Potrivit medicinei ayurvedice, consumata in cantitati moderate, sarea poate echilibra toate cele 3 dosha.
In ciuda reputatiei negative pe care a capatat-o, sarea poate avea si efecte benefice, atunci cand este consumata in cantitati moderate.
Potrivit specialistilor in ayurveda, sarea poate stimula procesul de eliminare a toxinelor din organism, poate stimula totodata digestia si poate ameliora durerile cauzate de afectiunile gastrointestinale.
Citeste: TANDULODAKA – APA DE OREZ, REMEDIU PENTRU O SERIE DE AFECTIUNI
In ayurveda, gustul sarat face parte din cele 6 gusturi indispensabile – sarat, duce, acru, picant, amar si astringent. Fiecare dintre aceste gusturi are atat o functie mentala, cat si una fizica, de aceea nu trebuie neglijat niciunul dintre ele.
Echilibrul este insa cheia si atunci cand vorbim despre sare – in cantitati mari, sarea poate cauza hipertensiune si poate provoca multe neplaceri, mai ales pacientilor cu probleme cardiace.
Gustul sarat pentru Vata
Vata este aer si spatiu, iar consumul de sare echilibreaza elementele uscate si reci ale acestei dosha. Graba si agitatia care definesc zilele noastre pot produce acumulare de vata, insa atata timp cat consumam sare in cantitati moderate, putem mentine echilibrul in organism.
Gustul sarat pentru Pitta
Pitta si gustul sarat au doua elemente in comun: focul si apa. Consumul excesiv de sare poate accentua aceasta dosha, mai ales in lunile calduroase de vara. Pentru racorire insa, e recomandat sa se consume sare alaturi de alimente amare.
Citeste: 5 INGREDIENTE DIN NATURA, CARE TRATEAZA PROBLEMELE DIGESTIVE
Gustul sarat pentru Kapha
Alcatuit din apa si pamant, Kapha este stabil si racoros. Se recomanda evitarea consumului excesiv de sare intrucat in cazul celor dominati de kapha favorizeaza retinerea de apa in tesuturi si instalarea unei stari de lentoare. Consumul moderat de sare se recomanda in prezenta unor alimente uscate sau calde ori care incalzesc corpul.
Recomandat este sa se evite sarea de masa si sa se consume, mai degraba, sare de Himalaya sau sare de mare.
*In perioada 17-22 iunie, la Cheile Gradistei, se desfasoara a doua editie a Festivalului YogaSat. Elementele cheie ale festivalului sunt: hatha-yoga • meditatie la rasarit • pranayama • mantra chanting • didgeridoo • Vijnana Bhairava • concert la sitar • gong bath • meniu lacto-vegetarian. Mai multe info aici.