Nevoia de echilibru interior la cei mici | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
Nevoia de echilibru interior la cei mici

Într-o lume a consumerismului excesiv și fără sens, în care copiii sunt bombardati în mod constant cu stimuli fizici (vizuali, auditivi, olfactivi etc.) și psihici (cognitivi și emoționali), grija față de starea și dezvoltarea lor emoțională dar mai ales a echilibrului lor interior este mai importantă ca oricând. De aceea este esențial să introducem, în rutina zilnică a copiilor, un program de armonizare - conștientizare și permanentă reîntoarcere către sine, cu tehnici de meditație, relaxare, respirație și yoga. La preșcolari și școlari, până în casele 5-6, atenția ar trebui să fie pe cultivarea și potențarea acelor aspecte care definesc copilăria precum: inocența, curiozitatea, creativitatea, autenticitatea și sinceritatea.

 

Calea către Reziliența Emoțională

Image

Copilăria este o perioadă critică pentru dezvoltarea emoțională. Preșcolarii și școlarii navighează într-o lume plină de emoții pe care abia încep să le înțeleagă, să învețe cum să se raporteze la ele, să le integreze și exprime. Pe lângă propriile emoții și sentimente, trebuie să învețe să le recunoască și înțeleagă și pe ale celor din jur și să se inițieze în arta socializărilor primare - integrarea în primele grupuri sociale precum grădinița, școala. Putem să îi ajutăm să facă asta prin practici care îi învață să își accepte gândurile și emoțiile fără judecată, compasiunea și toleranța. Practicile de mindfulness potențează dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor și reziliența emoțională, îi ajută să dobândească o stare de liniște.

Exercițiile de respirație și tehnicile de atenție și concentrare îi ajută pe copii să-și observe gândurile și sentimentele într-o manieră lipsită de etichete. Această conștientizare de sine le permite să-și regleze emoțiile mai eficient, ceea ce duce la reducerea stresului și a anxietății. În domeniul psihologiei copilului, cercetările au arătat că practicile de mindfulness pot spori capacitatea copilului de a se concentra, de a lua decizii mai bune în raport cu sine dar și cu cei din jur și de a stimula empatia față de ceilalți.

Aspectul socializării timpurii

Studiile sociologice ne arată că cei mici învață observând și interacționând imitativ cu lumea din jurul lor. Socializarea timpurie joacă un rol esențial în modelarea înțelegerii relațiilor, a rolurilor de grup și a locului lor în comunitate. Yoga oferă un cadru excelent de interacțiune, copiii putând să relaționeze într-un mediu necompetitiv și de susținere. Într-un cadru jucăuș distractiv și sigur pot observa și explora ce presupune relaționarea cu semenii lor, paleta emoțională specifică grupurilor mici, oglindirea de sine în cel de lângă tine.

Cursurile de yoga pentru copii creează un microcosmos al comunității în care cooperarea, respectul și empatia sunt valorizate și primează nevoilor și dorințelor personale. Prin ipostaze ale activității de grup, copiii învață importanța echipei, a cooperării și gestionării conflictelor și a sprijinului reciproc. Aceste interacțiuni îi ajută să dezvolte abilități sociale esențiale care vor servi drept fundație pentru relații sănătoase de-a lungul vieții.

Puterea respirației și a mișcării

Din psihologia copilului, înțelegem că senzațiile corporale și mișcarea joacă un rol semnificativ în reglarea emoțională. Tehnicile specifice mindfulness-ului oferă celor mici cadrul necesar conștientizării propriului corpul, ajutându-i să recunoască și să gestioneze senzațiile fizice asociate diverselor stări emoționale (stresul, anxietatea, exuberanță). Învățându-i pe copii să-și controleze respirația și să se angajeze în mișcări conștiente, le oferim instrumentele necesare pentru a face față provocărilor din colectivitate. Aceste tehnici sunt deosebit de valoroase în mediile preșcolare și școlare, unde sunt angrenați în interacțiuni diverse și cu încărcături emoționale diferite, unde presiunile academice pot fi uneori copleșitoare. 

Image

Atelierele YogiHood de armonizare și echilibrare interioară îmbină metode ce au la bază esența practicilor vechi de mii de ani, de meditație și yoga, dar și teorii moderne din psihologie și sociologie cu scopul: “de a ne dezlănțui adevăratul potențial” (Paramahansa Yogananda) și “de a atinge calmul minţii” (Bhagavad Gita). Abordarea este adaptată la vârsta prichindeilor - la nivelul lor de dezvoltare fizică, cognitivă și emoțională.    Mai multe detalii aici

 

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook