Computerele vor deveni constiente si vor extermina rasa umana? Skip to main content
Computerele vor deveni constiente si vor extermina rasa umana?

Multi oameni de stiinta sunt de parere ca, in cele din urma, computerele vor deveni constiente. In 2009, Bernard Baars si Stan Franklin, experti in computere, scriau: “constiinta poate fi produsa de algoritmii care ruleaza intr-o masinarie.” In octombrie 2017, MIT Technology Review opina ca aceasta posibilitate nu este deloc indepartata. Dat fiind ca evolutia biologica este mai lenta decat cea tehnologica, exista teama ca oamenii vor fi incapabili sa concureze cu masinarii constiente.

CITESTE 10 ABILITĂȚI ALE CREIERULUI CARE DEMONSTREAZĂ CĂ SUNTEM CAPABILI DE ORICE

Stephen Hawking a declarat la BBC, in 2014: “Cred ca dezvoltarea inteligentei artificiale complete ar putea pune capat rasei umane.” Elon Musk, CEO-ul Tesla, a spus: “Tehnologia AI (Artificial Intelligence) reprezinta un risc fundamental pentru existenta civilizatiei umane.”

Cata vreme nu putem nega faptul ca creierul este o masinarie, atunci si alte masinarii, dotate corespunzator, ne putem gandi ca ar putea dobandi constiinta. Unii nu sunt de acord, sustinand ca creierul, spre deosebire de computerele clasice, este capabil de operatiuni cuantice in profunzimea circuitelor neuronale. Totusi, viitoarele computere cuantice ar putea imita comportamentul creierului in toate felurile. Exista operatiuni cognitive pentru care subiectul nu necesita constiinta de sine. Acestea sunt realizate, cu mult mai multa precizie si viteza, de catre masinarii.

E posibil ca masinariile viitorului, dotate cu inteligenta artificiala, sa poata emula toate operatiunile cognitive ale omului si sa-l inlocuiasca in toate activitatile. Dar nu se stie daca aceste masinarii vor putea fi si constiente.

Parerile sunt impartite. In cazul in care constiinta ar deriva din nimic (sunyata, in sanscrita), precum se spune in buddhism, atunci o masinarie suficient de complexa incat sa emuleze procesele creierului ar putea deveni constienta. Aceasta nu ar fi posibil in cazul in care constiinta ar fi desprinsa de realitatea fizica, precum sustine Vedanta. Potrivit acesteia, fenomenele mentale si fizice sunt doua aspecte ale aceleiasi realitati, precum doua parti ale aceleiasi monede. Se spune ca Buddha, pe patul de moarte, a fost de acord cu aceasta teorie. De asemenea, pionierii teoriei cuantice agreeaza complementaritatea pe diferite nivele, inclusiv dualitatea mintii si a materiei sau a subiectului si a obiectului.

CITESTE SE LUCREAZĂ LA UN STIMULATOR CARE POATE TRANSMITE INFORMAȚII CREIERULUI

Totusi, constiinta depaseste o masina de calcul, deoarece este capabila sa opreasca procesul in creierul subiectului, dupa propria vointa, pentru a lua la cunostinta ceea ce se intampla. Doar mintea constienta poate face aceasta, de aceea e posibil ca, pana la urma, constiinta sa nu poata fi computerizata. Pana la conceptul de sine in paradigma unei masinarii, noi inca ne confruntam cu dificultatea de a localiza constiinta.

Asadar, ar fi total incorect sa presupunem ca masinarii bazate pe logica si matematica ar putea imita toate sistemele naturale.  Insa, chiar daca masinariile nu vor deveni constiente, va exista o tendinta accentuata a oamenilor de a le trata ca si cum acestea ar fi constiente.

 

*In luna februarie a anului 2019 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

 

Comenteaza cu Facebook