1. Suferi de orbire din neatenție
Este vorba despre lucrurile pe care nu le vezi, deși se află în câmpul tău vizual, pentru simplul fapt că nu te interesează. Așadar, de multe ori nu vezi lucruri care se află exact în fața ta pentru că, deși te uiți la ele, nu ești atent și mintea nu le percepe.
2. Majoritatea deciziilor luate sunt luate în mod inconștient
Ai impresia că listele cu avantaje și deavantaje ori cu plusuri și minusuri te ajută să iei cea mai bună decizie, însă e foarte probabil ca decizia să fie deja luată la nivel de subconștient.
Adesea factorii care ne determină să luăm decizia se află în subconștient și este vorba despre validarea socială ori despre ego-ul fiecăruia. Spre exemplu, atunci când vrei să îți cumperi un laptop nou, e posibil ca, în ciuda avantajelor și dezavantajelor constatate, să iei o hotărâre mai puțin înțeleaptă, din motive pe care nu ești capabil să le sesizezi (spre exemplu, ai văzut laptopul respectiv într-un film și decizia are legătură cu validarea socială).
3. Citești mai repede rândurile lungi, dar le preferi pe cele scurte
Oamenii de știință au descoperit că 100 de caractere pe un rând reprezintă lungimea optimă, însă preferăm să cititm un rând alcătuit din 45-72 de caractere. Această preferință ne facem să avem randament scăzut.
4. Îți poți aminti 3-4 lucruri odată
În timp ce porți o discuție importantă, ai senzația că îți vei aminti la final tot ce ai discutat. Ei bine, studiile realizate recent au dovedit că ne putem aminti 3, maximum 4 lucruri din timpul unei discuții. Așadar, dacă ai mai multe lucruri asupra cărora trebuie să te concentrezi, alege-le pe cele mai importante 4 și restul lasă-le pe mai târziu.
5. Îți imaginezi totul privind lucrururile de sus și ușor înclinate
Atunci când ne imaginăm un obiect, cum ar fi o cană, toți ni-l imaginăm ca și cum l-am privi de sus și ușor dintr-o parte. Se numește perspectivă “canonică” și o avem cu toții.
E bine de știut, atunci când ne imaginăm lucruri pentru a folosi Legea Atracției, asta pentru că putem face efortul de a ne imagina lucrurile din unghiuri diferite. Astfel, șansele să atragem lucrurile respective cresc considerabil.
6. Îți reconstruiești amintirile
Oamenii de știință și psihologii au descoperit că o amintire nu este precum un clip video pe care îl poți urmări de fiecare dată când vrei, acesta păstrându-și forma intactă. Mai degrabă, amintirile se schimbă de fiecare dată când le accesăm, în funcție de emoțiile pe care le avem când ne amintim anumite lucruri. Așadar, amintirile noastre se schimbă de-a lungul anilor.
7. Nu există multitask atunci când vorbim despre creierul uman
Suntem instruiți pentru a desfășura mai multe activități în același timp, însă specialiștii susțin că nu este posibil. Creierul uman dă randament numai atunci când se concentrează asupra unui singur lucru. Făcând asta, reușim să terminăm ce avem de făcut mai repede decât dacă ne-am ocupa de toate lucrurile simultan.