Ce este atentia si cum o poti intensifica. Prima parte. Skip to main content
Ce este atentia si cum o poti intensifica. Prima parte.

Atentia este de doua feluri: exterioara si interioara. Stiinta inca nu a ajuns la nivelul de a putea intelege si demonstra ce este si cum functioneaza atentia.

Ce este atentia?

Atentia este definita ca fiind procesul cognitiv si comportamental de orientare selectiva asupra unui anumit aspect al unei informatii, subiective sau obiective, in timp ce ignora restul informatiilor perceptibile. Atentia este ca o stare de “excitare”, care pune stapanire pe minte. Focalizarea, concentrarea reprezinta esenta atentiei.

CITESTE Invățăturile oglinzii perfecte

Relatia dintre atentie si constiinta este complexa si stiinta este inca departe de a le intelege pe fiecare, in parte, cu atat mai putin relatia dintre acestea. Totusi, pe baza studiilor de pana acum, a observatiilor si experimentelor, pe aceste relative si incomplete concluzii stiintifice functioneaza psihologia, psihiatria si definirea afectiunilor mentale. Standardele si parametrii acestor stiinte se modifica permanent, in urma noilor descoperiri.

Modelul standard actual de definire a atentiei

Atentia este descrisa ca fiind orientare, focalizare sustinuta a resurselor cognitive, asupra unor informatii, in timp ce filtreaza sau ignora alte informatii. Atentia este functia de baza, precursoare a tuturor celorlalte functii cognitive si neuronale.

Atentia focalizata este abilitatea de a reactiona la stimuli specifici. Atentia sustinuta reprezinta abilitatea de a mentine aceasta reactie in timpul unei activitati continue si repetate. Atentia alternativa este flexibilitatea mentala care permite schimbarea focalizarii atentiei intre diferite obiecte, care necesita diferite ajustari cognitive. Atentia divizata se refera la abilitatea de a raspunde simultan la mai multi stimuli.

Atentia este considerata o resursa cognitiva limitata, care poate fi alocata diferitelor obiecte sau sarcini. Este constransa de diversi factori, care pot afecta memoria si invatarea. Printre acesti factori limitativi, se pot numara starile fizice, precum oboseala, care impiedica atentia sa ramana constanta si sustinuta. De asemenea, deoarece putem procesa doar o cantitate limitata de informatie, trebuie sa selectam asupra careia sau carora ne focalizam atentia.

Conform studiilor realizate pe creier, anumiti stimuli irelevanti pot fi procesati in timpul perioadelor de atentie focalizata, dar intr-o mai mica masura. De exemplu, daca citesti ceva, intr-o cafenea, iar nivelul zgomotului este scazut, poti fi bombardat de informatii senzoriale. Iti poti concentra, totusi, atentia, asupra cititului, chiar daca tot auzi bazaitul conversatiilor de alaturi sau ai diverse senzatii corporale, plus multi alti potentiali stimuli care te pot distrage.

Atentia de jos in sus si de sus in jos

Psihologii spun ca influentele de jos in sus si de sus in jos capteaza atentia. Atentia captata de evenimentele de tipul de jos in sus se intampla fara efort si este automata. De pilda, atentia este captata imediat de mirosul painii calde, de plansul unui copil sau de o imagine in miscare, in timp ce navighezi pe internet. Simturile detecteaza acesti stimuli fara efort constient, de la sine. Informatiile senzoriale, care capteaza atentia, au rolul primordial de a ne mentine si proteja supravietuirea.

CITESTE Medicul psihiatru care a meditat in fiecare zi, timp de un an

Evenimentele de tipul de sus in jos controleaza atentia atunci cand individul face un efort constient de a se concentra asupra unui stimul. Acest tip de influente provin dintr-o sursa interna si depind de intentiile si scopurile individului.

Atentia de sus in jos este importanta pentru memorie, pentru atingerea obiectivelor, pentru coerenta informatiilor. Selectam stimulii relevanti pentru scopul propus. Distragerile sunt mai mici atunci cand atentia este total absorbita intr-o activitate. Individul isi foloseste atentia selectiva pentru a ignora distragerile sau informatiile mai putin relevante pentru scopul sau. Cand executa sarcini plictisitoare sau repetitive, este mult mai usor distras. Cand este complet absorbit si preocupat de ceea ce face, are mult mai putine sanse de a fi distras.

Va urma...

Citeste partea a doua aici.

 

Comenteaza cu Facebook