Ayurveda pentru dureri cronice Skip to main content
masaj-ayurveda

Durerile cronice pot avea drept cauză numeroși factori, inclusiv impuritățile care s-au acumulat în biologic timp de ani de zile. Dieta neconformă cu dosha, digestia și eliminarea slăbite pot crea acumularea de toxine în organism și pot activa răspunsul la durere.

Accidentările repetate, fibromialgia, migrenele sau osteoartrita sunt cele mai frecvente tipuri de durere cronică și conform unui sondaj făcut în Statele Unite, peste 80% dintre americani cred că durerea este un factor cu care vor trebui să se obișnuiască să trăiască.

În Ayurveda, perspectiva este puțin diferită. Durerea nu este considerată bună sau rea, ci este acceptată și conștientizată, chiar și în timpul tratamentelor care vizează reducerea ei. În natură, durerea este considerată cel mai eficient semnal de alarmă că ai nevoie de o pauză acolo unde te doare. Obiceiurile inconștiente sunt cele cauzează cel mai des dureri cronice: ținerea respirației, tensiunea în mușchi în condiții de stress, suprimarea emoțiilor, consumul exagerat de mâncare, cafeină, alimente procesate, o cantitate insuficientă de apă – toate pot produce dezechilibre în Vata, dosha responsabilă cu durerea. Dacă poți să faci un pas în spate și să îți observi obiceiurile care îți provoacă disconfort, vei reuși să elimini durerea natural și conștient.

Citește: https://www.yogasat.ro/ce-dureri-sunt-cauzate-de-emotiile-tale

Pentru managementul durerilor cornice și un tratament holistic, este indicat să obții consultul și sfatul unui specialist în medicină ayurvedică. Până atunci, poți încerca una sau mai multe din aceste abordări pentru reducerea durerilor:  

Image

1. Relaxare sistemică -  Înainte de a lua o pastilă de durere, încearcă să stai 10 minute în shavasana și să relaxezi conștient tot corpul. Postura te va ajuta să îți dai seama unde menții tensiune în corp și va reduce spasmele musculare.

2. Masaj ayurvedic – În tradiția ayurvedică, masajul regulat cu ulei (snehana) este considerat o terapie foarte eficientă pentru o multitudine de dezechilibre. Masajul cu ulei calmează durerile articulare și musculare, îmbunătățește circulația și favorizează eliminarea toxinelor. Caută un specialist în masaj cu care să lucrezi o dată pe lună, cel puțin. 

3. Dietă – Alimentația este foarte importantă în managementul durerii. Optează pentru mâncare care să calmeze Vata dosha, precum alimente calde, gătite, umede și ușor condimentate. Gusturile dulci, sărate sau acre echilibrează Vata. Asigură-te că găsești surse naturale și sănătoase de alimente dulci (precum prune coapte, pere sau curmale) și nu exagera cu supraalimentarea. 

4. Asane ușoare – Durerea te poate împiedica să te miști așa cum îți dorești, iar tendința minții este să eviți complet mișcarea. Cu toate acestea, toxinele se acumulează acolo unde există stagnare a energiei. Contractarea și relaxarea mușchilor prin asane blânde și ușoare va stimula sistemul limfatic, circulația sângelui și a lichidului sinovial.

Citește: https://www.yogasat.ro/asane-care-combat-5-cele-mai-comune-dureri

Image

5. Aromaterapie – Studiile au arătat că uleiurile esențiale de rozmarin și cimbru îmbunătățesc circulația sângelui în mușchi și creează căldură, în timp ce uleurile de mentă și mirt au efecte analgezice. Pune câteva picături de ulei în difuzor sau în apa de baie sau folosește-l odată cu uleiul de masaj.

Atenție! Dacă folosești uleiul direct pe piele este indicat să faci un test de sensibilitate pe o porțiune mică a corpului.

Mihaela Dragomir 

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

 

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal
.

Comenteaza cu Facebook