Monica Tudora a predat hatha traditionala, hot, vinyasa, yin, dar cel mai bine spune ca se regaseste in ashtanga. Este instructor yoga cu doua diplome YTTC (yoga teacher training course), acreditate prin Yoga Alliance SUA (RYT-200). Monica spune are, in continuare, multe de studiat, preda yoga asa cum si practica, cu smerenie si detasare, fara un scop ambitios, conform credintei ca trebuie doar sa practici si restul vine de la sine. Aflati mai multe despre Monica Tudora din interviul acordat in exclusivitate pentru cititorii Yogasat.
Ce inseamna yoga pentru tine?
Toleranta, echilibru, ajutor pentru ceilalti, acceptare, respect si iubire pentru sine. Yoga pentru mine e o metoda holistica de dezvoltare personala si ma bucur ca din ce in ce mai multe persoane sunt interesate sa o practice. Trebuie sa practicam sub ghidaj competent si sa nu o privim ca pe o provocare, ci sa o abordam cu detasare, seninatate si lejeritate.
Ce efecte a avut practica yoga asupra ta?
Yoga nu m-a schimbat esential, m-a facut sa ma imprietenesc mai bine cu mine, ca sa zic asa. Mi-a aliniat cat de cat coloana bolnava, m-a facut sa capat o mai mare incredere in mine, sa ma accept, respect si iubesc mai mult, sa am mai multa rabdare, sa fiu mai putin colerica si anxioasa.
Ma amuz cand ma gandesc la practica mea de inceput, plina de comparatii, infuzata de ego si de frustrarile ca "nu-mi iesea" o anumita asana, si la cea de acum, complet lipsita de asteptari. Ma intereseaza mai putin sa stau in cap sau in maini si mai mult sa sustin o postura de baza, aparent neprovocatoare, adaptand-o la corpul meu, fiind constienta de ceea ce fac si plasandu-mi atentia pe respiratie.
Yoga ti-a schimbat modul de viata?
Nu (mai pot sa) mananc carne. A adaugat o oarecare disciplina. Judec mai putin si iert mai mult, pe ceilalti si pe mine. Am ramas in yoga pentru ca yoga spune sa o practici fix asa cum esti, fara sa ceara nimic de la tine. Mi s-a parut ceva genial, nemaiintalnit pana atunci: ceva care ma accepta exact asa cum sunt si care imi adauga valoare vietii.
Sa practic yoga e ca si cum m-as lasa iubita de cineva: devii mai bun, cresti, te dezvolti, te implinesti ca om, ca personalitate, ca scop. Cumva, cred ca yoga a devenit dharma mea, adica darul pe care il ai si scopul pentru care tu existi in lume. Eu cred ca exist, partial, pentru ca a impartasi beneficiile yoga cu cat mai multe persoane.
Cat de des practici yoga?
Regulat. Am un ritual in fiecare dimineata de posturi de yoga pentru coloana. Metodele mele preferate de meditatie sunt trataka si japa, cu mala. Si incerc sa practic ashtanga cat de des posibil.
CITESTE INTERVIU CARMEN IVAN: “INTERESUL PENTRU YOGA A APĂRUT ODATĂ CU…”
Faci yoga sportiva sau constienta?
Yoga sportiva eu o numesc stretching. Este ceva imperios necesar pentru persoanele care fac exercitii pentru masa musculara, pentru sportivii profesionisti care se pregatesc de competitii si pentru oricine isi lucreaza corpul si muschii prin orice metoda.
Yoga constienta insa este... yoga in sine, si asta imi place sa explorez. Yoga este despre a-ti concentra atentia pe lucruri care au loc in interiorul tau si pe cat mai putine din exterior. Celor care fac yoga, ocupandu-se strict de fizic, le spun ca e ca si cum ar manca doar colturile din tava cu prajitura. Pierd esenta.
Fizicul e doar o optime din ce inseamna yoga de fapt, daca e sa ne gandim la clasificarea propusa de Patanjali in Yoga Sutra. Este partea care se ocupa de aspectul brut al fiintei, prin care trebuie sa trecem ca sa accedem la un nivelurile ulterioare, cum ar fi tehnicile de respiratie, meditatia samd.
Cum sunt cei care participa la clasele tale? Ce cauta oamenii care vin la clasele tale?
N-as putea sa generalizez. Probabil ca sunt din filmul meu, vibram pe aceeasi lungime de unda si avem firi compatibile. Nu se iau prea tare in serios, dar sunt dedicati si incearca sa inteleaga yoga si dincolo de fizic. Cred ca putem culege din yoga beneficiile de care avem nevoie in momentul respectiv. Daca la inceput iti simti doar coloana mai dezmortita si te imprietenesti mai bine cu propriile-ti articulatii, e perfect. Apoi poate incepi sa cauti ceva mai mult si sa vrei sa intelegi mai mult. Intr-o clasa de 55 de minute nu ai cum sa faci altceva decat asana, ceva meditatie si cateva tehnici de respiratie; ii stimulez insa sa fie curiosi si sa se documenteze suplimentar.
CITESTE VAL VOICU - INSTRUCTOR HATHA YOGA SEVA
Cea mai mare recompensa a mea este sa vad ca oamenii vin saptamana de saptamana la clasele mele - imi aduce o bucurie dincolo de cuvinte. Ii indemn mereu pe cei noi sa nu traga cumva concluzia ca daca nu le-a placut clasa mea, asa e toata yoga si deci nu e pentru ei. Din fericire, sunt nenumarate stiluri de yoga si modalitati de a o impartasi cu ceilalti, si cum timpul este foarte pretios, trebuie sa ne gasim instructorul la care revenim cu placere si stilul care ni se potriveste cel mai bine. Deci sunt de experimentat cel putin 3-4 sedinte, ghidate de persoane diferite, ca sa poti emite concluzia ca yoga e sau nu pentru tine.
Personal, cred in puterea transformatoare pe care o are yoga. Eu insami tin clase cu colegii de serviciu si ma face foarte fericita entuziasmul cu care revin la clase si faptul ca simt ca progresam impreuna.