Anca Maftei este psihoterapeut si facilitator de constelatii familiale si sistemice, pasionata de vindecare holistica. A urmat scoala Hatha Yoga Seva, cu instructorul Val Voicu, descoperind adevaratele valori ale acestei practici, cat si beneficiile sale in viata cotidiana. Anca ne-a oferit un interviu in exclusivitate pentru cititorii Yogasat:
Livia Bonarov: Te rog, draga Anca, spune-ne cate ceva despre tine. Ce faci, cu ce te ocupi, ce crezi ca te reprezinta?
Anca Maftei: Sunt un om interesat de cunoastere si mai ales autocunoastere, pasionata de maretia spiritului uman, de arta si filosofie. Sunt psihoterapeut si facilitator de constelatii familiale si sistemice, o metoda de terapie foarte profunda, ce actioneaza la nivelul inconstientului colectiv, care ajuta la solutionarea unor problematici extrem de complexe la nivelul sistemelor vii din care facem parte. Sunt pasionata de diferite maniere de vindecare holistica, dar mai ales de samanism si lucru cu arhetipurile. Ma reprezinta misiunea de a aduce cat mai aproape de oameni cunoasterea profunda a fiintei umane si valoarea invatarii continue.
L.B.: Ce inseamna yoga pentru tine?
A.M.: Yoga pentru mine inseamna conexiune, prezenta si intoarcerea catre universul interior. Este o calatorie catre Sine. Armonizarea corpului cu sufletul, a lasa energia sa curga liber. Adevarata noastra vocatie in aceasta viata este desavarsirea pe toate planurile, iar yoga este una dintre caile catre aceasta.
L.B.: Ce efecte a avut practica yoga asupra ta?
A.M.: Pot spune ca sunt fascinata de relatia dintre corp si suflet, astfel ca am vazut multe beneficii, mai ales la nivelul respiratiei, de cand am inceput sa practic. Sunt inclinata sa imi accept corpul mai mult si sa il vad ca pe masinaria complexa ce este. Drumul este unul ce se intinde pe durata intregii vieti, asa ca sunt determinata sa il continui si sa descopar in permanenta miracolul transformarii noastre continue. Practicand, eliminam blocajele mentale, energetice si corporale, generand tot mai multa claritate, dezvoltand tot mai mult spatiu fizic si mental.
L.B.: Yoga ti-a schimbat modul de viata?
A.M.: Consider ca yoga mi-a schimbat perspectiva asupra vietii, in sensul ca deschide o cale catre interior. Nu pot spune ca mi-a schimbat modul de viata, dat fiind ca pentru mine compasiunea, drumul continuu catre vindecare si accensiunea permanenta erau valorile mele de baza, dar pot observa o mai mare putere de concentrare, autocontrol si sentimentul ca sunt mai aproape de casa.
L.B.: Cat de des practici yoga?
A.M.: Intentia este de a practica cat mai des, dar realmente se intampla asta cam de doua ori pe saptamana extins, si zilnic meditatie.
L.B.: Faci yoga sportiva sau constienta?
A.M.: Am participat la cursul sustinut de Val Voicu, care m-a ajutat sa pasesc timid in zona practicii constiente si pot spune ca yoga nu este un sport, ci devine un stil de viata, o viata constienta, o alegere de a parcurge drumul catre iluminare. Cuvantul ”yoga” in sanscrita inseamna “uniune”, “armonie”, astfel ca duce la armonizarea sufletului, trupului si mintii, dar mai mult decat atat, se refera la intoarcerea constienta catre Sine. Nu asanele in sine, cat intentia din spatele practicii si asumarea constienta a procesului de devenire sunt cele mai relevante, astfel ca yoga sportiva are beneficii ca si fitnessul, de altfel, dar nu are legatura cu calea catre iluminare.
L.B.: Crezi ca yoga ar aduce schimbari semnificative in lume, daca ar fi inclusa in institutiile de invatamant si la locurile de munca?
A.M.: Sunt convinsa ca yoga si alte practici de tipul meditatiei ar ajuta nespus o societate traumatizata, inchistata in material si cu o minte imprastiata in mii de directii. Vacarmul interior se reflecta in societatea in care traim. Schimbarea trebuie sa vina de la fiecare dintre noi, iar yoga ar influenta pozitiv toate aspectele vietii persoanelor care ar incepe sa practice.
Sunt numeroase studii stiintifice ce coreleaza practica yoga cu o viata emotionala mai echilibrata, cu o mai buna gestionare a stresului si a emotiilor intense, cu o capacitate de concentrare mult mai mare, cu o relationare cu sine si cu ceilalti mult imbunatatita si cu multe alte beneficii de ordin fizic si psihologic. Yoga poate fi practicata de toate tipurile de persoane, de la copii la batrani, atleti si persoane aflate in conditii precare de sanatate.
Yoga este o practica sufleteasca, astfel ca acela care o practica devine mai iubitor fata de propria fiinta, fiind apoi capabil sa transmita aceasta iubire si catre semeni.
L.B.: Iti multumesc, draga Anca, pentru ca ai impartasit aceste clipe, ganduri si trairi cu noi.