Mangal Mangaley Shivay Sarvarth Sadhike Sharanye Trambhake Gauri Narayani Namostutey”
Citește și: 3 POWERFUL Shiva Mantras Listen Daily 3 times Bring Positive energy Remove obstacles
Prin urmare, Shakti este puterea dinamică a lui Shiva prin care manifestă universurile și nenumărate obiecte și ființe. El creează lumea și ființele prin voința și energia sa dinamică, Shakti.
Namaste!
Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.