Dharma, calea de a nu mai suferi si de a evolua spiritual Skip to main content
Dharma, calea de a nu mai suferi si de a evolua spiritual

Lege cosmica

Dharma se regaseste in cele mai stravechi tratate din sanscrita, fiind un concept extrem de important in hinduism, in buddhism si in yoga. Acest concept vast are multiple sensuri, intelesuri si aplicatii practice. Provine din cuvantul dhri, care inseamna a mentine, a pastra, a conserva. Vedele timpurii si hinduismul stravechi se refereau la legea cosmica, care a creat universul din haos, prin acest concept. Buddha a predicat Dharma ca fiind adevarata natura a Universului.

Moralitate si datorie spirituala, calea eliberarii de suferinta

Este interesant faptul ca Dharma semnifica simultan atat destinatia (scopul final), cat si calea de a ajunge acolo. Cartile Legilor din hinduism vorbesc despre Dharma, raportata la comportamentul nostru, ca fiind moralitate si datorie spirituala. Dharma umana poate fi inteleasa sub forma scopului vietii omului. Implica un set de reguli si principii pentru un comportament adecvat, pentru mentinerea ordinii sociale si pentru eliberarea sufletului. Karma creeaza separare si nedreptate, tensiuni si confuzie morala, inegalitati sociale si intre sexe. Legea Karmei are ca efect suferinta. Legea Dharmei creeaza unitate, claritate si coerenta si are ca efect eliberarea de suferinta. Potrivit predicilor lui Buddha, Dharma reprezinta, totodata, calea de a iesi din suferinta.

CITESTE CELE 4 ADEVARURI NOBILE DIN BUDDHISM

Scopul existentei

Legile Dharmei sunt universale, sursa lor primordiala fiind insusi Dumnezeu. Potrivit hinduismului, una dintre datoriile pe care si le-a alocat Siesi Dumnezeu este aceea de a proteja lumile si fiintele, impunand Dharma specifica fiecareia dintre acestea. Aceasta Dharma unica reprezinta scopul existentei fiecarei fiinte si a fiecarei lumi, in cadrul Dharmei intregii Creatii. Aceeasi Dharma unica, individuala, este, totodata, si calea eliberarii sufletului respectiv din Creatie.

Potrivit Bhagavad Gita, toate fiintele trebuie sa-si accepte Dharma pentru ca ordinea si armonia sa existe in lume. Daca o fiinta isi urmeaza propria Dharma, atunci isi realizeaza adevarata chemare, slujind astfel tuturor fiintelor prin faptul de a-si juca adevaratul rol. Pentru hindusi, toate fiintele au o Dharma proprie, de exemplu soarele trebuie sa straluceasca, iar albinele sa faca miere.

Reintoarcerea la adevarata noastra natura, la Dumnezeu

Dharma este eterna, dar aplicarea sa este schimbatoare, in functie de evolutia timpului. Legile Dharmei li se aplica sufletelor care inca nu s-au eliberat. In stare eterna si infinita, fiecare suflet se guverneaza pe sine si exista prin sine. Nu este legat de nimic, e complet, perfect si asemanator lui Dumnezeu, intr-o stare de Unitate.

CITESTE CELE 4 TENDINTE ALE NATURII UMANE: KAMA, ARTHA, DHARMA SI MOKSHA

Legile Dharmei au fost create pentru eliberarea sufletelor legate de lumea materiala si muritoare. Karma, ignoranta, iluziile, dorintele si actiunile manate de dorinte leaga sufletele de aceasta lume. Pentru aceste suflete, Dharma reprezinta ghidarea inapoi, pe calea catre Dumnezeu.

Legile Dharmei nu sunt rezultatul unor revelatii divine, precum Vedele. Sunt creatii umane, aparute prin reamintire, nu prin nascocire sau din auzite. Ele reprezinta chintesenta intelepciunii colective a Maestrilor spirituali. Aceste legi servesc pentru deosebirea binelui de rau, pentru reintoarcerea la moralitate, virtute si la adevarata natura spirituala si sfanta, din care provenim.

 

*In luna februarie a anului 2019 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

Comenteaza cu Facebook