Perspectiva ayurvedica asupra alergenilor are in vedere preventia si modurile de a depasi anotimpurile cu predispozitii alergice, printr-un program care include dieta si stilul de viata. Ayurveda spune ca exista doua categorii de reactii la alergeni.
Cele doua categorii de reactii la alergeni
Prima este reactia innascuta, generata de predispozitia genetica. Poate fi reactia la anumite alimente sau la anumiti factori de mediu, precum praful sau blana animalelor. Acest tip de reactie este provocata de influentele Asaatmya, influente nocive sau nepotrivite. Aceleasi influente pot fi in regula in cazul unor oameni, iar in cazul altora nu, putand declansa reactii alergice la alune, grau, porumb, capsuni, etc.
Uneori, e usor de evitat un anumit aliment la care omul este alergic, dar atunci cand sunt mai multe astfel de alimente, e o reactie in serie, in lant, care devine problematica si se poate asocia cu o conditie cronica, dezvoltata in astm sau alte afectiuni care pot pune in pericol chiar viata.
Pentru a determina care sunt dezechilibrele din nastere, ce genereaza reactiile alergice, trebuie consultat un specialist ayurvedic, care sa indice tratament specific, deoarece acestea au radacini adanci, chiar in ADN.
A doua categorie include reactii temporare, sezoniere, sensibilitati pe care omul le dobandeste pe parcursul vietii sale si cu care nu se naste. Acestea pot fi mai usor tratate. Principala lor cauza este tipul de toxina reactiva, numit Amavisha. Aceasta se formeaza din toxina Ama, rezultata in urma digestiei incomplete.
Amavisha
Cand consumam alimente necorespunzatoare tipului nostru constitutiv sau mancam alimente greu digerabile, acestea se depun in colon si in tractul digestiv. Acumularea Ama duce, apoi, la migratia acestei toxine in organism. In urma interactiunii dintre Ama si organe sau tesuturi, se dezvolta o toxina mai complexa, numita Amavisha. Aceasta reprezinta cauza multor afectiuni, potrivit Ayurveda.
Alergenii sunt un element in plus, in acest scenariu. Cand substante precum praful sau polenul interactioneaza cu Amavisha, se provoaca o reactie. Natura reactiva a toxinei Amavisha este cauza acestei reactii. Oriunde interactioneaza si interfereaza, aceste toxine impiedica celulele organismului sa functioneze corect si determina astfel de reactii.
CITESTE APA CARE REDUCE AMA DIN ORGANISM
In functie de localizarea toxinei Amavisha, reactia apare pe piele, in gat sau in alte zone. E important de retinut ca nu alergenii, in sine, provoaca reactia respectiva. Multi oameni respira acelasi polen si nu au toti reactii alergice. Prezenta Amavisha in sinusuri, in plamani sau in subdoshas care le guverneaza determina faptul ca alergenii sa provoace o reactie.
Ayurveda spune ca Amavisha are un efect aditional: afecteaza functionarea sistemului imunitar. Aceasta este diferenta majora dintre toxina simpla, Ama, si cea complexa, Amavisha. Ama infunda microsistemele circulatorii, dar nu afecteaza echilibrul chimic al sistemului imunitar si nu interfereaza cu functionarea hormonilor imunitari. Amavisha este reactiva si mult mai periculoasa. Cand sistemul imunitar este afectat de acumularea de Amavisha, nu mai poate functiona normal, isi pierde capacitatea de adaptabilitate.
Detoxifierea
Reactiile alergice sezoniere, in anumite anotimpuri, pot fi prevenite prin detoxifierea organismului, la fiecare sfarsit de anotimp. Inlaturarea acumularii de Ama poate preveni transformarea acesteia in Amavisha. Detoxifierea ar trebui sa fie primordiala pentru oamenii care sufera de reactii alergice. Tot pentru detoxifiere sunt necesare masurile de a avea scaun zilnic, regulat, de preferinta 1-2 pe zi, primul dimineata.
Pentru evitarea, preventia si reducerea episoadelor alergice si a intensitatii lor, Ayurveda recomanda o dieta adaptata tipului constitutiv individual si anotimpului curent. Primavara si toamna sunt anotimpurile cu risc alergic sporit.
Anotimpurile cu risc alergic sporit
Primavara este un anotimp predominant Kapha, la fel este sfarsitul verii. In aceasta perioada se recomanda alimentele mai amare, astringente si picante. Atentie si la Pitta, insa, mai ales daca este predominanta in tipul constitutiv. A nu se exagera in acest caz, ci a se consuma cu moderatie alimentele picante. Se prefera ghimbirul si piperul in cantitati mici, de pilda, in locul ardeilor iuti.
Toamna este un anotimp Pitta, dar influenta Pitta se intinde din iulie si pana in octombrie sau pana la primele semne de inghet. In aceasta perioada se evita alimentele picante, acre si sarate si se consuma mai multe alimente amare, astringente si dulci. Atentie ca alimentele sa nu fie, totusi, prea grele si prea dulci, deoarece acestea pot infunda microsistemele organismului si pot agrava reactiile alergice. Se evita consumul lactatelor, precum branza. Se recomanda bautura numita Lassi, o parte iaurt proaspat si usor si patru parti apa filtrata, plus miere ca indulcitor. Se bea in timpul pranzului, pentru a ajuta digestia si a domoli Pitta.
Alimentatia
Masa principala a zilei si cea mai consistenta trebuie sa fie pranzul. In timpul anotimpurilor cu potential alergen, se recomanda consumul multor legume verzi, a dovleceilor de vara, zucchini sau lauki. Acestia linistesc si echilibreaza reactivitatea Amavisha. Dovlecii placintari nu sunt recomandati, pentru a preveni reactiile alergice, deoarece sunt mult mai greu de digerat. De evitat sunt si rosiile, cartofii, vinetele si ardeii grasi, galbeni, rosii si verzi. La fel, bananele, otetul.
CITESTE LISTA NEAGRA A SUBSTANTELOR ALERGENE DIN COSMETICE SI PARFUMURI
Condimentele
Mancarea poate fi condimentata cu urmatorul amestec:
- turmeric, care este antialergic
- chimion, care opreste crearea de Ama
- coriandru, care ajuta la detoxifierea celulara
- fenicul, care calmeaza si neutralizeaza
- ghimbir, care este anti-Ama si curata canalele
- piper negru, care curata canalele si sporeste biodisponibilitatea alimentelor si a nutrientilor
Cei trei stalpi ai sanatatii
In anotimpurile cu risc alergic sporit, Ayurveda spune ca exista trei stalpi ai sanatatii, iar acestia sunt dieta, somnul si meditatia. Cand sistemul imunitar este sub atac, omul resimte nevoia de mai mult somn. E important sa se respecte orele de odihna, intervalul benefic somnului.
Daca individul se culca tarziu si se trezeste tarziu, sporeste astfel riscul reactiilor alergice. Intervalul potrivit de somn este: culcare inainte de ora 10:00 P.M. si trezire inainte de ora 6:00 A.M. Meditatia reduce stresul, ajuta ca somnul sa fie profund si odihnitor si sprijina sistemul imunitar.
Cateva sfaturi ayurvedice pentru imbunatatirea digestiei si evitarea acumularii de Ama:
- Evitarea privitului la televizor sau ascultarii de muzica sau a radioului in timpul meselor. Concentrarea asupra mancatului, bucuria unei conversatii, mestecatul cu grija sunt benefice digestiei.
- Mancarea sa fie apetisanta vizual, gustoasa si potrivita tipului constitutiv individual si anotimpului.
- Intotdeauna se consuma mesele in pozitie sezand.
- Se mananca doar ¾ din capacitatea totala de ingerare.
- Nu se mananca si nu se bea in timpul sofatului, deoarece soferul nu se poate concentra corespunzator asupra altei activitati.
- Se incepe masa cu o clipa de tacere. Cu o rugaciune sau cu o multumire, cu recunostinta si apreciere pentru mancarea respectiva. Se asteapta cateva clipe, dupa masa, inainte de reinceperea activitatilor curente.
Riscul alergiilor astazi, cauze si preventie
Astazi, riscul alergiilor este cu mult sporit, mai ales la copii. Ayurveda considera ca una dintre principalele cauze este alimentatia, careia ii lipseste inteligenta naturii (alimente refrigerate, procesate) si este alterata pana devine “mancare moarta”, saracita de nutrienti.
Un alt motiv este lipsa condimentelor care ajuta digestia. Copiii trebuie obisnuiti cu consumul condimentelor in alimentatia lor, astfel li se creeaza obiceiuri alimentare sanatoase, care sustin sistemul imunitar. Feniculul, coriandrul si cantitati mici de turmeric sunt recomandate pentru uz frecvent in alimentatia copiilor.
Mediul reprezinta alta cauza. Este important sa le oferim copiilor un mediu sanatos, fara toxine, nepoluat, in care sa respire si sa creasca. De asemenea, apa este importanta, pentru preventia dezvoltarii reactiilor alergice. Apa si aerul este important sa fie curate, sanatoase, proaspete.
Daca orasul de resedinta este poluat, se recomanda folosirea unui purificator de aer, cat si plante care purifica aerul, precum busuiocul sfant. De asemenea, se recomanda folosirea unui filtru de apa, care sa elimine chimicalele, mercurul si alte adaosuri nocive din apa potabila.
Un mediu prea steril este, de asemenea, o problema. Sistemul imunitar trebuie sa fie putin provocat, pentru a functiona la capacitate maxima. Copiii ar trebui incurajati sa se joace cat mai mult in natura, fara a fi protejati excesiv. Important este ca organismul sa se adapteze treptat la temperaturile diferite. Daca este iarna, copilul incepe prin a sta 10 minute afara, apoi timpul se sporeste gradual, astfel nu se compromite imunitatea.
Daca o persoana s-a nascut cu sensibilitate la alergeni, acest lucru este foarte dificil de schimbat, de indreptat. Dar chiar si in aceste conditii, persoana respectiva isi poate imbunatati starea. Depinde de conditiile in care un asfel de om creste si se dezvolta, de capacitatea de intelegere a parintilor sai si de rutina zilnica.
Disclaimer:
Singurul scop al acestui articol este de a furniza informatii despre traditia Ayurveda. Informatiile nu au ca scop folosirea pentru diagnosticare, tratament, cura sau preventia vreunei afectiuni. Daca suferiti de afectiuni acute sau cronice, consultati medicul sau specialistul. Aceste informatii nu tin locul si nu sunt recomandate in locul consultatiei unui medic sau specialist.
Hatha Yoga Seva va invita la retreat in Gherdeal, in perioada 27-30 iunie 2019. Invitația este deschisa pentru toti cei care vor sa isi modifice mentalul intr-o maniera pozitiva, sa capete increderea si motivatia esentiale pentru o practica individuala constanta. Locuri limitate. Rezervari si inscrieri pe: hathayogaseva@gmail.com. Mai multe detalii aici.