Edó Gergely este scriitoare, life coach și coach de psichologie vedică, facilitator de constelații familiale, sistemice și fenomenologice, facilitator și trainer LIP – Life Integration Process. Membru fondator al centrului spiritual Casa EDO – enthusiasm, dharma, oneness; al Nelles Institut Transylvania și al Spiri2Art Center. Practică hatha yoga combinat cu yoga dinamică. Focusul ei în practică totuși nu este pe asane, ci pe pranayama, pratyahara, dharana, dhyana și cântarea mantrelor.
Mai multe despre Edó în interviul oferit în excșusivitate pentru Yogasat.
Citește și: Maria Magdalena Gherasim: „Yoga înseamnă deschidere, înseamnă transformare și un stil de viață.”
„Yoga nu a apărut în viața mea pentru că am ales o cale spirituală, ci dimpotrivă, yoga m-a găsit pe mine. Eram într-un moment de criză și m-a ajutat să fac primii pași spre împăcarea cu mine însămi și cu lumea care mă înconjoară. Deodată nu m-am mai simțit o ciudată, ci mi-a oferit un context mai larg, în care felul meu de a fi și-a găsit locul. M-a pornit spre minunata cale de conștientizare a complexității ființei umane. Din identificarea cu mintea maimuță (manas) și cu egoul (ahamkara), am ajuns la înțelegerea diferitelor nivele ale ființei prin sistemul și psihologia chakrelor. M-a ajutat să integrez și să armonizez nivelul fizic, psihic și spiritual. Prin yoga am avut prima oara insightul că sunt întreg și complet așa cum sunt, că sunt lumină divină, că sunt satchitananada, și practica mă ajută de fapt să văd mai bine acele straturi, care acoperă conștienta divină care suntem deja. M-a ajutat să caut sursa înăuntru, și nu în afară.
De mic copil eram deja un fel de vegetarian, în acele vremuri acesta era considerat ceva destul de ciudat, mai ales într-o comunitate tradițională din Transilvania. Când m-am aprofundat în filozofia vedică, am înțeles mai bine ahimsa, yama care lucra deja în mine. Însă cu timpul am înțeles și că urmarea oarbă a yamelor, la fel ca în cazul altor căi religioase sau spirituale, poate face oamenii dogmatici și rigizi. Am văzut mulți instructori care în loc să practice cu compasiune, și-au torturat corpul și sufletul. Pentru mine yoga înseamnă în primul rând conectare cu dragoste și cu compasiune cu viața care curge prin mine. Înseamnă smerenie. Înseamnă, că văd măreția vieții și în loc să încerc să dețin controlul asupra acestei vieți, devin canalul acesteia. Devin ceea ce sunt deja, o aventură unică a divinului care se manifestă prin mine, și prin toate ființele de pe pământ. Yama și Niyama mi-au schimbat perspectiva asupra vieții de zi cu zi, și m-au ajutat să îmi cunosc mai bine acțiunile și abordările mele în practica yoga. Să deosebesc când practic cu efort, îndemnat de egoul spiritual, și când practic din prezență, ascultând și observând dintr-o stare de veghe. Dacă reducem yoga la asane, atunci nu practic des yoga.
Dacă deschidem yoga spre filozofia și psihologia yoga din Bhagavad Gita, pot să zic, că nu practic yoga, ci sunt în yoga, respir în yoga. Fiecare moment conștient, în care nu există lupta de a schimba, corecta, îmbunătății ceva, nu există forțare, ci sunt de acord cu ceea ce e, și acesta e punctul de plecare pentru orice aș face, e un moment în yoga. Când ceea ce gândesc, zic și fac e unul. Sunt în yoga când sunt prezent. Când suntem în prezență, practica capătă o altă adâncime, schimbările apar de la sine, în concordanță cu ritmul interior și unic al fiecăruia dintre noi.
Sunt invitată des în școli să povestesc sau să țin prezentări copiilor și adolescenților. Experiența mea este, că e o nevoie imensă în copii pentru liniște, contemplare, calmare și relaxare. Iar în adolescenți spre cunoașterea mentalului și spre dezvoltarea personalității. Arsenalul uneltelor din practica yoga și psihologia yoga ar putea fi o cale bună spre autocunoaștere și spre procesul de descoperire al propriilor resurse atât pentru copii și adolescenți, cât și pentru adulți.
Îl consider maestrul meu în yoga pe Bakos Attila, maestru în yoga și în cultura vedică din Ungaria, care la rândul său a fost discipol al B.A. Narajan Swami, B.R. Sridhara Svami și B.S. Govinda Swami din India, iar în meditația și în filozofia yoga tibetană pe Lílavadzsra dr. Pressing Lajos, tot din Ungaria. Mă inspiră și mă ajută de asemenea cărțile și învățăturile lui Swami Rama, B.K.S. Iyengar, Christiane Brown, Anodea Judith, Sri Aurobindo, Caroline Myss. ”
Mulțumim Edó.
Namaste!