Inteligenta emotionala: ce este si de ce avem nevoie de ea Skip to main content
Inteligenta emotionala: ce este si de ce avem nevoie de ea

Inainte sa apara notiunea de inteligenta emotionala, IQ-ul era singurul indicator asociat cu succesul. Ei bine, se pare ca persoanele cu un IQ mediu, obisnut, se descurca mai bine la capitolul inteligenta emotionala, comparativ cu persoanele care detin un  IQ peste medie.

Inteligenta emotionala consta in capacitatea individului de a identifica, evalua si constientiza propriile emotii, dar si pe cele ale celor cu care interactioneaza. Inteligenta emotionala este innascuta, insa poate fi cultivata de-a lungul vietii. Acest tip de inteligenta reprezinta un indicator al succesului pe termen mediu si lung.

De fapt, inteligenta emotionala se afla exact la granita dintre competentele personale si cele sociale. Competentele personale tin de abilitatea individului de a fi constient de emotiile sale, dar si capabil sa le controleze. Competentele sociale tin de intelegerea comportamentului, a starii si a emotiilor ori motivatiei celor din jur, astfel incat sa adopti atitudinea potrivita pentru a imbunatati relatiile cu acestia.

Inteligenta emotionala, IQ-ul si personalitatea

Inteligenta emotionala nu are nicio legatura cu coeficientul de inteligenta. Inteligenta reprezinta abilitatea de a invata si este aceeasi si la 15, dar si la 50 de ani. Pe de alta parte insa, inteligenta emotionala consta intr-un set de competente pe care le ai, insa le poti imbunatati pe parcurs. Cu toate ca unele persoane sunt nativ mai inteligente decat altele din punct de vedere emotional, e important sa stim ca inteligenta emotionala sa poate si dobandi, la fel cum se poate cultiva.

Citeste: INTELIGENTA EMOTIONALA: EFECTELE PE CARE YOGA SI MEDITATIA LE AU ASUPRA SA

Personalitatea este suma caracteristicilor si trasaturilor morale si intelectuale ale unei persoane. Insa la fel ca si IQ-ul, personalitatea nu are de-a face cu inteligenta emotionala si este stabila, neschimbandu-se de-a lungul anilor.

Din fericire, inteligenta emotionala joaca un rol extrem de important in obtinerea succesului pe plan profesional.  Potrivit studiilor facute in domeniu, inteligenta emotionala este cel mai important indicator al performantei si succesului, indiferent de aria de desfasurare a activitatii.

Comunicarea dintre partea emotionala si cea rationala a creierului reprezinta principala sursa a inteligentei emotionale.

Cum iti cultivi inteligenta emotionala

Pentru a iti cultiva inteligenta emotionala, trebuie sa te concentrezi pe dezvoltarea urmatoarelor abilitati:

  • Abilitatea de a reduce emotiile negative
  • Abilitatea de a iti pastra calmul si de a face fata stresului

Citeste: INTUIȚIA ESTE CEA MAI ÎNALTĂ DOVADĂ DE INTELIGENȚĂ

  • Abilitatea de a iti exprima (si) emotiile negative atunci cand e necesar
  • Abilitatea de a preveni o situatie dificila inainte de a fi nevoit sa o gestionezi
  • Abilitatea de a invata sa accepti infrangerea
  • Abilitatea de a iti arata sentimentele si trairile cele mai intime atunci cand e necesar
Comenteaza cu Facebook