Empatia este o trasatura care ne face sa fim mai buni cu cei din jur, pe care ii intelegem mai bine, imbunatatindu-ne astfel calitatea vietii.
Cum se naste insa empatia si ce factori au un impact direct asupra acesteia? De ce unii oameni par sa nu aiba empatie, in timp ce altii au din belsug? Ei bine, Judith Orloff, autoarea cartii “Libertate Emotionala” a identificat 4 factori care contribuie la dezvoltarea acestei trasaturi.
Temperamentul – temperamentul este innascut iar unii oameni se nasc cu o sensibilitate crescuta. Se poate identifica un viitor adult empatic prin reactia pe care acesta o are la limina, mirosuri, miscare, temperatura si sunete. Cu cat copilul este mai sensibil la acesti stimuli, cu atat mai mult isi va dezvolta aceasta trasatura in viata de adult.
Mostenirea genetica – potrivit spuselor din Judith, empatia poate fi mostenita genetic. Copiii foarte sensibili si empatici fac parte, de regula, din familii in care se regasesc aceste trasaturi.
Parinti foarte atenti la nevoile lor – copiii crescuti de parinti foarte atenti la nevoile lor invata sa aprecieze ceea ce au si isi dezvolta astfel empatia.
Traumele din timpul vietii – pe de alta parte, copiii neglijati sau abuzati in copilarie nu isi dezvolta empatia, comparativ cu cei care nu au avut parte de asemenea traume. De regula, oamenii cu foarte putina empatie ori deloc, au fost crescuti de parinti alcoolici, abuzivi, depresivi sau narcisisti. Acestia s-au simtit in copilarie neiubiti si neapreciati si de aceea le este foarte greu sa fie empatici.
Iti poti spori empatia si in mod constient, prin practici precum yoga, meditatia sau rugaciunea. Pe masura ce experimentezi una dintre practicile enumerate, esti mai atent la ceea ce se intampla in interiorul tau decat la ceea ce se petrece in exterior si incepi sa te vezi pe tine in cel de alaturi. Asadar, empatia apare si se dezvolta in mod progresiv daca practici in mod regulat yoga, meditatie sau rugaciune.
Mai multe despre modul in care constientizarea de sine si empatia sunt sporite de yoga poti citi aici.