Potrivit medicinei ayurvedice, sănătatea este starea naturală a organismului. Factorii externi sau interni care apar sunt responsabili pentru imbolnăvirea trupului.
Ayurveda ne indeamnă să avem grijă de alimentaţia noastră, să adoptăm un stil de viaţă sănătos, să folosim plante cu efecte tămăduitoare, să practicăm yoga si meditaţie pentru a avea o sănătate de fier.
Scopul ayurveda este de a ne asigura un corp, o minte si un spirit echilibrate. Experientele pe care le avem in decursul vietii, emotiile si sentimentele traite, pot influenta sanatatea noastra in aceeasi masura in care o pot face substantele ori mancarurile ingerate. Spre exemplu, pitta este la fel de afectata de critica venita din partea sotului, pe cat este de afectata atunci cand mananci o farfurie plina cu cartofi prajiti in ulei. Atunci cand pitta sufera dezechilibre, apar iritatiile, bufeurile, nerabdarea, ba chiar si accesele de furie.
In functie de sezon, trebuie sa ne adaptam rutina zilnica si obiceiurile alimentare, pentru a ajuta organismul sa faca fata cu bine conditiilor climaterice specifice. Vara este sezonul in care pitta dosha se acumuleaza in exces in organism. Asadar, trebuie sa facem eforturi pentru a contracara acumularea specifica sezonului pentru a preveni imbolnavirea.
Pitta in exces se manifesta prin urmatoarele simptome:
- Febra
- Infectie
- Inflamatie
- Indigestie, constipatie sau diaree
- Infectii fungice sau parazite
- Transpiratie excesiva si urat mirositoare
- Sangerari
- Hiperaciditate
- Eczeme, iritatii
- Respiratie urat mirositoare
Cauzele care determina acumularea de pitta in exces sunt:
- Alimentatie care favorizeaza acumularea pitta
- Expunerea excesiva la soare, arsurile solare
- Stresul de natura emotionala
- Expunerea la substante chimice
Cum combati acumularea de pitta in exces
Dieta
Stomacul si intestinul subtire sunt doua locuri preferate pentru depozitele de pitta. Asadar, trebuie sa fii atent la dieta si sa alegi alimente cu efect de detoxificare a organismului, dar si alimente cu efect racoritor. Iata cateva reguli de dieta care trebuie respectate:
- Mananca fructe dulci si zemoase: pepene, piersici, nectarine, prune
- Consuma legume cu gust usor amar: varza kale, broccoli, varza, sparanghelul
- Foloseste condimente care favorizeaza digestia precum: chimionul, turmericul, coriandrul sau chimenul
- Limiteaza consumul de alimente picante, fermentate, sarate, uleioase si prajite
- Redu sau elimina alcoolul si cofeina
- Consuma mult apa rece
Stil de viata
Si stilul de viata trebuie adaptat la schimbarile specifice sezonului. Fa-ti un obicei din a te culca intotdeauna inainte de ora 10 seara, mananca la aceleasi ore, fa-ti masaj cu ulei de cocos si respecta urmatoarele indicatii:
- Inoata (daca nu inoti, intra macar in apa pana la bust) in lac, rau, mare sau ocean. Daca nu ai posibilitatea asta, stai zilnic in cada plina cu apa cel putin 10 minute.
- Fa-ti timp pentru meditatie zilnica.
- Poarta haine din materiale naturale si in nuante reci precum albastru sau mov.
- Nu face sport in miezul zilei, ci dimineata devreme si seara foarte tarziu.