Stefania Peri s-a nascut in Grecia, este absolventa de arhitectura si terapeut, practicand yoga din anul 2008. In 2013, a renuntat la viata de birou si a ales calea yoga. A calatorit in India, la Rishikesh, unde a studiat alaturi Jitendra Das, devenind instructor yoga, apoi si-a aprofundat studiile de anatomie si chiropractica. A fondat grupul Yoga Bliss, studioul Efzin Yoga si Pop Up Yoga, in Bucuresti. Aflati mai multe despre Stefania din interviul pe care l-a oferit in exclusivitate cititorilor Yogasat.
Yoga, pentru mine, reprezinta o practica ce reintroduce sinele in esenta lui, in natura lui si, mai departe, in conexiunea cu ce este mai presus si in jurul nostru. Altfel zis, integrare, unire, in alta forma. Pornind de la pranayama, exercitiile de respiratie ce ne readuc constiinta la procesul de baza, care ne tine in viata. Alternand acest proces cu asana (efectuarea posturilor), putem aduce corpul si spiritul intr-o alta stare decat cea pe care o cunoastem in viata de zi cu zi.
CITESTE Interviu Anca Elena Amariei: “Yoga inseamna transformare atitudinala si comportamentala”
Incapand cu efectele pe plan somatic, tonifierea sistemelor corporale de baza (endocrin, imunitar, respirator), yoga m-a ajutat sa devin constienta de corpul meu si de zone musculare care nu am stiut ca exista. Totodata, m-a ajutat sa imi intaresc structura osoasa. De exemplu, atunci cand am avut un accident nefericit la ski, practica yoga a fost motivul pentru care nu am avut deteriorari majore la nivelul coastelor, in urma cazaturii.
Alte efecte pe care le-am experimentat, la nivel psihic – psihologic, au fost capatarea rabdarii – ceea ce nu ma reprezenta acum cativa ani, si abordarea cu oarecare calm a situatilor problematice, care apar in viata. Meditatia, inclusa in practica yoga, m-a ajutat sa fiu mai constienta de alegerile mele si sa gasesc motiv si explicatii pentru toate aceste alegeri, corecte sau gresite.
Prin calea yoga (yoga marga in sanscrita), m-am cunoscut pe mine insami mai bine, mi-am apreciat corpul, mi-am cunoscut calitatile si, totodata, am explorat si mi-am constientizat defectele, trecand spre pasul urmator, de a corecta tot ce consider ca trebuie schimbat la nivel de perceptie personala. Desigur, este o practica care dureaza si, probabil, niciodata nu se termina!
Cu cat practic mai disciplinat yoga, cu atat mai prezente sunt si efectele. Incerc sa nu ratez o zi fara practica sau macar cateva momente de meditatie, de reculegere si recunostinta, self awareness. Momente ca acestea le consider tot yoga. Consider ca yoga este un mod de viata, un mod de gandire, o atitudine, nu este un sport, nu sunt doar cateva asane si un Namaste la sfarsit. Totodata, e importanta separarea orelor ce le predau practicantilor de practica personala, adica orele de practicape care mi le acord. De obicei, incerc sa imi incep ziua cu o sesiune, dimineata efectele practicii imi sunt mai prezente, corpul mai activ, mintea mai clara si prezenta.
Cred ca yoga ar aduce schimbari semnificative daca s-ar preda in institutiile de invatamant sau in locurile de munca, ca o pauza de la lucru. Fiecare individ ar constientiza mai multe despre el si, totodata, ca este parte dintr-un tot. Colaborarea, gestionarea cu succes a momentelor de stres, aprecierea si respectul fata de altii ar fi unele din efectele pozitive la nivel de comunicare iar, la nivel corporal, ora de yoga ar fi un remediu pentru efectele negative ale posturii gresite de stat cu orele la birou sau a greutatii daunatoare a ghiozdanului din spatele copilului. Afectiunile posturale, la nivelul oaselor, precum cele de scolioza si cifoza, vor fi cu siguranta mai putine.
CITESTE Interviu Ella Miu: “Yoga m-a ajutat sa ma vindec”
Maestri am cunoscut destul de multi pe parcursul ultimilor 10 ani, in calatoriile mele in si in afara Europei, unii mai renumiti, altii mai putin, am invatat, am acceptat, m-am lasat condusa, supusa, am fost de acord si in dezacord, m-am impotrivit, dar mereu am acceptat fiecare lectie sa “lucreze” in interiorul meu.
Consider ca maestrul in viata nu este altul decat universul si, mai departe, tu insuti, atunci cand gasesti conexiunea cu el. Restul mi se par “indrumatori” care, desigur te ajuta la realizarea acestei conexiuni, dar care totodata te pot induce in eroare. Desigur, imi place sa urmaresc cativa dintre ei si citesc cu “sete” tot ce este interpretat din scrierile vedice.
Cand am venit in Romania, locurile in care se practica yoga, in modul in care o percep eu, erau foarte putine si ma bucur sa vad o evolutie asa crescatoare, mai ales in ultimul an. Desigur, nu ma regasesc in totalitate in toate practicile pe care le-am intalnit, dar are o conotatie pozitiva faptul ca valul de yoga – cum imi place mie sa zic – a ajuns si in Romania, si sunt sigura ca fiecare practicant extrage ceea ce are nevoie din aceasta practica.
De multe ori, oamenii considera ca vinyasa este o yoga mai sportiva, iar altii gasesc orele de hatha prea “spirituale”. Eu tin sa zic ca imi place sa recunosc aceste efecte de la efortul depus pentru efectuarea posturilor si sa le interpretez la nivelul psihic – emotional in corp. Fiindca, pana la urma tot ce se secreta in corp, de la efortul fizic (hormoni, endorfine, etc) e bine sa stii sa transformi in energie si sa stochezi in favoarea ta, in centrele energetice care ar avea nevoie, pentru efectuarea echilibrului din plin ca unitate, ca individ.