Andreea Aradits din 2015 de când a început practica yoga, practică regulat și cu seriozitate. schimbându-și astfel complet stilul de viață. Nopțile pierdute și somnul lung până în apropierea orei prânzului au devenit trecut, diminețile ei fiind acum dedicatei practicii.
Vezi aici perne de meditație YogasatShop
Andreea practică Ashtanga Yoga, 6 zile pe săptămână cu excepția zilelor cu luna nouă sau plină și a zilelor de duminică, ziua ei de pauză. Își începe ziua câteva exerciții de purificare și curățare (shatkarmas), câteva exerciții de respirație și apoi practica de Ashtanga Yoga.
Mai multe despre Andreea și practica ei în interviul oferit în exclusivitate pentru Yogasat:
„Practic yoga din 2015, în 2016 am început primul curs de profesori și am continuat să practic regulat și cu seriozitate.
Yoga reprezintă oaza mea de liniște, timpul meu cu mine, cana mea de cafea, lecția mea de viață. Și asta în fiecare zi. Fără practica de yoga, viața mea ar fi mai goală, mai puțin limpede. Yoga îmi deschide ochii și mă pune la treabă. Simt că devin o variantă mai buna a mea în fiecare zi.
La început, simți efectele la nivel fizic. O oboseală plăcuta, o activare a unor mușchi de existența cărora probabil nu erai conștient(ă), o conectare din ce în ce mai profundă cu corpul. Apoi lucrurile trec la următorul nivel, începi să conștientizezi că mintea ta nu mai sare așa ușor de la un gând la altul, că te poți concentra mai bine și mai ușor, pe perioade mai lungi de timp. Și că viața ți se schimbă. În bine. Lucrurile se așază și tu ești mai liniștit(ă). Acestea au fost efectele pe care practica de yoga le-a avut asupra mea. Până acum.
Yoga mi-a schimbat complet modul de viață. Iubeam somnul lung, de dimineață până spre prânz. Stăteam des cu băieții mei până noaptea târziu, ne uitam la filme, etc. Acum nu mai pot să fac asta decât în weekend, pentru că în restul zilelor trebuie să mă trezesc pentru practică. S-au obișnuit și ei încet, încet cu asta și mă înțeleg. Le sunt foarte recunoscătoare pentru asta și nu numai.
În rest, carne nu consumam nici înainte să mă dedic practicii yoga, nu mă simțeam bine să consum produse de origine animală nici când alergam. Stomacul meu le digera foarte greu. Cred că sunt 15 ani de când nu mai mănânc carne și sunt fericită.
Practic yoga în fiecare zi, 6 zile pe săptămână, cu excepția zilelor cu luna nouă sau plină și a zilelor de duminică, ziua mea e pauză. Acesta este ritmul recomandat în Ashtanga Yoga, practica pe care o urmez de aproximativ 4 ani și în care cred cu tărie.
S-a dovedit că exercițiile de yoga și de meditație au efecte mult mai bune în rândul școlarilor dacă înlocuiesc detenția sau pedepsele cu exersarea unui nivel mai mare de conștientizare a propriei persoane și a propriilor gânduri și trăiri.
În plus, cred ca trăim într-o societate sedentară, petrecem prea mult timp așezați pe scaune și ne pierdem motricitatea și capacitatea de a ne susține în mod corect corpul. De aceea apar durerile de spate atât de frecvent, la atât de multe persoane. Yoga acționează diferit asupra fiecărui corp, corectând acolo unde este nevoie.
Îmi propun și îmi doresc să fac yoga conștientă, uneori îmi iese, uneori devine sportivă. În Ashtanga Yoga ne concentrăm în mod special pe respirație și asta face practica mai mult conștientă decât sportivă. Dar există momente de oboseală, zile în care corpul repetă mecanic ce știe deja că are de făcut. Beneficiile apar însă și în acest context, deci nicio practică nu este timp pierdut, din contră.
Citește și: Ashtanga vs Hatha Yoga
Îmi încep ziua cu câteva exerciții de purificare și curățare (shatkarmas), câteva exerciții de respirație și apoi îmi încep practica de Ashtanga Yoga, care este o meditație în mișcare. Fiecare respirație determină o mișcare în corp, respirația este lunga, calmă, profundă și egală, astfel încât se creează o sincronizare între corp și minte pe care eu una nu știu cum să o aduc în viața mea în absența practicii yoga. E uimitoare.
Practic Ashtanga yoga la Asociația Ashtanga cu Irene Zaarour, singura profesoară autorizată din România de Sri K. Pattabhi Jois și Sharath Jois. Urmăm linia tradițională transmisa de Sri K Pattabhi Jois.
Am studiat și studiez de câte ori am ocazia cu profesori autorizați care urmează aceeași tradiție: Kino MacGregor, Laruga Glasser, David Robson și Jelena Vesic, Petri Raisanen.”