După cele 5 reguli Yama, norme de conduită morală față de ceilalți și față de tine însuți, care ne conduc spre o claritate a minții prin propriile comportamente, urmează cele 5 Nyama.
Cele 5 Nyama le-am putea numi norme de autodisciplină și fac referire la atitudinea pe care yoghinul trebuie să o aibă față de el însuși și pe care trebuie să le urmeze cu mare tenacitate.
Citește : Yoghinii contemporani nu mai practică esența yoga – Partea a II a - Ahimsa
Citește : Yoghinii contemporani nu mai practică esența yoga – Partea a III a - Satya
Citește : Yoghinii contemporani nu mai practică esența yoga – Partea a IV a - Asteya
Citește : Yoghinii contemporani nu mai practică esența yoga – Partea a V a - Brahmacharya
Citește : Yoghinii contemporani nu mai practică esența yoga – Partea a VI a - Aparigraha
Cele 5 Nyama sunt:
Saucha: puritatea interioară și exterioară, în gânduri și în fapte, a corpului și a minții
Samtoda: mulțumirea cu ce ai, nu satisfacția, ci capacitatea de a te bucura de lucruri așa cum sunt
Tapas: austeritățile pirituale precum postul negru, penitențele de natură fizică sau psihică
Svadhyaya: introspecția, starea de conștientizare permanentă
Ishvara Pranidhana: acceptarea Divinității și dedicarea întregii existenței acesteia.
Saucha este prima Nyama care se produce prin puritate și curățenie. Trăim în era în care se pune foarte mult accent pe curățarea fizică. Oamenii beau sucuri de legume și fructe, cumpără mâncare bio pentru a curăța corpul, însă Saucha este mult mai mult de atât. Nu întâmplător este prima normă după cele 5 Yama.
În respectarea Saucha întotdeauna trebuie să luăm în considerare cele 5 Yama, fără de care puritatea și curățenia ar fi superficiale.
Puritatea, curățenia din perspectiva yoghină înseamnă curățenia trupului, a vorbirii, a acțiunii și a minții pentru a putea atinge astfel eliberarea de Maya și atingerea Samadhi.
Astfel, puritatea implică eliberarea de tot ce nu poate fi pus în acord cu ideea sau scopul Yoga.
Prin curățare/curățenie de multe ori omul a înțeles să își păstreze corpul, hainele și casa curată, punând mai puțin accentul pe gândurile, cuvintele și acțiunile lui.
Bineînțeles că este necesară purificarea și curățarea corpului. Yoghinul curăța permanent corpul prin tehnici Kriya, prin alimentație vegetariană și post negru, prin asane și Pranayama. Intenția acestora nu este însă de a avea un corp curat sau suplu ci pentru a putea releva Sinele, considerând purificarea întregii ființe ca pe o stare de îndumnezeire.
Saucha din punct de vedere al purității corpului nu este altceva decât o modalitate de a putea practica mai ușor Pratyahara, concentrarea mentală neclintită, fără de care nu poți medita.
Citește: 8 ramuri din Yoga
Atunci când vorbim de puritatea acțiunilor și cuvintelor este necesar să ne reamintim și să implementăm bine în structura noastră prima Yama, Ahimsa – non-violența. Am putea spune că Ahimsa este una din virtuțile supreme ale omului iar celelalte principii Yama și Nyama se ramifică oarecum din aceasta. Ahimsa este baza, fundația. Nu întâmplător este prima normă a sistemului Yoga.
Atunci când ai implementat Ahimsa în interiorul ființei tale, gândurile, acțiunile și cuvintele tale vor deveni constructive, sănătoase, pozitive, blânde și pline de adevăr ce niciodată nu rănește.
Floarea de lotus înflorește întotdeauna din noroi!
Saucha ne aduce aminte de puritatea florii de lotus și de acceptarea „impurului” fără de care nu poate înflori. În Yoga nu există bun sau rău, corect sau greșit ci mai degrabă putem vorbi despre ceea ce ne ajută să obținem pacea în timp ce îi sprijinim și pe cei din jurul nostru să o obțină. Toate lucrurile sunt exact așa cum trebuie să fie, iar yoghinul prin practica zilnic, poate atinge acel nivel de discernământ prin care puritatea este ca în chimie, unde este folosită pentru a face distincția între o substanță pură și una care conține un amestec și nu va oferi același rezultat.
Paradoxul este deci de a învăța să acceptăm și să avem discernământul de a alege ceea ce este bun, sănătos și înălțător atât pentru noi cât și pentru ceilalți.
De asemenea, prin practică susținută yoghinul realizează că nu este nimic de purificat.
Ești noroi și nufăr deopotrivă!
La fel ca și principiile Yama, principiile Nyama sunt greu de exprimat în cuvinte și chiar dacă mintea poate spune că a înțeles doar prin practică susținută se va ajunge cu adevărat la esența acestor valori.
Fă din practica ta prioritate principală și vei atinge puritatea deplină a spiritului!
Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.