Mediocritatea mentală, Calea rătăcirii Skip to main content
leaderi-roluri-mediocritate

Dacă reușim să ne detașăm de propriile convingeri și de dinamica socială în care ne-am obișnuit să trăim, putem vedea cu ușurință în jurul nostru o degradare a valorilor. De la cei mici, care și-au creat modele în influencerii de pe Youtube, până la cei mari, care și-au creat mecanisme de adaptare la mediul în care se învârt. 

Ca toate mamiferele și noi, oamenii, ne adaptăm prin mimetism. Din copilărie și până târziu în viață. Devenim asemenea celor cu care ne bem cafeaua și ne încredințăm trăirile. De aceea, în practicile spirituale se spune să “căutăm compania sfinților”.

Citește și: 7 sfinti care au urmat calea shivaismului (yogasat.ro)

Societatea de astăzi duce o lipsă acută de mentori

Iar acest lucru se întâmplă în toate domeniile. Mentoratul, indiferent că este în yoga sau chiar în școala gimnazială, este o chestiune de chemare. Poți fi mentor dacă asta îți este chemarea, dacă te-ai născut cu această dharma.

Educația, la orice nivel, se rezolvă prin educatori. Ori, cel care este menit să îi învețe pe ceilalți, este nevoie ca el însuși să fi trecut prin aceleași încercări și să fi avut același drum. Atlfel nu ar avea cum să îți arate Calea. O mama nu are cum să își educe copiii să primească și să ofere dragoste, dacă ea însăși nu a cunoscut vreodată iubirea. La fel și un ghid. Nu te poate educa decât dacă a cunoscut deja drumul.

Consumerismul la nivel de artă

Trăim într-un social în care principala valoare este consumerismul. De la chestiuni materiale, nevoia de a avea mai mult tot timpul, de deține mai mult, de a te face mai cunoscut, de a vinde, de a te face plăcut. Până și relațiile “se consumă”.

Până și în practica yoga au apărut deviații majore, tocmai pentru a “prinde” cât mai mulți oameni. Pentru că majoritatea intructorilor vor să lucreze pe volum, nu neapărat pe valoare. Plus că există și acea tendință a corectitudinii politice care face din yoga o practică foarte incluzivă, când ea, de fapt, nu este. Yoga nu se poate adapta sensibilităților celor mai ușor ofensabili. Adevărul este cum este, indiferent de părerea lor.

Image
mediocritate-citat-henry-ford

Oamenilor le lipsește mentalitatea de discipol

De aici și mediocritatea mentală cu care ne confruntăm în toate domeniile. Atunci când omul crede că le știe pe toate și nu îți păstrează o formă de smerenie și curiozitate, informația cu care vine în contact este supusă anulării.

Citește și: Nevroza omului modern – cancel culture (yogasat.ro)

Omul supus îmbunătățirii, cel care caută elevarea conștiinței are nevoie de mentori, în adevăratul sens al cuvântului: oameni cu valori solide, principii autentice, cei care au reușit să își armonizeze viața cu propriile trăiri. Conștiința colectivă are o putere uriașă, iar atâta vreme cât căutătorul va petrece timp printre oameni mediocri, nu va putea găsi răspunsurile pe care le caută. Chiar dacă vibrația acelor oameni este una familiar și le validează convingerile.

Meditația, rugăciunea, auto-cunoașterea, timpul petrecut cu oameni puri, cu o vibrație înaltă, este singura cale prin care creșterea conștiinței este una reală și de durată.

Mihaela Dragomir: mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

     

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook