Paştele este a doua mare sărbatoare anuală pentru foarte mulţi oameni de pe planetă. Yoghinii indieni nu acordau nicio atenţie acestei sărbători şi pentru ei nu reprezenta nimic, nu făcea parte din cultura si tradiţia lor. Totuşi, între principiile pe care le promovează sărbatoarea pascală şi principiile yoghine există multe similaritaţi.
Sărbătoarea nici măcar nu le aparţine credincioşilor sau majoritar creştinilor. Simbolurile sale merg mult mai departe in timp, amintind de zeiţa păgâna, Ishtar, de metafore ale sexualităţii si ale fertilitaţii, care astăzi sunt întruchipate de iepurii şi ouăle de Paste.
CITESTE VEDELE: ORIGINE, SEMNIFICAȚII ȘI IMPACT ASUPRA FILOZOFIEI EUROPENE
Oul
Oul cosmic, potrivit scrierilor Vedice, contine un spirit viu in interior, care se va naşte, va muri si va reînvia. Speculaţiile frecvente asupra creaţiei lumii, in literatura vedică timpurie, fac referire la simboluri precum Hiranyagarbha sau oul de aur.
Anumite versiuni ale complicatei mitologii hinduse il descriu pe Prajapati (Supremul Creator) ca formand oul si apoi iesind din el. Apropo de dilema: ce a fost mai intai, oul sau gaina? Creatorul sau Creatia? Brahma face la fel, plamadeste Creatia si apoi “apare” din ea. Unele versiuni spun ca Brahma a aparut din oul de aur, din care a creat, apoi, intreaga lume.
Gasim si alte asemanari in legendele antice ale lui Thoth si Ra. Picturile egiptene care il intruchipau pe Osiris, zeul reinviat, il prezinta revenind la viata si ridicandu-se din coaja sparta a unui ou. Legenda straveche a pasarii Phoenix suna asemanator. Pasarea mitica se spunea ca traia sute de ani. Cand isi termina ciclul de viata complet, murea in flacari, reinviind intr-o noua forma din oul pe care il depusese inainte de moarte.
Reinvierea
Fertilitatea, care era sarbatorita in vremuri demult apuse, cand paganii o venerau pe Ishtar, este totodata un simbol pentru nastere si renastere. Fertilitatea nu se refera doar la reproducere fizica, ci si la fertilitatea terenului pe care ne asternem si ne cultivam gandurile, la fertilitatea sarguintei noastre pe calea catre sfintenie.
Renasterea omului nu are loc doar la nivel fizic. Cea mai importanta renastere este cea la nivel spiritual. Cel mai puternic mesaj de Paste este acela al reinvierii. Iata cum culturile si civilizatiile diferite, crezurile, religiile, orientarile spirituale se intalnesc, sustinand aceleasi principii si valori universale.
CITESTE DOVADA CA IISUS A FOST UN BUDIST PE NUME ISSA, CARE A TRAIT 16 ANI IN INDIA
Sacrificiul
In sanscrita, “tap” inseamna a arde, Tapas se refera la disciplina stricta, la efortul ardent de a purifica mintea, corpul si spiritul, pentru scopuri mai inalte decat cele lumesti. Acest efort nu se refera doar la partea de exercitii din yoga, ci la insasi filosofia si esenta yoga. Disciplina yoghina implica sacrificiu de sine, ridica mintea si corpul catre un scop mai inalt decat ego-ul, decat propriile dorinte si placeri, in beneficiul tuturor oamenilor. Una dintre povestirile despre creatie, din Vede, spune ca Prajapati a produs universul si toate fiintele dupa ce s-a pregatit pe sine, mai intai, prin tapas.
Yoga se practica nu doar pe saltea, ci si in viata de zi cu zi, prin principii morale si stil de trai adecvat. Iertarea, moralitatea si tot setul de precepte crestine, pana la sacrificiul suprem al Fiului lui Dumnezeu, din iubire pentru oameni si semeni, au foarte multe in comun, ajungand sa devina similare filosofiei hinduse. Doar exprimarile si interpretarile pot parea diferite, dar conceptele sunt identice.